Ett problem med många äldre datorer är att de brukar bli lite sega att använda efter några år, då hårdvaran inte längre hänger med i svängarna. Det menar Google att de har en lösning för Chrome OS Flex, en version av Chrome OS som ska gå att installera på de flesta äldre datorer. Än så länge är Chrome OS Flex i early access, eller beta som det brukade kallas, men vem som helst kan ladda ned det och prova på sin dator.

Chrome OS Flex bygger på Cloudready från Neverware, ett företag som Google köpte 2020. Cloudready finns fortfarande tillgängligt, men har en rad begränsningar som Chrome OS Flex ska lösa. Den kanske viktigaste skillnaden är att Chrome OS Flex får uppdateringar så snart Google släpper en uppdatering för Chrome OS, medan Cloudready tar lite längre tid. Chrome OS Flex stöder också Google Assistant, något som Cloudready inte gör.

chromeosflex.jpg

Systemkraven för Chrome OS Flex är relativt låga, men till att börja med krävs en USB-sticka på minst 8 GB som man laddar ned operativsystem till. Det kan man sedan boota datorn direkt från, utan att någon installation krävs. På det viset kan man prova sig fram och se hur Chrome OS Flex fungerar på olika hårdvara innan en mer permanent installation.

I övrigt krävs en processor som stöder x86-64, vilket betyder att 32-bitarsprocessorer inte är välkomna, minst 4 GB primärminne och 16 GB lagringsutrymme. Google varnar för att komponenter som är äldre än år 2010 resulterar i en dålig användarupplevelse.

Google har en lista på olika datorer som har testats med Chrome OS Flex, både relativt nya och många äldre datorer från en rad olika tillverkare ingår. Lite otippat finns även ett flertal modeller från Apple med. Dell, HP och Lenovo är överrepresenterade jämfört med andra märken.

Det bör tilläggas att full tillgång till BIOS krävs, eftersom man måste kunna välja boot-enhet för att kunna starta Chrome OS Flex första gången. Google planerar en skarp version av Chrome OS Flex under årets andra kvartal.

Är Chrome OS Flex något du kan tänka dig till en äldre dator?