Konsumenter tillbringar alltmer tid framför smarta telefoner och surfplattor istället för persondatorer. Samtidigt ser allt färre en anledning att uppgradera, vilket bidrar till att pressa PC-marknadens aktörer och tidigare i november gick analysfirman IDC ut med en prognos om att minst två kommer försvinna inom två år.

Säkra är enligt rapporten världens fyra största datortillverkare, Lenovo, HP, Dell och Apple, medan de sex mindre aktörerna i topp tio, Acer, Asus, Toshiba, Samsung, Tsinghua Tongfang och Fujitsu, tillhör skaran som riskerar falla bort eller tvingas till fusioner för att hålla sig kvar.

Nu svarar taiwanesiska Acers grundare, Stan Shih, på rapporten och gör gällande att varken dem eller den inhemska konkurrenten Asus är på väg någonstans. Det här tillskriver han att bolagen har lägre omkostnader än andra aktörer och därmed är bättre rustade för att klara av utmaningarna på marknaden.

Shih passar samtidigt på att ge världens största aktör, Lenovo, en känga. Lenovo pressar i dagsläget priserna för att knipa marknadsandelar, någonting som har ett tydligt avtryck på bolagets lönsamhet. Acer förde tidigare en liknande strategi och lyckades därigenom blir största på konsumentsidan i Europa, någonting de fått betala ett högt pris för på senare år.

Asus vd, Jerry Shen, instämmer och påpekar att Asus alltid varit en av aktörerna med högst vinstmarginal på sina produkter. Det här har förstärkts under 2015 då antalet sålda speldatorer lyfts med 100 procent och den exklusiva serien Zenbook gått upp med hela 200 procent jämfört mot 2014 – två segment med hög marginal som kompenserar för ett leveransbortfall totalt sett.

Acer som länge gått finansiell kräftgång rapporterar om en vinst på 5,84 miljoner dollar för årets tredje kvartal.

Källa: Digitimes, Digitimes.