På onsdagen varnade företaget Logmein att en falsk version av lösenordshanteraren Lastpass fanns på Apples App Store. Applikationen, som kallades "Lasspass", hade en identisk design till riktiga Lastpass-applikationen.

Den falska applikationen hade skärmbilder som visade hur applikationen fungerade och en liknande logotyp till den äkta varan. Logmein var inte listad som utvecklare och flera av de negativa recensionerna avslöjade applikationen som ett verktyg för nätfiske.

Lasspass är nu borttagen, men hur länge den fanns tillgänglig på App Store är inte känt.

Vi lyfter det här till våra kunders medvetande för att undvika möjlig förvirring och/eller förlusten av personlig data. – Logmein i ett pressmeddelande.

LassPass_LastPass.jpg

Den falska applikationen (vänster), den riktiga applikationen (höger) Foto: Logmein

nikka.jpg

Karl Emil Nikka, IT-säkerhetsspecialist.

Enligt IT-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka är det ingen nyhet att falska applikationer laddas upp. Det har tidigare hänt Meta och Microsoft. Ändamålet är oftast att stjäla personers betal- och inloggningsuppgifter. Däremot är det få som går på dem.

– Användare kan ofta se att något inte stämmer, till exempel att antalet nedladdningar är orimligt få eller att recensionerna är dåliga, säger han.

Säkerhetsspecialisten lyfter hur incidenten kan vara en förlust för Apple. I mars konkurrentutsätts App Store i Europa och bolaget försöker övertyga kunder att deras applikationsbutik är det tryggaste alternativet.

Här är Karl Emil Nikkas tips på hur du undviker falska applikationer:

  • Ladda enbart ned appar från de etablerade appbutikerna.

  • Skrolla alltid förbi de sponsrade sökresultaten i App Store och Google Play.

  • Läs recensionerna och kontrollera antalet nedladdningar.

  • Vid tveksamhet: gå till apputvecklarens webbplats och se vilken app som utvecklaren länkar till därifrån.

  • Integritetsöversikt är en självdeklaration från utvecklarens sida. Om du inte litar på utvecklaren kan du inte heller lita på det som står i integritetsöversikten.