Inlägg

Inlägg som mudde har skrivit i forumet
Av mudde
Skrivet av FredrikForsberg:

Att tänka på är att santoku-knivar väger betydligt mer än "vanliga" kockknivar.

Det där låter helt taget från luften. Kockknivar med tunnt blad och lätt plasthandtag kan väga lite. Andra med tyngre handtag väger mer. Det beror helt på modellen och har ganska lite med bladformen att göra. Om något så väger ofta "kockknivar" runt 1000-lappen mer än motsvarande santoku-knivar då de oftare har tjockare och längre blad.

Mina kockknivar väger mer än mina santokuknivar, men det beror i mitt fall mycket på bladtjockleken.

Av mudde

Det är inget magiskt med santokuknivar som gör dem bättre än kockknivar. Jag föredrar santoku-formen för att jag får stor "användbar" skäryta på en rimligt kort kniv.

Vill du ha någorlunda lätt att underhålla så är det rostfritt som gäller. De behöver fortfarande handdiskas likt alla knivar man bryr sig om, men är inte lika känsliga för fukt. Hårdhet påverkar bl.a. hur ofta du behöver skärpa kniven. De med hårdhet runt 58-60 håller sig vassa länge vid vanlig hemmaanvändning. I det spannet finns många knivar runt 1000-1500 kr med t.ex. VG2, VG10, AUS8 eller liknande vanliga stålsorter.

Jag känner inte till din knivslip, men kolla efter på modellen att den kan slipa i samma vinkel som kniven, och undvik för avancerat (hårt/dyrt) stål på kniven, så bör det nog fungera på en brukskniv.

Mitt tips är att försöka ta dig någonstans där du kan känna efter hur kniven känns i handen innan du köper något. Yaxell-knivarna t.ex. känns välgjorda och handtaget känns bra i handen, men de har tjockare blad och är tyngre än vad jag föredrar. Vissa vill ha den extra tyngden och för dem är de nog utmärkta. Bladhöjden är också något som skiljer och där har folk olika preferenser. Att kniven känns bra i handen för dig är viktigare än små skillnader i stålets hårdhet eller slipvinkel.

Av mudde
Skrivet av grizzly666:

Undrar om den kommer att ha en av tidernas sämsta D-pad?
För annars så är det ju inte en 360 kontroller!

Har du spelat med "the Duke" (första versionen av original-xboxens kontroll)? Jämfört med den var 360-kontrollerns D-pad ett rejält steg upp. Fortfarande långt ifrån en bra D-pad, men i.a.f. någorlunda användbar.

Av mudde
Skrivet av Sir. Haxalot:

Allt det stämmer ju jämfört med PS3 kontrollen.. men frågan är väl varför man idag skulle vilja ha just en 360 kontroll istället för de nya XBOne kontrollerna som också fungerar utmärkt till PC. Känner inte att 360 kontrollen egentligen var bättre på något sätt så det enda den här tillför verkar vara som ett billigare alternativ till de officiella kontrollerna?

Enda anledningen att köpa 360-kontroller idag är om man får tag på någon så billigt som de ibland reats ut för. Eventuellt kanske om man tycker den är skönare i handen. Annars är XBOne-kontrollern lika bra eller bättre på allt och minst lika välfungerande på PC. Jag ser inte vem som skulle vilja köpa Hyperkins nyversion, men lyckades de sälja the Duke (troligtvis den sämsta förstaparts-kontroller jag ägt, och inte ens MS verkade vara nöjda med den) så kanske det finns marknad för denna också?

Av mudde
Skrivet av urban22:

Bara jag som tyckte att 360-kontrollern var ganska medioker? Slappt och imprecist styrkors, hala spakar som nöttes fort, svampiga bumpers. Xbox One-varianten (särskilt v2 och elite) är en förbättring på alla sätt och vis, tycker jag!

Jag håller med dig om nackdelarna, men du missar fördelarna:
- Den gick ofta att få tag på billigt, speciellt den trådade. Oavsett modell var de oftast mycket billigare än PS3-kontrollerna.
- Den håller extremt mycket bättre än PS3-kontrollerna. Har inte haft en 360-kontroler som gett upp i en enda knapp.
- Batterierna var lika dåliga efter några år som PS3-kontrollern, men till skillnad mot den kunde man driva 360-versionen med vanliga laddningsbara R6-batterier (+ att den finns i trådad version utan batteriproblem.)
- Det var länge den enda kontrollern med någorlunda vettigt PC-stöd.
- Den är bekväm och har de knappar som behövs.

