En anställd på företaget Lastpass – som utvecklar lösenordshanterare – fick ta emot samtal, meddelanden och ett röstmeddelande från bedragare som sa sig vara företagets VD Karim Toubba. Bedragarna använde sig av deepfake för att replikera Toubbas röst i samtal och meddelanden.

Medarbetaren lyckades inse att det var ett bedrägerifrösök eftersom att informationen inte kommunicerades via företagets egna kanaler. Nu varnar Lastpass för att deepfake-bedrägerier kan bli allt vanligare framöver.

För att förtydliga har vårt företag inte påverkats. Däremot vill vi dela med oss av denna incident för att upplysa om att deepfakes används inte bara av statliga aktörer utan även för att imitera andra i bedrägerikampanjer. – Lastpass.

Bolaget menar även att utvecklingen av AI kommer att förfina tekniken vilket kan hjälpa bedragare att göra mer övertygande nätfisken.

Det är inte första gången som cyberbedragare försöker utnyttja sig av Lastpass. Tidigare har en grupp försökt att skapa en falsk variant av Lastpass-applikationen på App Store för att lura in dig till att ge över dina lösenord och privata information.

Som respons till deepfake-incidenten har Lastpass börjat arbeta med sina samarbetspartners och andra cybersäkerhetsbolag för att förhindra framtida incidenter av denna typ.

Hur vet du att din chef är din chef?