Under Googles Pixel-fokuserade tillställning under föregående vecka introducerades mer än bara telefoner. Utöver smarta högtalare avtäcktes också Googles nya modell av mediaenheten Chromecast, som bestyckas med den mer avancerade mjukvaruplattformen Google TV. Här samlas ett flertal tjänster i ett operativsystem som bygger på Android TV i grunden, vilket också kan navigeras med en fjärrkontroll.

Svenska användare som upplever att tidigare generationers Chromecast-produkter är för avskalade sett till användarupplevelsen fick oklara förhoppningar under avtäckandet, då Google inte klargjorde när den nya Chromecast-modellen når den svenska marknaden. Teknikveckan noterar att Michele Turner, ansvarig för Googles smarta hemmet-produkter, klargör frågan om svensk lansering i ett svar på ett Twitter-inlägg om frågan.

En svensk lansering av nya Chromecast sker först under den andra vågen, vilket ligger så långt fram som under juni månad år 2021. Det är en senare lansering än väntat då andra europeiska länder som Tyskland och Frankrike får Google TV-bestyckad Chromecast den 15 oktober år 2020. En positiv effekt av förseningen blir att svenska användare som prenumererar på Googles speltjänst Stadia har stödet på plats när den nya Chromecasten lanseras här, då stöd för Stadia inte finns på plats vid lansering.

Ett vanligt skämtsamt tillrop inför avtäckandet av Googles Pixel-telefoner är "ja men de kommer ändå inte lanseras i Sverige". Det återstår att se om Chromecast-familjen får något liknande tillrop gällande försenade lanseringar i framtiden.

Är du besviken över den sena lanseringen? Kommer du försöka beställa från andra europeiska länder, eller väljer du istället konkurrerande mediaenheter som Nvidia Shield TV?