Nvidia avtäcker MX350 – Pascal i tunna bärbara datorer för tredje gången

Nvidia avtäcker MX350 – Pascal i tunna bärbara datorer för tredje gången

Med Turing-kretsar i alla prestandaklasser väljer Nvidia att uppgradera instegssegmentet genom fler kärnor på äldre arkitektur.

Grafikkortsmakaren Nvidia erbjuder produkter i alla pris- och prestandaklasser, där det på konsumentsidan handlar om arkitekturen Turing i RTX- och GTX-serierna. Dessa finns tillgängliga för stationära och bärbara datorer, men i sistnämnda fall rör det sig främst om rejäla och påkostade speldatorer alternativt, tunnare datorer med de klenare korten.

I många fall levereras dock de tunnare eller billigare bärbara med integrerad grafikdel, ett område där både AMD och Intel satsar stort. Nvidia erbjuder även en uppställning grafikkort i MX-serien, som huserar just i gränslandet mellan integrerad och mer kompetent grafikhårdvara. Nu presenterar tillverkaren Geforce MX300-serien, som i samma veva hittar ut i prestandatester.

1050.JPG

Geforce GTX 1050 gör comeback i nedskalat format.

Konkret handlar det om Geforce MX350 och MX330 som efterträder de vanligt förekommande MX250 och MX230. Trots att Turing-arkitekturen gäller genom Nvidias aktuella sortiment, innebär den färska duon dock ett steg tillbaka till 2016 års Pascal. Ställt mot MX250 kommer framförallt MX350 med extra hästkrafter, genom en övergång från grafikkretsen GP108 till GP107.

Samma krets återfinns i Geforce GTX 1050-serien, men på den bärbara fronten syns nedskärningar från de totalt 768 CUDA-kärnorna. Nvidias officiella produktsidor röjer inte exakta specifikationer men Notebookcheck menar att det rör sig om 640 aktiverade sådana, upp från 384. Videocardz skiver därtill prestanda- respektive strömsnålt utförande vankas, med TDP-värden på 25 samt 15 watt.

Skillnaden stavas klockfrekvenser och ett spann mellan 1 354 och 1 468 MHz anges för den snabbare varianten, medan 746 till 937 MHz avser syskonet. Med ändå lägre prestanda finns som nämnt MX330 men också lillebror MX310, som båda har GP108-kretsen gemensamt. För alla tre kort specificeras GDDR5-minne över en smal bussbredd på 64 bitar.

MX350 Notebookcheck 1.JPG

Bildkälla: Notebookcheck

MX350 Notebookcheck.JPG

Bildkälla: Notebookcheck

Det blir därmed tredje gången som Nvidia tar Pascal till instegssegmentet av dedikerad grafik. Tidiga prestandatester pekar mot att den upplåsta kretsen inte innebär något jättelyft över MX250. Notebookcheck visar en prestandaökning på runt 15 procent, men spelklassade Geforce GTX 1050 har fortfarande en betryggande ledning på över 30 procent.

Nvidia understryker dock att den främsta konkurrenten är integrerad grafik, och produktsidan talar om upp till 2,5 gånger högre prestanda ställt mot sådan. Likt tidigare generationer har MX300-familjen stöd för flertalet grafikgränssnitt och hybridtekniken Optimus, som sparar batteri genom att nyttja integrerad grafik vid lättare arbete.

Det är i skrivande stund inte känt när de uppdaterade korten dyker upp i bärbara datorer, men prestandatestet skvallrar om att det sker i närtid. Prismässigt kan sådana datorer antas hamna på ungefär samma nivåer som de med MX250, MX230 och MX210. Huruvida Turing-instegskort är på ingång återstår att se.

Är det ett genidrag att damma av Pascal med fler kärnor, eller anser du att det behövs något nytt i det absoluta instegssegmentet? Berätta i kommentarstråden!

Skicka en rättelse
Tack för tipset Oneone!
13

Från mus till ljus – en teknikstund om input lag och latens

Input lag och latens är fördröjningen hos en spelskärm är en viktig och ständigt diskuterad fråga. Som handlar om mer än skärmen. Läs mer

16

Huawei Kunpeng 920 3211K uppges vara snabbare än Core i9-9900K

Den 24-kärniga kinesiska processorn ryktas ge självaste Intel på nöten i flertrådade laster. Läs mer

16

Samsung-anställda gripna efter att ha sålt OLED-information till Kina

Koreansk teknik gällande utskrift av OLED-paneler kan på ett olagligt vis ha hamnat i Kina, enligt koreanska rapporter. Läs mer

28

Apple döms för monopolmissbruk i Ryssland

Landets antimonopoltjänst hävdar att Apple missbrukar sin dominanta marknadsposition. Läs mer

21

Nytt tillskott i shoppen – retrodoftande poster

Om dina väggar suktar efter sockel 775-nostalgi har vi botemedlet i vår shop. Även en ny bärkasse debuterar. Läs mer

79

Apple inleder rättslig process mot päronlogotyp

Recept- och måltidsapplikationen Prepear i skottgluggen när Apple anser att dess logotyp kan förknippas med Iphonemakaren. Läs mer

12

AMD:s "Renoir"-uppföljare "Cezanne" läcker ut i databas

En bärbar medlem i Ryzen 5000-uppställningen med Zen 3-kärnor och snabbare Vega-grafik skymtas hos Sisoftware. Läs mer

3

Dreamhack Winter skjuts till nästa år

Vinterns stora spelfest får samma behandling som sommarens Dreamhack, det vill säga ett nytt och ännu obestämt datum år 2021. Läs mer

51

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

22

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

45

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

38

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer