I mitten av mars presenterade Crytek ett demo av spelmotorn Cryengine som kördes med ray tracing aktiverat. Det uppseendeväckande med detta demo var att det kördes på ett AMD Radeon RX Vega 56, som till skillnad från Nvidias grafikkort i Geforce RTX-serie saknar dedikerade kretsar för ray tracing. Nu berättar Crytek mer detaljer om detta demo i ett blogginlägg.

Crytek-raytracing3.jpg

Demonstrationen kallas Neon Noir och bygger på en version av Cryengine som utrustats med stöd för ray tracing. Lösningen kördes på ett Radeon RX Vega 56 och i videoklippet Crytek släppte imponerade både den visuella kvaliteten och bildflytet. I Cryteks blogginlägg förklarar företaget fler detaljer, bland annat att upplösningen var 1080p och att detta rullade i 30 bilder per sekund.

Utvecklarna lyfter också fram att Neon Noir-demon kan köras på alla moderna grafikkort från AMD och Nvidia. Detta blir möjligt då teknikdemon inte är knutet till någon specifik uppsättning hårdvarufunktioner eller utvecklargränssnitt (API:er). De avslöjar vidare att Neon Noir-demon är flexibelt sett till hur det kan skala i komplexitet, upplösning och prestanda.

Crytek-raytracing1.jpg
Crytek-raytracing2.jpg

Som exempel nämns att upplösningen skulle kunna höjas till 1440p och bilduppdateringen till över 40 bilder per sekund genom att reducera upplösningen för de reflektioner som använder sig av ray tracing. Detta ger också lösningen i Cryengine möjligheten att skala upp både upplösning, bilduppdatering eller komplexitet för ray tracing efter grafikkortets kapacitet.

One of the key factors which help us to run efficiently on non-RTX hardware is the ability to flexibly and dynamically switch from expensive mesh tracing to low-cost voxel tracing, without any loss in quality.

I blogginlägget passar utvecklarna också på att klargöra att Neon Noir-demon kan få stora vinster av att köras på grafikkort med dedikerade kretsar för ray tracing. Cryengine-utvecklarna lyfter fram att grafikkort som Nvidias Geforce RTX-serie kan köra demon i högre upplösning och bilduppdatering. Med rätt optimering för Geforce RTX-hårdvara menar de att ray tracing i 4K är inom räckhåll.

However, RTX will allow the effects to run at a higher resolution. At the moment on GTX 1080, we usually compute reflections and refractions at half-screen resolution. RTX will probably allow full-screen 4k resolution. It will also help us to have more dynamic elements in the scene, whereas currently, we have some limitations. Broadly speaking, RTX will not allow new features in CRYENGINE, but it will enable better performance and more details.

Utvecklarna avslöjar också att de för närvarande inte utnyttjar fördelarna med lågnivåramverken DirectX 12 och Vulkan, men att planer finns för att bättre utnyttja dessa. Arbete med detta kommer göras i samband med att ray tracing-lösningen, som kallas Total Illumination, optimeras vidare under året.

Blogginlägget avslutas med att presentera tidslinjen för ray tracing-stödet i Cryengine. Tekniken ska läggas till i motorns utvecklingsplan under året, men någon konkret lanseringslucka nämns inte.

Läs mer relaterat innehåll: