När det kommer till prestandatest för grafikkort finns det få programvaror som är så populära som 3DMark. Mjukvaran utvecklas av UL Benchmark och byggs kontinuerligt ut med fler deltester. På senare tid har bland annat DirectX 12 Ultimate-orienterade tester för ray tracing, variable rate shading och mesh shaders lagts till ihop med mer renodlad prestandamätning av processorer.

Nu lägger bolaget till ytterligare ett test i 3DMark med fokus på lagringsprestanda i spel. Det nya testet går under namnet 3DMark Storage Benchmark och använder sig av loggad laddning- och skrivningsdata (traces) från spel som Battlefield V, Call of Duty: Black Ops 4 och Overwatch. Detta ska göra att programmet, med någorlunda hög träffsäkerhet, ska kunna återskapa arbetslaster från faktiska spel utan att användaren faktiskt äger dem eller har dem installerade.

Poäng

Bandbredd

Åtkomsttid

Samsung SSD 970 Evo 1 TB (PCIE 3)

1975

346,11 MB/s

93 μs

Samsung SSD 860 EVO 1 TB (SATA)

1125

200,69 MB/s

166 μs

Redaktionen passade på att köra det nya deltestet på vårt testsystem för grafikkort, vilket är bestyckat med en PCI Express 3.0- samt en SATA-baserad enhet från Samsung. Enligt 3DMarks lagringstest presterar den PCI Express-anslutna Samsung SSD 970 EVO cirka 76 procent bättre än SATA-varianten Samsung SSD 860 EVO vid spelrelaterade laster. Den förstnämnda presenterade en genomsnittlig bandbredd på 346,11 MB/s samt en åtkomsttid på i snitt 93 mikrosekunder.

Till skillnad från övriga deltest i 3DMark ingår inte det nya lagringstestet för nuvarande ägare av testsviten. Detta måste istället köpas till som DLC för 2,39 euro eller motsvarande 24 kronor.

Har du testat det nya lagringstestet i 3DMark? Dela med dig av dina resultat i kommentarstråden!