Med den kommande lanseringen av AMD:s Ryzen 7000-serie blir Intels Core 12000 "Alder Lake" inte längre ensam med att stödja minnesstandarden DDR5. Stödet för DDR5 har dock inte varit det enda problemet med nykomlingen, utan den som har jagat efter minnen i butikshyllorna har även mötts av rejäla prislappar. Trots att pristrenden pekar nedåt är DDR5 fortfarande markant dyrare än trotjänaren DDR4.

Framöver kan prissättningen mellan de två minnesstandarderna se jämnare ut. Det berättar källor inom minnesbranschen för Digitimes Asia. En fortsatt nedåtgående trend ska landa i en prismässig sweet spot någonstans mellan slutet av 2022 och tidigt 2023, med ett betydligt mindre glapp mellan DDR5 och DDR4 än idag. Förklaringen för detta tillskrivs en kombination av ökad produktion av DDR5 och minskad efterfrågan för elektronik från konsumenter i ett försämrat marknadsklimat.

Förändringen i prissättning sker successivt och kommer att ta tid. Detta ska delvis bero på att minnestillverkarnas uppskalning av DDR5-produktionen sker relativt långsamt, trots att det höga priset uppmuntrar ökad produktion. En av anledningarna sägs vara att minnestillverkarna inte vill att priserna på DDR5-minnen ska kollapsa. De vill inte heller att priserna på DDR4 ska påverkas mer än nödvändigt.

Slutligen förutspår Digitimes Asia att fortsatt höga priser kommer leda till att DDR5 letar sig ut till stugorna i en försiktig takt under 2023. Samtidigt ska utvecklingen ske snabbare på industri- och servermarknaden. Hur prissättningen av DDR5 ute på butikshyllorna faktiskt kommer att se ut framöver återstår att se.

Läs mer om den färska minnesstandarden DDR5: