Lanseringen av "Rocket Lake"-familjen är bara dagar bort, men så gott som alla detaljer är kända genom Intels presentationer och tester av förrymda exemplar. Trots ny arkitektur talar specifikationerna för ungefär samma toppfrekvenser som välpolerade Skylake, där det kommande flaggskeppet Core i9-11900K har turbofrekvensen 5,3 GHz för enskilda kärnor enligt Thermal Velocity Boost (TVB), som gäller när temperaturen tillåter.

Intel lyfter på locket för "Rocket Lake" – ny arkitektur för första gången på fem år

Lanseringen sker den 30 mars, men redan nu tar den indiska Youtube-kanalen PC Wale sig frihet att dela med överklockningsresultat för ett recensionsexemplar av Core i9-11900K. I en tio minuter lång video visas resan mot toppnoteringen 6,5 GHz över alla kärnor, vilket uppnås genom att successivt skruva upp spänningen och hålla temperaturen låg med hjälp av flytande kväve.

PC Wale Core i9 11900K OC.PNG

Bildkälla: PC Wale

Klockfrekvensen är en ökning på drygt 35 procent över processorns 4,8 GHz, som är TVB-nivån för samtliga kärnor. Huruvida 6,5 GHz är stabilt nog för ett prestandatest får framtiden utvisa, eftersom prestandaresultat begränsas av kanalens överenskommelse med Intel. Nämnas bör att 6,5 GHz är betydligt lägre än de 7,7 GHz som Core i9-10900K pressades till av extremöverklockare i samband med lanseringen. Det visar dock att också den nya arkitekturen har potential för uppskruvade frekvenser – i alla fall för den som inte räds spänning.

Den tidiga "Rocket Lake"-överklockningen använder nämligen en BIOS-version som möjliggör att vrida upp spänningen till hisnande 2 volt, en nivå som nästan tarvas för rekordfrekvenserna. I testet visas toppfrekvensen med spänningen uppe på 1,7 volt, vilket sannolikt skadar processorn vid långtidsanvändning och garanterat genererar mycket värme. Moderkortet som används är påkostade Asus ROG Maximus XIII Hero.

Under videons gång nämns att även Core i5-11600K mäktar med en frekvens över 6 GHz-strecket, men en specifik nivå visas inte. Däremot menar testaren att den färska processorserien kan spräcka 7 GHz-gränsen med en mer stabil BIOS-version. I mitten av nästa vecka får överklockningsscenen visa vad "Rocket Lake" går för, medan realistiska nivåer för överklockning hemma följer med de många recensioner som i vanlig ordning rullar ut.

Källa: PC Wale via Wccftech