Det krävs många komponenter vid bygge av en egen dator och prioriteringarna skiljer sig mellan entusiaster. Vad som mer eller mindre är vedertaget är att det är värt att investera i ett nätaggregat av god kvalitet, då en bristfällig modell kan förstöra övriga komponenter och i värsta fall leda till eldsvåda och personskada.

Gigabyte-nätagg4.PNG
Gigabyte-nätagg3.PNG
Gigabyte-nätagg5.PNG

Nu rapporterar entusiasterna på Gamers Nexus om två nätaggregat från Gigabyte som är särskilt benägna att levereras defekta (eng. dead on arrival, DOA) och än värre fallera hos slutanvändare på "ett katastrofalt sätt". Modellerna det handlar om är specifikt Gigabyte GP-P750GM (750 W) och GP-P850GM (850 W), vars problem blev uppmärksammade när negativa recensioner började hagla hos återförsäljare.

Båda nätaggregat har 80+ Gold-certifiering och bör därmed betraktas som bra enheter, vilket dock inte är fallet. För att sätta nätaggregaten på prov har Gamers Nexus med egna medel köpt in flera av varje modell, som fått genomgå de sedvanliga belastningstesterna som används när de testar nätaggregat.

Resultatet av Gamers Nexus undersökning är nedslående. Hela 50 procent av alla enheter var antingen defekta vid leverans (DOA) eller gick plötsligt sönder vid belastning, antingen vid regelrätt användning eller i konstlasten. Mest oroväckande är att tre säkringar gick i konstlasten och än mer att ett GP-P750GM började spraka redan när det belastades till 60 procent (450 W) av dess specificerade kapacitet. Därtill ska ett Geforce RTX 3080 som varit anslutet till ett av nätaggregatet dött plötsligt.

Gigabyte-nätagg1.PNG

Två Gigabyte GP-P850GM med olika kommponenter

Förutom ett nätaggregat som gick sönder vid vanlig belastning och ett bränt grafikkort ska modellernas over power protection (OPP), som ska slå av nätaggregatet när det överlastas, slås på vid långt högre effektgrad än vad som är specificerat. Därtill ska Gigabyte av oklara skäl, möjligen komponentbrist, ha använt olika komponenter i vad som för en vanliga konsument ser ut att vara exakt samma modell.

Extra anmärkningsvärt är hur konsumenter "tvingats" på nätaggregaten och hur returärenden hanterats – eller inte hanterats. I samband med bristen på grafikkort har amerikanska återförsäljaren Newegg och Gigabyte gjort en kampanj, där grafikkort ur Geforce RTX 3000-serien sålts i paket tillsammans med GP-P750GM eller GP-P850GM.

Att en tillverkare och återförsäljare gör sådana paket hör till vanligheten, däremot är hanteringen av returer häpnadsväckande. Newegg uppges vägra godkänna returärenden av enbart nätaggregaten, utan ska begära att kunder skickar tillbaka grafikkortet som ingick i samma paket. Då det har rått stor brist på grafikkort har detta lett till att konsumenter behåller sitt defekta nätaggregat, utan att få ett nytt eller pengar tillbaka.

Gigabyte har ännu inte kommenterat Gamers Nexus test, men det är sannolikt endast en tidsfråga innan historien får en fortsättning. Fram till dess avråder SweClockers alla användare från att köpa en av de berörda modellerna, som båda finns listade hos svenska Prisjakt och i flera nordiska butiker.