EU kräver sedan implementeringen av Digital Markets Act att bland annat Apple måste öppna upp möjligheten att installera applikationer som kommer från tredjepartsbutiker. Apple har 7 mars som deadline för att ta fram en lösning och detta kan vara en separat applikationsbutik med fler möjligheter för EU-medborgare.

Specifikt vilka möjligheter som kommer erbjudas är för tillfället okänt och kommer vara det så länge locket ligger på hos Apple. Analytikern Mark Gurman siar, via Bloombergs nyhetsbrev Power On, att Apple förbereder möjligheten att sideloada applikationer i Europa och att skarp lansering sker inom de kommande veckorna. Detta betyder att applikationer från tredjepartsbutiker kommer gå att installera på telefoner och surfplattor från Apple, oavsett om applikationerna förhåller sig till Apples applikationsregler eller ej.

En konsekvens av detta är att Apple kan dela upp App Store i två delar, en för EU-länder och en för resten av världen. Detta skulle betyda att IOS-användare inom EU får en bättre upplevelse tack vare mer kontroll över vad som kan installeras på sina enheter. Samtidigt höjer det risken för installation av elakartade applikationer, vilket kräver att användaren har koll på var applikationen i fråga kommer ifrån.

Deadline för Apples justering av App Store är som sagt 7 mars och då Gurman påpekar att nytt system bara är några veckor bort borde det inte dröja allt för lång tid innan vi får officiell information om hur Apple rättar sig till ledet.

Hur laddar du ner applikationer på din telefon?