Sedan en tid tillbaka är den rådande standarden för trådlös uppkoppling via Wifi 802.11ac (Wifi 5). Efterträdaren till den heter 802.11ax, även kallad Wifi 6 i och med en nyligen genomförd ändring av namnschemat. I dagsläget finns ett fåtal produkter med den nya standarden ute på marknaden, men flera är på väg under det kommande året.

En av de som tillverkar kretsar för trådlös uppkoppling av Intel, vars krets med stöd för 802.11ax hittade ut på webben tidigare under året. Nu introduceras kretsen, som tidigare gått under namnet "Cyclone Peak", officiellt och blir därmed tillgänglig för tillverkare att implementera i moderkort för stationära och bärbara datorer.

Kretsen är utrustad med två antenner och har stöd för den nya standarden över både 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet. Nytt för 802.11ax är upp till 40 procent högre prestanda samt lägre latens. Utöver det nämns även inbyggt stöd för Bluetooth 5, vilket kan användas för att koppla upp trådlösa enheter mot datorn.

Intel Wi-Fi 6 AX200 lanseras under andra kvartalet 2019 och väntas därför dyka upp i enheter senare under året. Nämnvärt är att det även krävs stöd i routern och i dagsläget är det endast ett fåtal aktörer som erbjuder detta i sina produkter.

Läs mer om trådlöst nätverk: