Sammanfattning

Det finns vissa ögonblick i en hårdvarurecensents karriär som etsar sig fast särskilt mycket i minnet. Förutom Intels lansering av Sandy Bridge för över nio år sedan är AMD:s comeback-saga med arkitekturen Zen 2 den absolut starkast lysande stjärnan hos undertecknad, där företaget har gått från klarhet till klarhet med den successiva utrullningen av sina nya processorer i samtliga segment.

tr_3990x-17.jpg

Idag står vi här med kronan på verket i AMD:s uppställning, där Ryzen Threadripper 3990X tar 64 högpresterande kärnor till ett segment och prispunkt som för bara några år sedan verkade ouppnåeligt. Resultatet är inget annat än oerhört imponerande – förutsatt då att man är medveten om de mjukvarumässiga begränsningarna som finns för att faktiskt utnyttja upp till 128 trådar.

Vid kraftigt parallelliserade arbetslaster är Ryzen Threadripper 3990X i särklass den snabbaste processorn vi någonsin testat. Modellens prestandaövertag varierar givetvis, men vid exempelvis 3D-rendering är det nya flaggskeppet generellt sett mellan 40 och 60 procent snabbare än den tidigare värstingen Ryzen Threadripper 3970X med 32 kärnor – och därtill vid en högre energieffektivitet.

Ihop med mer sedvanlig mjukvara, som inte kan utnyttja alla processorns tillgängliga trådar, faller prestandan inte helt oväntat. Modellen lägger sig då oftast alldeles strax under 32-kärniga Ryzen Threadripper 3970X, där den sistnämnda kan avnjuta vissa prestandafördelar tack vare högre klockfrekvenser. Detsamma gäller även vid enkeltrådad last, där nykomlingen lägger sig något bakom Ryzen Threadripper 3970X och 3960X till följd av en lägre maximal turbofrekvens.

tr_3990x-14.jpg

Med detta sagt har AMD gjort ett väldigt bra jobb med att finslipa den allmänna prestandan hos Ryzen Threadripper 3990X när den arbetar utanför sin comfort zone. Sett till sina motsvarigheter på serversidan, där dessa ofta kommer med många kärnor men låga klockfrekvenser, kan det nya flaggskeppet arbeta väldigt dynamiskt på frekvensfronten och växla upp där det behövs – något som i slutändan innebär att den inte behöver hamna på efterkälken vid lätt trådade laster.

Precis som vi skrev i sammanfattningen till den ursprungliga recensionen av Threadripper 3000 är detta en oerhört nischad plattform, vars prestandafördelar och anslutningsmöjligheter endast utnyttjas fullt ut av en begränsad skara användare. Detta gäller mer än någonsin för Ryzen Threadripper 3990X, där modellen är riktad mot en promille av den grupp som kan tänka sig vara intresserade av AMD:s HEDT-plattform.

Medan Ryzen Threadripper 3970X troligtvis är det bättre och mer balanserade valet för de allra flesta med extrema prestandabehov, så finns det alltid specialiserade användare som har väldigt specifika anspråk kring hastigheten vid oerhört flertrådade arbetslaster. För de användarna finns Ryzen Threadripper 3990X, som med ett pris på 3 999 USD eller motsvarande 49 900 kronor kan ses som ett kap för det den erbjuder.

Ryzen Threadripper 3990X är en processor i toppklass för den i behov av den extremaste formen av flertrådad prestanda

Fördelar

  • Oslagbar flertrådad prestanda

  • Utmärkt enkeltrådad prestanda

  • Plattform i världsklass

  • Klassledande energieffektivitet

  • Bra spelprestanda...

Nackdelar

  • ...som ibland tar stryk av det höga trådantalet

  • Behöver väldigt specifika arbetslaster för att ta nytta av kärnantalet

  • Dyr plattform

Pris vid publicering: 47 990 kronor inklusive moms (3 999 USD)