De flera år av att fruktlöst försöka etablera det egenutvecklade mobila operativsystemet Windows Phone valde Microsoft under år 2019 att sätta punkt för utvecklingen. Telefonerna i Lumia-serien övergavs, men äventyret i telefonernas värld var inte över då Microsoft samma år avtäckte telefonen Surface Duo. Operativsystemet är här istället Googles Android-plattform, och som namnet avslöjar är telefonens särskiljande egenskap att mjukvaruupplevelsen spänner dubbla skärmar.

Inför den väntade lanseringen senare i år har spekulantar blott bjudits på kortfattade demonstrationer av hur användarupplevelsen i Surface Duo fungerar. Microsoft-fokuserade Windows Central gör ett ingående avstamp i telefonens Android-användarmiljö i ett nytt videoklipp, där såväl systemets unika funktioner och upplägg demonstreras i emulator-miljö. En av de intressanta interaktionstyperna som förklaras berör hur applikationer öppnas på de båda skärmarna.

SurfaceDuo_demo18.jpg
SurfaceDuo_demo17.jpg
SurfaceDuo_demo21.jpg
SurfaceDuo_demo19.jpg
SurfaceDuo_demo13.jpg

Som standard öppnas en applikation på den skärm där användaren trycker på dess ikon. Genom att svepa hemskärmen med aktuell ikon till den andra skärmen kan applikationen öppnas där istället. Användaren kan också växla en öppen applikation från en skärm till den andra genom att svepa längsmed panelen längst ned på skärmen, eller svepa upp och flytta över i en så kallad multitasking-manöver. I övrigt fungerar gester som väntat på Android.

SurfaceDuo_demo24.jpg
SurfaceDuo_demo16.jpg
SurfaceDuo_demo15.jpg
SurfaceDuo_demo12.jpg

Detta innefattar bland annat att svepa upp från en skärmhalvas nedre del för att återgå till hemskärmen, och svepa upp till skärmhalvans mittendel för att öppna multitasking-menyn på aktuell skärmhalva. Den interaktion som är unik för Surface Duo är vad som kallas "spanning", där en applikations gränssnitt delas upp över de två skärmarna genom att svepa upp och hålla applikationen mellan skärmhalvorna. Inför lanseringen stöds anpassning av gränssnittet endast i Microsofts egna applikationer.

Exempel på Microsoft-mjukvara som stöder uppdelning över två skärmar inkluderar Outlook, där e-postmeddelanden listas på vänstra skärmhalvan medan högra visar upp valt meddelande. En applikation som inte stöder detta upplägg kommer helt enkelt sträcka ut gränssnittet över de två skärmhalvorna, och vecket mellan skärmhalvorna kommer då dölja den del av gränssnittet som befinner sig därunder.

Anpassningen sträcker sig dock bortom att bara placera olika delar av gränssnittet på två skärmhalvor. I Microsofts applikationer är det exempelvis möjligt att markera text i en applikation och dra över denna till en annan på den andra skärmen, exempelvis text från en webbplats i webbläsaren Edge till ett Word-dokument på den andra skärmen. Denna funktion är sannolikt begränsad till Microsoft-mjukvara vid lansering, för att få vidare stöd efter hand.

SurfaceDuo_demo7.jpg
SurfaceDuo_demo11.jpg

Exempel på fördelar de två skärmarna ger anges bland annat vara att användaren kan öppna meddelandeapplikationen på en skärm och konversera om något som efterforskas i en annan applikation på den andra skärmen. En annan unik funktion är något som kallas "app grouping", där användaren kan skapa en genväg som startar en duo applikationer på de två skärmhalvorna. Detta är användbart för den som ofta startar en specifik duo på dedikerade sidor av skärmen.

SurfaceDuo_demo3.jpg
SurfaceDuo_demo2.jpg
SurfaceDuo_demo1.jpg

Den som vill skriva med ett större virtuellt tangentbord kan också hålla telefonen horisontellt, och på så sätt få fram tangentbordet på den nedre halvan medan applikationen där texten matas in visas på den övre skärmen. Hela användarupplevelsen kan fås med detta upplägg om användaren så vill. Avslutningsvis demonstreras också att användarupplevelsen kan fås i mörkt läge.

Microsoft Surface Duo ska enligt Microsofts senaste officiella rapport lanseras i slutet av år 2020, även om rykten angivit att en lansering kan ske tidigare än så.

Är du intresserad av att investera i en Surface Duo, och vad tycker du om den tudelade användarupplevelsen? Dela med dig i kommentarerna!