En av de stora nyheterna som introducerades i samband med avtäckandet av Radeon RX 6000-serien är en teknik AMD kallar Smart Access Memory (SAM). Det handlar om en lösning där processorn får möjlighet att använda större delar av grafikminnet vid anrop till grafikkortet, något som görs möjligt genom en funktion i PCI Express-specifikationen.

Enligt avtäckandet kan Smart Access Memory användas med Ryzen 5000-seriens processorer och Radeon RX 6000-seriens grafikkort, men dock endast när de båda samsas på ett moderkort med 500-seriens styrkretsar. Begränsningen har också bekräftats till SweClockers i samtal med AMD. Nu framkommer dock uppgifter om att ny mikrokod, den så kallade AGESA-mjukvaran, lägger till stöd för både Ryzen 5000-processorer och Smart Access Memory på 400-seriens moderkort, rapporterar tyska Computerbase.de.

Asrock_Ryxen5000.jpg

Att den nya tekniken stöds på 400-serien framkommer i ett test av Asrocks moderkort B450 Steel Legend, där AGESA-versionen ComboAm4v2PI 1.1.0.0 installerats. På detta har processorn Ryzen 9 5950X installerats tillsammans med grafikkortet Radeon RX 6800. Med den nya mikrokoden på plats kan Ryzen 5000-processorer användas och i moderkortets BIOS kan Smart Access Memory aktiveras för användning mellan processor och grafikkort.

Trots att testet endast nämner Asrocks B450-moderkort gäller stödet med största sannolikhet även X470-varianter. Asrock är inte ensamma om att ge stöd för äldre styrkretsar, då även MSI släpper betaversioner av AGESA-kod som ger stöd för Smart Access Memory och adaptiv undervoltning för Ryzen 5000-processorer via Precision Boost Overdrive 2. Smart Access Memory är dock tills vidare fortsatt begränsat till Ryzen 5000-processorer och Radeon RX 6000-grafikkort, såvida inte framtida mikrokod ändrar på även detta faktum.

AMD har sedan tidigare bekräftat att bolaget arbetar på att ge stöd för Smart Access Memory till grafikkort från konkurrenterna Nvidia och Intel. Nvidia har också meddelat att bolaget aktiverar stöd för en motsvarande lösning via en framtida mjukvaruuppdatering. Då AMD inte verkar vara avogt inställda mot att göra Smart Access Memory tillgängligt för fler, och att tekniken bygger på en del av PCI Express-specifikationen, innebär att det fortfarande finns en chans för att även äldre AMD-hårdvara kan bli SAM-kapabla i framtiden.

Läs mer om Smart Access Memory: