Valet av ny spelkonsol baseras sällan på dess hårdvara och specifikationer. Historiskt sett har de bästa säljargumenten alltid handlat om urvalet speltitlar. På Game Developer Conference (GDC) blev mer än 2 500 spelutvecklare tillfrågade om vilka plattformar de är intresserade av att utveckla för och att döma av resultatet är det breda ekosystem som uppskattas av spelskaparna.

Bland spelkonsolerna är det Microsofts efterträdare till Xbox och Playstation 4 som toppar listan. Hela 29,47 respektive 27,28 procent av respondenterna vill utveckla för dessa plattformar. Längre bak återfinns Nintendo Wii U på förhållandevis låga 12,58 procent. De mobila konsolerna Playstation Vita och Nintendo 3DS intar bottennoteringarna 6,63 respektive 5,55 procent.

Störst är intresset för surfplattor och smarta telefoner. Även Android-baserade spelkonsoler, exempelvis Ouya, är populära val. Slutligen är 21,92 procent intresserade av att utveckla spel för enheter som strömmar spel från "molnet", ett segment bland annat Nvidia satsar på med Geforce Grid.

Den andra grafen avslöjar vilka plattformar utvecklarna planerar att skapa spel för. Här dominerar smarta telefoner och surfplattor på hela 58,39 procent, tätt följt av persondatorer på 49,12 procent. Playstation 3, Xbox 360 och dess uppföljare ligger förhållandevis nära varandra, medan Nintendo Wii U hamnar på endast 6,47 procent. Nästan dubbelt så många arbetar på titlar för Playstation Vita än Nintendo 3DS.

Vid lanseringen av Wii U var Nintendo öppet med att företaget behövde få in fler tredjepartsutvecklare. Undersökningen på GDC vittnar om företagets svårigheter på den punkten. Samtidigt säljer Wii U under förväntan och bristen på spel, såväl som kommande spel, kan mycket väl vara en anledning till detta.

Källa: Gamasutra.