Vårens upptrappade handelskonflikt mellan kinesiska telekomjätten Huawei och den amerikanska staten ledde till en handelsblockad som innebar att amerikanska företag inte fick sälja teknik till eller köpa från Huawei. Det medförde att Google återkallade Huaweis licens för det mobila operativsystemet Android, och det spekulerades länge i att Huawei arbetat på en egen ersättare till Android.

Spekulationerna visar sig stämma när Huawei nu avtäcker operativsystemet Harmony OS. Detta är dock inte avsett att ersätta Android på Huaweis mobiltelefoner, utan ska istället agera gemensam plattform för företagets produkter. Systemet presenteras av företagets konsumentelektronikchef Richard Yu under utvecklarkonferensen HDC 2019 rapporterar XDA-Developers.

Harmony-OS-Huawei-Developer-Conference-20-1024x768.jpg

Bildkälla: XDA Developers

Harmony-OS-Huawei-Developer-Conference-5-1.jpg

Bildkälla: XDA Developers

Harmony-OS-Huawei-Developer-Conference-1-1.jpg

Bildkälla: XDA Developers

Harmony-OS-Huawei-Developer-Conference-8-1.jpg

Bildkälla: XDA Developers

Till skillnad från Android och flertalet andra mobila operativsystem bygger Harmony OS inte på Linux-kärnan. Istället används en mikrokärna som skrivits från grunden av Huaweis utvecklare. Detta är en så kallad distribuerad mikrokärna, vilket innebär att den med enkelhet kan portas till en rad olika hårdvaruplattformar utan att operativsystemet som körs ovanpå kärnan behöver skrivas om.

Att mikrokärnan är distribuerad innebär också att olika produkter med Harmony OS ska kunna dra nytta av varandras hårdvara. En smartklocka ska exempelvis kunna ansluta till kameran i användarens telefon, eller kan en IoT-enhet låna beräkningskraft från en dator när krävande uppgifter ska utföras. Att Harmony OS använder en mikrokärna ger också ökad säkerhet enligt Richard Yu.

I monolitiska kärnor som används i Linux, Mac OS eller Windows befinner sig majoriteten av systemets funktioner i kärnan och har rotåtkomst till systemet. Mikrokärnor har istället endast en grundläggande mängd funktioner i kärnan. Det innebär att angripna funktioner utanför kärnan inte får rotåtkomst, och att dessa funktioner inte kan sänka systemet vid instabilitet.

Mikrokärnan är även utformad så att funktioner och processer ska exekveras som isolerade sandlådor enligt modellen Trusted Execution Environment (TEE). Det innebär att anrop från isolerade funktioner eller processer granskas innan de tillåts åtkomst till önskad del av kärnan eller övriga systemet. Detta innebär att produkter som använder Harmony OS kan certifieras enligt säkerhetsstandarden EAL 5+.

Enligt Richard Yu ska en annan fördel med att skriva om systemet från grunden varit att Harmony OS storleksmässigt är betydligt mer kompakt än Android, och kan därmed köras effektivt på fler typer av enheter. Harmony OS ska dock inte vara kompatibelt med Android och Linuxdistributioner och utvecklare som vill lansera appar på Harmony OS kommer behöva anpassa koden för plattformen.

Sett till just appar ska Harmony OS använda ett pakethanteringssystem som låter utvecklare släppa appar för olika typer av enheter. Systemet påminner om Microsofts system Universal Windows Platform (UWP) där en app kan utvecklas för flera typer av enheter och paketeras i en enda UWP-installationsfil. Harmony OS ska dessutom släppas som öppen källkod, detta då Huawei vill få andra företag att anamma plattformen.

Richard Yu konstaterar alltså att Huawei skulle kunna byta till Harmony OS på företagets mobiltelefoner om de vill, men att de helst fortsätter använda Android så länge detta är möjligt. Harmony OS kommer att göra debut i konsumentprodukter för dotterbolaget Honor på den kinesiska marknaden och ska utökas till smarta klockor och bärbara datorer under 2020.

Läs mer om Huaweis handelskonflikt:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!