Klassiska ordhanterearen Wordpad introducerades Windows 95 och har varit närvarande i varje Windows-version efter initiala lanseringen. Mjukvaran har dock blivit omsprungen av andra ordhanterare, inklusive Microsofts Word, så Wordpad har haft allt mindre existensberättigande. Nu börjar utfasningen på riktigt då Wordpad lyser med sin frånvaro i senaste Windows 11 Canary-versionen.

Microsoft berättade redan i september att Wordpad skulle börja fasas ut, men gav aldrig någon specifikt tidslinje för utfasningen. Genom att plocka bort mjukvaran från senaste Canary-versionen av Windows 11 finns det fortfarande möjlighet att använda mjukvaran i skarpa Windows 11-versionen, men det är bara en tidsfråga innan det är dags att säga farväl på riktigt. När det väl försvinner är för tillfället okänt, men det kommer ske i en kommande Windows-uppdatering där mjukvaran kort och gott försvinner.

I stället för Wordpad rekommenderar Microsoft att användare i stället skriver ord av olika slag i Word, eller Notepad för enklare textdokument. Det finns flera andra alternativ till Microsofts klassiska ordhanterare, som bland annat Google Docs, Libreoffice Writer eller Notepad++.