Årets upplaga av den traditionsenliga mässan Consumer Electronics Show (CES) bjöd på en rad nyheter kring hårdvara, där exempelvis Nvidia lanserade mellanklasskortet Geforce RTX 2060 och skärmar enligt fjolårets BFGD-koncept. Även AMD storsatsade på grafikfronten och avtäckte Radeon VII, som är världens första konsumentinriktade grafikkort tillverkat på 7 nanometer.

Läs SweClockers test av Radeon VII

Radeon VII har 16 GB HBM2-minne under huven och konkurrerar med Nvidias Geforce RTX 2080, när det kommer till både pris och prestanda. Grafikkortet finns tillgängligt genom ett flertal tillverkare men endast i referensutförande, där den rejäla kylflänsen ackompanjeras av tre fläktar. För den som önskar vattenkyla Radeon VII släpper nu EK Water Blocks vattenblock anpassade för kortet.

ekint_vector_radeon_vii_copper_acetal_front_pcb.jpg
ekint_vector_radeon_vii_copper_acetal_back.jpg
ekint_vector_radeon_vii_copper_plexi_front_pcb.jpg
ekint_vector_radeon_vii_copper_plexi_back_1.jpg

Vattenblocket ingår i serien Vector och kommer i fyra olika konfigurationer, där kontaktytan består av ren koppar alternativt förnicklad koppar. Metallen har direkt kontakt med spänningsregulatorer och området där både grafikprocessor och videominne finns monterat. Ovansidan erbjuds i svart acetalplast eller transparent akrylplast, som är utrustad med RGB-belysning kompatibel med moderkort från Asus, Gigabyte, MSI och Asrock.

Vector_Radeon_VII_Single_Slot_PCIe.jpg

I förpackningen återfinns också en panel att fästa vid bildanslutningarna, som medför att kortet enbart ockuperar en expansionsplats i chassit. Därutöver kan svart- och nickelfärgade täckplåtar för grafikkortets baksida köpas separat, vilka kostar 37 respektive 44 euro.

Vattenblocket kan förköpas genom tillverkarens webbutik och modellerna med kontaktyta i ren koppar kostar 130 euro oavsett material för toppen. Den nickelpläterade varianten med transparent ovandel har den högsta prislappen om 150 euro, medan alternativet med acetalplast landar på 145 euro. Produkterna skickas från och med den 1 april 2019.

Läs mer om Radeon VII: