Nu för tiden är många företag i teknikbranschen övertygade om att nya produkter på ett eller annat sätt måste marknadsföras med termen ”artificiell intelligens”. Marknadsundersökningar för att ta reda på om de som ska köpa produkterna faktiskt lockas av den artificiella intelligensen verkar det dock inte som om företagen har genomfört i någon större skala.

Åtminstone tyder resultaten från en ny undersökning genomförd av Washington State University på att det förhåller sig så. I denna analyserades hur över 1 000 tillfrågade vuxna amerikaner reagerar på produktbeskrivningar där AI nämns.

Resultaten pekar på att när det kommer till köp där mycket pengar eller viktiga saker som hälsa står på spel, är majoriteten skeptiska till att välja en produkt med AI-funktioner. I fallet med dyra tv-apparater är det snarare en nackdel än något annat om AI nämns i beskrivningen. Den slutsatsen drogs genom att jämföra svaren mellan två grupper, där den ena fick se en beskrivning av en smart-tv där AI nämns och den andra fick se samma beskrivning men utan AI-delen.

Dammsugare med AI, som klassas som en produkt som det är låg risk att köpa, verkade övertyga fler. Samtidigt föredrog en majoritet av de tillfrågade i undersökningen alternativen utan AI även där.

Enligt undersökningens huvudförfattare, Mesut Cicek, tenderar begreppet AI att ”sänka det känslomässiga förtroendet” hos konsumenterna, vilket leder till ”minskad köpintention”.

Om detta sedan beror på att konsumenterna uppfattar produkter med AI som opålitliga, osäkra, komplicerade eller om de bara har svårt att se hur tekniken kan användas på ett vettigt sätt, blir något för teknikföretagens marknadsförare att bita i framöver.

Vilka är dina bästa exempel på lyckade och inte så lyckade teknikprylar som marknadsförts med ”AI”?