Att Apple introducerar ARM-processorer i företagets bärbara Macbook-datorer är en flitigt rapporterad satsning. Tidigare uppgifter anger en lansering under år 2021, och en ny rapport från Bloomberg bekräftar både lanseringsår och några tekniska detaljer. Processorerna sägs bygga på en gemensam stomme med Apples A14-processorer som tar plats i företagets kommande Iphone- och Ipad-modeller.

Enligt rapporten introduceras ARM-processorerna först i Apples enklare Macbook-modeller och bestyckas med totalt 12 ARM-baserade kärnor. Av dessa är 8 högpresterande varianter som går under kodnamnet Firestorm, vilka kompletteras av 4 energieffektiva varianter med kodnamnet Icestorm. Samma källor hävdar också att Apples planer för framtiden innefattar processorer med fler än 12 ARM-kärnor.

Ställt mot Apples nuvarande Macbook-datorer väntas skiftet till ARM innebära ett fyrdubblat antal kärnor ställt mot motsvarande Intel-processorer. Som jämförelse är företagets nuvarande instegsmodell i Macbook Air-familjen bestyckad med två kärnor ur generationen Intel "Ice Lake". Tillverkningen av Apples ARM-processorer sker på TSMC:s 5-nanometersteknik likt höstens A14-processorer.

Det Apple står att vinna med egenutvecklade processorer är dels att företaget kan skräddarsy kapacitet och funktionalitet efter egna behov, och på så sätt särskilja sig från vad andra företag erbjuder, och dels ett minskat beroende av andra företag. Apple har enligt tidigare rapporter experimenterat med ARM-processorer internt i flera år i vad som kallas Kalamata-projektet.

Det största hindret för en övergång från Intels x86-processorer till ARM-varianter är stödet för tredjepartsmjukvara för operativsystemet Mac OS. Apple tillhandahåller sedan tidigare verktyg vid namn Catalyst som låter utvecklare konvertera applikationer kompilerade för ARM-processorerna i Ipad- och Iphone-familjerna till Mac OS och x86. Äldre mjukvara som skräddarsytts för Intels kretsar kräver dock någon form av emulering likt Microsoft tillämpar i Windows 10 för ARM.

Bloombergs rapport om att ARM-baserade Macbook-datorer lanseras under år 2021 styrks av Apple-kännaren och analytikern Ming-Chi Kuo som vid flera tillfällen angivit samma tidsram.

Läs mer om Apple och ARM: