Den 17 september lanseras Nvidias grafikkort Geforce RTX 3080, vilket för företagets Founders Edition-variant innebär det första kortet att använda sig av en ny 12-pinskontakt för strömmatningen. Medan kortet levereras med en adapter som omvandlar 12-pinskontakten till två 8-pins PCI Express-kontakter är detta en något ful lösning rent estetiskt och därför har flertalet nätaggregatsmakare utannonserat egna påbyggnadskablar som kan kopplas in direkt i nätdelen.

12P9A-cable & box2.jpg
12P9A-cable & box3.jpg
12P9A-cable & box1.jpg

En av de första att avtäcka en kabel med 12-pinskontakt var välrenommerade Seasonic, vilka nu går ett steg längre och meddelar att denna kommer att skickas ut gratis till kunder som äger något av företagets nätaggregat i serierna Prime, Focus och Core. För att få kabeln utskickad behöver man tillhandahålla serienummer och ett fotografi på både inhandlad nätdel och grafikkort.

Vidare behöver nätaggregatets specificerade effekt matcha Nvidias rekommenderade nivåer för det aktuella grafikkortet. I praktiken innebär detta att den lägsta nivån för Geforce RTX 3070 är modeller i effektklassen 650 W medan den som köpt ett Geforce RTX 3080 eller Geforce RTX 3090 behöver äga en modell på minst 750 W för att få tillgång till kabeln utan kostnad.

Erbjudandet om den kostnadsfria kabeln löper året ut och därefter kommer det finnas möjlighet att köpa den löst i butik. Seasonic ska lägga upp ett formulär i samband med att recensionsembargot löper ut för Geforce RTX 3080, där kunder kan skicka in underlaget som behövs för att få kabeln utskickad.

Läs mer om strömmatningen till Geforce RTX 3000: