Uppdatering 2022-11-10 klockan 09:17
Kort innan publicering ser Jon "Jonny Guru" Gerow ut att ha plockat bort testet från sin webbsida. Huruvida det är medvetet eller av misstag framgår inte.

I samband med Nvidias lansering av Geforce RTX 4090 hamnade den nya standarden 12VHPWR i hetluften och de senaste veckorna har användare rapporterat att grafikkort med den nya 16-pinnarskontakten både börjat ryka och smälta. Diskussionen om vad som orsakar problemet går varm, där allt från Youtube-profiler till teknikpress delat med sig av sina utlåtanden och tester.

Bland de hetare kandidaterna står den 12VHPWR-adapter Nvidia skickar med, som gör det möjligt att strömförsörja med flera 8-pinnarskontakter. Där har undermålig konstruktion pekats ut som problemet. Nu ger sig veteranen och numera utvecklingschefen på Corsair Jon Gerow, mer känd som "Jonny Guru", in i leken och både testar och dissekerar en uppsättning adaptrar för att ställa teorin på prov.

De insamlade adaptrarna utsattes för flera olika typer av belastning, både elektrisk sådan och mer handgriplig för att undersöka byggkvalitet. För att slippa avverka flera dyra grafikkort vid eventuella problem används istället en särskild testrigg med motsvarande kontaktdon. Adaptrarna varierade rent kvalitetsmässigt, men ingen av dem smälte eller rök vid belastning, åtminstone inte när de var korrekt monterade.

So, the conclusion is the adapters are fine. You just have to make sure the connector is fully inserted into your card and/or PSU. That said, I will admit that the connectors are VERY DIFFICULT to insert completely. It is easy to think the connector is in all of the way when it's not. But if the retention clip is not engaged, you will be able to pull the connector back out without squeezing the clip. If the connector and retention clip is fully engaged, the card is definitely fully seated. – Jon "Jonny Guru" Gerow

Ett resultat i kategorin härdsmälta uppnåddes endast i de fall där kontakten inte pressats hela vägen in. Även de trasiga adaptrar där belastningen snedbalanserades efter att kablage lossnat vid böjtest eller annan våldsammare åverkan klarade sig i samtliga tester, utan några drastiska förändringar i temperatur. Nätaggsveteranen påpekar däremot att det både är svårt att ansluta kontaktdonet korrekt samt se med blotta ögat huruvida det sitter i ordentligt.

plugged_in.jpg
not_inserted_into_GPU.jpg

Därtill spekulerar Jon "Jonny Guru" Gerow om att problemet inte är unikt för adaptrarna, utan att det helt enkelt är fler sådana i omlopp jämfört med renodlat kablage till nätaggregat enligt ATX 3.0-standarden. Att gurun är något på spåren skymtas även i ett ändringsförslag som för närvarande ligger på organisationen PCI-SIG:s bord.

5xju0pvp8xy91.webp

Förslaget inkluderar en förändring i kontaktens hölje, som ska öka greppförmågan och göra konstruktionen stadigare. Baserat på bilderna som cirkulerar är det dock inte en förändring som faktiskt avhjälper problemet med smältande kontakter. Förändringen ser främst till att säkra anslutningen av de fyra extra kontaktpinnarna som används för kommunikation och inte i syfte att strömförsörja grafikkortet.

Nvidia har i skrivande stund inte uttalat sig officiellt i frågan, men uppges ta situationen på allvar. Bland annat ska grafikjätten ha begärt att partnertillverkare skickar in både drabbade adaptrar och grafikkort för analys. Vad nästa del i historien bjuder på får framtiden utvisa.