De som varit på jakt efter ett nytt grafikkort under de senaste två åren har haft det svårt när det kommer till att hitta modeller med en bra avvägning mellan pris och prestanda. Detta bland annat då priserna steg kraftigt till följd av den då snabbt växande mining-trenden, som nådde sin kulmen under 2018.

Sedan dess har dock kurvan för brytning kryptovalutor varit stadigt nedåtgående, vilket lett till att tillverkare sitter på överlager av äldre modeller som de fått svårt att sälja av. Enligt branschtidningen Digitimes börjar flera tillverkare sänka priserna på äldre grafikkort och sälja dem till förlust, för att bli av med förra generationens modeller.

Det rapporteras att de redan börjat se effekterna av prissänkningarna och att efterfrågan för modellerna har ökat på senare tid. Både Radeon RX 580 från AMD och Geforce GTX 1060 samt GTX 1070 från Nvidia har enligt uppgift sjunkit i pris avsevärt och kampanjer på dessa kan komma att pågå så länge som till mitten av 2019.

Nvidia har nyligen släppt flera modeller i mellan- och instegsklassen, som Geforce RTX 2060 och Geforce GTX 1660 Ti samt kommande GTX 1650. Trots det väntas inte tillverkare göra några större vinster framöver och de som är exklusiva för AMD får det allt svårare då företaget inte har några billigare modeller på gång.

Läs mer om grafikkort från Nvidia och AMD: