Under 2017 avtäckte AMD första generationens Ryzen-processorer, som baseras på arkitekturen Zen och tillverkas på 14 nanometer av Globalfoundries. I samband med den nästkommande processorarkitekturen Zen 2 ska företaget skifta till 7-nanometersteknik, där produktionen ska delas mellan Globalfoundries och TSMC.

Under en frågestund i samband med AMD:s senaste kvartalsrapport framgår att bolagets kommande serverprocessorer i Epyc-familjen ska tillverkas hos TSMC. Plattformen i fråga ska tillverkas på 7 nanometer och har kodnamnet "Rome". Det planerade lanseringsdatumet är någon gång under 2019 och när det kommer till antalet kärnor har både 48 och 64 figurerat som antal.

Zen-arkitekturen innebär att processorerna byggs upp av fyrkärniga CCX-kluster, som kommunicerar genom ett gemensamt L3-cache. För de konsumentinriktade Ryzen-produkterna används en Zeppelin-krets, som har upp till åtta aktiva kärnor och två CCX-kluster. För de mer kraftfulla Epyc- och Threadripper-modellerna handlar det istället om upp till fyra aktiva Zeppelin-kretsar för maximalt 32 kärnor.

ecosystem.jpg

AMD har tidigare delat upp produktionen mellan de båda tillverkarna, där TSMC främst har stått för skräddarsydda kretsar för spelkonsoler och dylikt. Till följd av grundidén med en gemensam kretskonstruktion för de Zen-baserade arkitekturerna är det möjligt att all produktion av AMD:s Zen 2-processorer med 7 nanometer görs av TSMC.

Sannolikt fortsätter AMD på det inslagna spåret och använder samma CCX-kluster för allt från Ryzen till serverplattformen. Med 48 alternativt 64 kärnor för Rome betyder det alltså att även Ryzen ser tillökning när det kommer till antalet kärnor, där 12 eller 16 kärnor således är att vänta hos toppmodellerna för sockel AM4.

Tidigare uppgifter har talat om att kommande Ryzen-processorer kommer att bestyckas med upp till 12 kärnor, vilket också är det mest troliga. Mycket talar för Rome är synonymt med kodnamnet "Starship", som enligt rykten bestyckas med 48 kärnor. De 64-kärniga processorerna väntas istället göra entré 2020, i samband med Romes efterföljare "Milan" tillverkad på en förfinad 7-nanometersteknik.