Som helhet tycker jag det är en av de mest lyckade kontrollerna som lanserats och var utmärkt för sin tid. Numera finns dock flera bättre val för de flesta, men har fortfarande en trådad 360-kontroller som huvudsaklig PC-kontroller just för att den aldrig strular, varken i hårdvara eller mjukvarustöd.

Av mudde
Skrivet av Sarato:

Fantastiskt svar! Tusen tack!
Vi är ett hushåll med tre personer (2 vuxna, 1 barn) och jag gör sällan mer än 4dl ris (okokt).
Jag är däremot lite intresserad av modellerna som låter en långkoka. Är det någon av de ovan du skulle rekommendera då eller går alla bra för det med?

Barn växer fort och kan ha stor aptit. Skulle satsa på minst kapacitet på minst 4 koppar så har du marginal mot rissorter som kräver lite mer utrymme, kanske lite annan matlagning eller någon gäst.

Edit: Pandan med 3,5 cup räcker nog den med om du vet att ni sällan har gäster eller sällan äter matlåda.

Har själv Zojurushi 5,5 cup som känns alldeles lagom för 2 vuxna + 2 barn (små men stora i aptitet), några få gäster eller någon/några matlådor.

Skrivet av serafim:

EDIT: Även den minsta (Tsuki) är stor nog för 4 dl torrt ris, 2,5 cups är ju strax under 6 dl 4,5 dl men familjer har ju en tendens att växa när man gillar varandra så en lite större kanske är bättre.

Rättat då du troligtvis blandat ihop amerikans cup (2,4 dl) med rice cup (1,8 dl).

Av mudde
Skrivet av Svullom:

Nästa vecka går spelet ur early access. Någon mer som är taggad? De har även släppt modsupport för Steam Workshop 💪

Spelade Warband som en galning back in the day men Bannerlord har inte fångat mig än trots att det egentligen är exakt samma spel. Får hoppas på några grymma moddar framöver.

Köpte och spelade lite för snart två år sen. Intressant grund då, men saknade några saker och det var lite buggigt (som väntat för early access). Brukar inte köpa spel innan släpp, men ville stödja utvecklarna då jag har stora förhoppningar på spelet och lagt många timmar på Warband.

Kommer nog avvakta lite att spela igen tills jag har mer tid, men är säker på att det blir riktigt bra sett till hur det var och att moddar brukar komma och fixa de saker man vill ha annorlunda.

Av mudde

Någon mer än jag som kommer ihåg Sonys modell från 90-talet?
Jag trodde de skulle bli framtiden första gången jag såg en med sådana, men det var inte många fler gånger dom dök upp...
Vi får se om det slår denna gång eller om vi behöver ytterligare ~25 år tills dessa blir vanliga.

https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5c647bc99b7d150fe9...

Av mudde
Skrivet av Otori:

Vad rekommenderar ni för kastruller/stekpannor?

Trangias modeller är mycket lätta och prisvärda och går på många håll att köpa löst.
27-seriens innerkastrull har bra form och storlek för 1-2 pers, 25-serien för 2-3 (ev 4) pers. Vanliga billigaste versionen fungerar och håller bra och duger för de allra flesta, men HA kan eventuellt vara värt det om du vill ha bättre reptålighet och aningen mindre risk att bränna fast.

Jag gillar deras nonstick-stekpanna, men HA-versionen kan nog duga för de som undviker nonstickbeläggningar. Ska du bara koka saker så duger en pajform lika bra som lock och kostar och väger mindre.

Deras tamoj är stabil och bra, men vill du spara vikt är minitamojen helt ok så länge du inte ska vifta runt länge med fyllda kastruller.

Av mudde

Användare: @plyxan
Typ av affär: Sälj
Tillvägagångssätt: Hämtades
Produkt: Äldre speldator

Positivt:
Trevlig person och smidig affär.

Negativt:
inget

Betyg: 5/5

Av mudde

Tack @plyxan för smidig affär (för att vara semestertider)!
Barncancerfonden tackar för pengarna!

/Mahdi

Av mudde

Annonsen är avslutad

Av mudde
Skrivet av plyxan:

900 hämtar

Detta visade sig vara det vinnande budet!

Jag skickar PM!

