En genomgång av Android-upplevelsen i Surface Duo

Windows Central går igenom användarupplevelsen i Surface Duo, Microsofts kommande Android-telefon med två skärmhalvor.

De flera år av att fruktlöst försöka etablera det egenutvecklade mobila operativsystemet Windows Phone valde Microsoft under år 2019 att sätta punkt för utvecklingen. Telefonerna i Lumia-serien övergavs, men äventyret i telefonernas värld var inte över då Microsoft samma år avtäckte telefonen Surface Duo. Operativsystemet är här istället Googles Android-plattform, och som namnet avslöjar är telefonens särskiljande egenskap att mjukvaruupplevelsen spänner dubbla skärmar.

Inför den väntade lanseringen senare i år har spekulantar blott bjudits på kortfattade demonstrationer av hur användarupplevelsen i Surface Duo fungerar. Microsoft-fokuserade Windows Central gör ett ingående avstamp i telefonens Android-användarmiljö i ett nytt videoklipp, där såväl systemets unika funktioner och upplägg demonstreras i emulator-miljö. En av de intressanta interaktionstyperna som förklaras berör hur applikationer öppnas på de båda skärmarna.

SurfaceDuo_demo18.jpg
SurfaceDuo_demo17.jpg
SurfaceDuo_demo21.jpg
SurfaceDuo_demo19.jpg
SurfaceDuo_demo13.jpg

Som standard öppnas en applikation på den skärm där användaren trycker på dess ikon. Genom att svepa hemskärmen med aktuell ikon till den andra skärmen kan applikationen öppnas där istället. Användaren kan också växla en öppen applikation från en skärm till den andra genom att svepa längsmed panelen längst ned på skärmen, eller svepa upp och flytta över i en så kallad multitasking-manöver. I övrigt fungerar gester som väntat på Android.

SurfaceDuo_demo24.jpg
SurfaceDuo_demo16.jpg
SurfaceDuo_demo15.jpg
SurfaceDuo_demo12.jpg

Detta innefattar bland annat att svepa upp från en skärmhalvas nedre del för att återgå till hemskärmen, och svepa upp till skärmhalvans mittendel för att öppna multitasking-menyn på aktuell skärmhalva. Den interaktion som är unik för Surface Duo är vad som kallas "spanning", där en applikations gränssnitt delas upp över de två skärmarna genom att svepa upp och hålla applikationen mellan skärmhalvorna. Inför lanseringen stöds anpassning av gränssnittet endast i Microsofts egna applikationer.

Exempel på Microsoft-mjukvara som stöder uppdelning över två skärmar inkluderar Outlook, där e-postmeddelanden listas på vänstra skärmhalvan medan högra visar upp valt meddelande. En applikation som inte stöder detta upplägg kommer helt enkelt sträcka ut gränssnittet över de två skärmhalvorna, och vecket mellan skärmhalvorna kommer då dölja den del av gränssnittet som befinner sig därunder.

Anpassningen sträcker sig dock bortom att bara placera olika delar av gränssnittet på två skärmhalvor. I Microsofts applikationer är det exempelvis möjligt att markera text i en applikation och dra över denna till en annan på den andra skärmen, exempelvis text från en webbplats i webbläsaren Edge till ett Word-dokument på den andra skärmen. Denna funktion är sannolikt begränsad till Microsoft-mjukvara vid lansering, för att få vidare stöd efter hand.

SurfaceDuo_demo7.jpg
SurfaceDuo_demo11.jpg

Exempel på fördelar de två skärmarna ger anges bland annat vara att användaren kan öppna meddelandeapplikationen på en skärm och konversera om något som efterforskas i en annan applikation på den andra skärmen. En annan unik funktion är något som kallas "app grouping", där användaren kan skapa en genväg som startar en duo applikationer på de två skärmhalvorna. Detta är användbart för den som ofta startar en specifik duo på dedikerade sidor av skärmen.

SurfaceDuo_demo3.jpg
SurfaceDuo_demo2.jpg
SurfaceDuo_demo1.jpg

Den som vill skriva med ett större virtuellt tangentbord kan också hålla telefonen horisontellt, och på så sätt få fram tangentbordet på den nedre halvan medan applikationen där texten matas in visas på den övre skärmen. Hela användarupplevelsen kan fås med detta upplägg om användaren så vill. Avslutningsvis demonstreras också att användarupplevelsen kan fås i mörkt läge.

Microsoft Surface Duo ska enligt Microsofts senaste officiella rapport lanseras i slutet av år 2020, även om rykten angivit att en lansering kan ske tidigare än så.

Är du intresserad av att investera i en Surface Duo, och vad tycker du om den tudelade användarupplevelsen? Dela med dig i kommentarerna!

Skicka en rättelse
10

Antalet 5G-telefoner väntas nå 250 miljoner sålda enheter i år

Var femte telefon såld under året har kommer ha utrustats med 5G-stöd, menar Digitimes Research – men de flesta hamnar i Kina. Läs mer

17

Kommande Macbook kan komma att utrustas med ny ARM-krets

Processorn A14X Bionic kan komma att förpassas till Ipads enligt nytt rykte. Läs mer

45

Officiellt: Amazon lanseras i Sverige

Amazons vice president för EU-expansion bekräftar satsningen som inte helt oväntat utlovar låga priser och snabba leveranser. Läs mer

7

Twitter riskerar böter på upp till 250 miljoner USD

Missbruk av personlig data i syfte att anpassa reklam får FTC att inleda en utredning. Läs mer

29

Tysk återförsäljare presenterar retursiffror för grafikkort

Mindfactory gräver fram statistiska skatter ur sin databas om 120 000 sålda och cirka 3 000 reklamerade grafikkort. Läs mer

12

Samsung meddelar ARM-intresse

Koreanska Samsung ögnar brittiska ARM Holdings med målet att köpa upp till fem procent av företagets aktier. Läs mer

31

AMD kan inte möta efterfrågan på bärbara "Renoir"-processorer

Den tyska tillverkaren XMG beklagar förseningar och belyser marknadsläget på Reddit. Läs mer

10

Intel "Tiger Lake-H" lanseras nästa år enligt tillverkningspartner

Datortillverkaren Compal nämner åttakärniga högpresterande mobila processorer på 10 nanometer i sin kvartalsrapport. Läs mer

60

Google Pixel 4a är mellanklasstelefon med kameran i fokus

Med pressad prislapp och avskalade funktioner presenterar nu sökmotorjätten Pixel 4a, men svenska spekulanter lär bli besvikna. Läs mer

21

Sony redogör för Dualshock 4-kompatibilitet på Playstation 5

Handkontrollen till Playstation 4 kommer fungera på den kommande konsolen – förutsatt att du spelar PS4-spel. Läs mer

34

Huawei Kirin 1020 förväntas bli dyrare än Apples A14 Bionic

Huaweis kommande systemprocessor ser ut att landa storleksmässigt mellan Apples A14 Bionic och kommande Macbookprocessorer. Läs mer

7

Datormusens uppfinnare William English död vid 91 års ålder

Douglas Englebarts gamla vapendragare tillika "mother of all demos"-skaparen William English går ur tiden. Läs mer