Lagringsserver, mediaupspelning, robotstyrning och annonsblockerare – användningsområdena för Raspberry Pi är otaliga. Med ett stort system av kompatibel mjuk- och hårdvara samt en uppsjö av kunniga entusiaster, har Raspberry Pi sedan år 2012 blivit någon form av standard inom det nischade segmentet enkortsdatorer. Kretsbrist och pandemi har dock medfört att produkterna sedan 2021 blivit till bristvara, med höga priser som följd.

I slutet av förra året meddelade Eben Upton, VD för Raspberry Pi, att de populära datorerna skulle återta butikshyllorna under 2023. Genom ett nyhetsbrev (via Tom's Hardware) följer han nu upp löftet med mer konkreta uppgifter och beskriver att bristen på systemkretsar raskt återhämtar sig och att produktionen växer månad för månad. Från och med juli ska månatligen mer än en miljon Raspberry Pi levereras för att komma ikapp med restordrar.

Vidare skriver Eben Upton att fjolårets prognos om förbättrad tillgång inte kunde uppfyllas under första kvartalet 2023, som leveransmässigt var det sämsta sedan 2015. Med omkring 800 000 enheter under hela kvartalet nådde företaget ungefär samma volym som en bra månad. Nu ser det betydligt ljusare ut, där kretstillgången växer, samtidigt som underleverantören Sony lagerhåller tillräckliga volymer av andra komponenter som krävs för att bygga en komplett enkortsdator.

Avslutningsvis tror Eben Upton att 2023 kommer att bli ett rekordår sett till Raspberry Pi-försäljning. Det återstår att se hur snart hyllorna hos svenska återförsäljare fylls på nytt, och huruvida priserna på både första- och andrahandsmarknaden dalar.