Av mudde

Glömde logga in igår kväll, småbarnsförälderhjärnan slog visst till igen.

Kör vidare budgivning till ca kl 21 ikväll nu när nytt bud hade hunnit komma innan jag loggade in, så någon får chans att kontra om den verkligen vill ha det.

@Hernanros leder för tillfället.

Av mudde
Skrivet av Skrotnisse92:

Noterat och just nu ledande bud.

Av mudde

Kul att det kommit lite bud!
Jag låter budgivningen pågå till ca 21:00 ikväll.

Av mudde

Dator säljes (utan HDD): i5-2500K/16GB/GTX760 Betalas till barncancerfonden

Hej,

Jag har en gammal dator som inte längre används, som där kanske någon annan har nytta av den:

CPU: Intel i5 2500K
Moderkort: Asrock Z77 Extreme4-M
RAM: 16GB (2x8GB) Crucial Ballistix DDR3-1600
GPU: ASUS GTX 760 DirectCU II OC
Kylare: Thermalright Ultra-120 Extreme
Chassi: Antec P182 (med ljuddämpningspaneler på insidan)
Nätagg: Corsair TX650W
DVD-brännare

Datorn säljes utan hårddisk och delarna säljer enbart i ett paket.
Datorn hämtas i centrala Sundbyberg.

Oklart vad det kan tänkas vara värt i dagsläget så kom med bud.
Betalas via Swish till Barncancerfonden i samband med hämtning.

Jag förbehåller mig rätten att sälja till vem jag vill etc.

Läs hela annonsen här

Av mudde
Skrivet av KorvMos:

Lite JRPG spel på rea på 3DSn veckan ut för er som gillar sånt
Köpte stella glow och Persona Q.

Tack för tipset! Blev köp för min del också.
Stella Glow har legat på "måste spela någon gång"-listan ett bra tag nu. Får se om jag någonsin hinner spela det dock. Jag minns att Luminous Arc 2 tillhörde de DS-spel jag gillade mest.

Av mudde
Skrivet av kelthar:

Det finns ju flera SFX/SFX-L som inte har 80+. Konsekvensen är att de låter mer skulle jag kunna tänka mig,.

Med "måste" syftar jag såklart på att det i teorin går att tillverka SFX-nätatt med lågre verkningsgrad, men med 92mm-fläkt skulle det låta riktigt illa (alt. behöva avancerad/dyr kylfläns) så fort den ger lite effekt.
Det är riktigt ont om sfx-nätagg över 450W som inte har minst 80+ Gold av den anledningen.

Citat:

Corsair SF600 Gold 600W kan man få för 1149 enligt prisjakt. På ATX-sidan har Corsair 80+ Guld i prisspannet 699-1389kr.

80+ Gold-agg finns det flera billigare i ATX-storlek. För samma pris som Corsairs gamla SF600 Gold 600W får man ju deras nya 80+ platinum-klassade agg och den står sig mycket väl i konkurrensen.

Det är nästan underligt att ATX-nätagg med högre än 80+ gold-klassning är så dyra, men det har nog med marknadspositionering och efterfrågan att göra. Efterfrågan, och därmed också volymerna, för lite bättre ATX-nätagg med "normal" effekt kanske inte är så stor.

Citat:

Menar du att man behöver andra dyrare komponenter för att kunna göra en högre verkningsgrad i mindre PSUer? Jag misstänker att de andvänder exakt samma komponenter till både stora och små.

Det har jag inte sagt. I de fall där kylningen sätter gränsen får man mindre effekt ut motsvarande SFX-agg. Ska man få samma effetk med samma ljudnivå krävs däremot bättre komponenter.
I verkligheten är det en kombination av komponenter och kylning som sätter effekten, så ett SFX-nätagg borde kosta detsamma som ett likvärdigt men lite kraftfullare ATX-nätagg om alla andra faktorer är likvärdiga.

Av mudde
Skrivet av kelthar:

SFX brukar kosta så mycket mer vad jag kan komma ihåg.

Varför är de ofta så pass mycket dyrare? Mindre volymer? Det är väl samma komponenter i dem eller är det kylningen som lägger på på priset?

SFX-nätagg måste ha hög verkningsgrad då kylningen är lite mer begränsad. Det kräver dyrare komponenter.

Jämfört med andra 80+ platinum-nätagg är Corsairs serie bland de billigaste på marknaden.