Utvecklingen av minneshastigheter som kan uppnås med den senaste standarden DDR5 rör sig snabbt framåt. En av de större händelserna i detta avseende är lanseringen av Intels Core 13000-serie "Raptor Lake" med tillhörande styrkrets Z790, som har möjliggjort högre hastigheter än vad som tidigare var möjligt. Detta demonstrerades nyligen av bland annat minnestillverkaren Gskill, som i samarbete med Asus lyckades uppnå 8 000 MHz.

Nu tar Gskill nästa steg och går från demonstration till lansering av minneskit som validerats för hastigheten 8 000 MHz. Det rör sig om deras Trident Z5 RGB-serie i svart och silvrigt utförande, med 32 GB DDR5 uppdelat på två moduler. Minnet har stöd för XMP 3.0, och de timings som står på menyn är 38-48-48-128. För att uppnå hastigheterna krävs en någorlunda hög spänning på 1,45 volt.

GSkill DDR5-8000.png

Trots att minnena är validerade för 8 000 MHz kommer det inte alltid nödvändigtvis fungera utan problem, eftersom sådana hastigheter dessutom ställer höga krav på såväl processor som moderkort. Gskills nya produkt har i skrivande stund endast validerats med det överklockningsfokuserade moderkortet Asus ROG Maximus Z790 Apex samt tillhörande "Raptor Lake"-processor.

Den som känner sig sugen på rekordsnabba minnen behöver förmodligen inte vänta länge till, eftersom minnena ska släppas i december månad i USA. Produkterna får en minst sagt tilltagen prislapp på runt 530 USD, vilket motsvarar runt 6 900 kronor med moms. När minnena letar sig ut till de svenska butikshyllorna återstår att se.

Läs mer om DDR5: