Under helgen som passerade meddelade den amerikanska kongressen att de inför en handelsblockad mot kinesiska telekomjätten Huawei, som tillverkar både nätverksutrustning och konsumentprodukter som telefoner och datorer. Blockaden innebar att Google återkallade Huaweis licens för att använda företagets appar och tjänster Android-plattformen.

Amerikanska kongressen ger nu Huawei en tillfällig licens som låter dem leverera mjukvaruuppdateringar till kunder, samt låta Google-tjänster fortsatt fungera under 90-dagarsperioden. Uppskovet ska ge amerikanska kunder och operatörer tid att anpassa sig till den nya marknadssituationen där Huawei-produkterna får kraftigt reducerad funktionalitet.

Reuters rapporterar att Kevin Wolf, före detta representant för Vita husets kommersdepartement, uttalat sig om att den temporära licensen inte går ut på att amerikanska staten på något sätt backar från blockaden av Huawei. Istället ska det handla om att förhindra att internetinfrastruktur, datorer och telefoner slutar fungera, och ge inblandade företag chansen att förbereda sig för övergången.

"The goal seems to be to prevent internet, computer and cell phone systems from crashing. This is not a capitulation. This is housekeeping," – Kevin Wolf, advokat i Washington, tidigare tjänsteman på kommersdepartementet.

Philip Levi, en före detta rådgivare åt den amerikanska staten, uttalar sig i en intervju med Sky News om att handelsblockaden är en väldigt allvarlig fråga för Huawei, Google och komponenttillverkarna. Han menar också att marknadens regler ställts på sitt huvud i och med amerikanska statens handelsblockad mot Huawei, och att blockaden saknar tydligt mål och kan potentiellt vara ekonomiskt skadligt både nationellt och internationellt.

Huawei-kunder i USA kommer alltså fortsatt kunna använda Googles tjänster och få mjukvaruuppdateringar fram till slutet av augusti. Efter det återstår det att se huruvida blockaden blir långvarig eller om den amerikanska staten och Huawei får till en överenskommelse innan den temporära licensen löper ut.

Läs mer om Huawei:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!