Montering och sammanfattning

Fractal Design har profilerat Terra som ett premiumchassi och vi skulle verkligen säga att det lever upp till den kategorin. Utsidan verkligen andas kvalitet, med riktigt stilfulla aluminiumpaneler som i kombination med inlägget av valnöt ger ett ytterst påkostat intryck. Passformen på panelerna är därtill helt oklanderlig, vilket ihop med en väldigt kvalitativ stomme gör att vi vågar påstå att det här är en av de mest vägbyggda chassimodellerna bolaget tillverkat hittills.

fd_terra-38.jpg
fd_terra-39.jpg

Att montera in komponenter i Terra är i det stora hela väldigt smärtfritt. Det är ett kompakt chassi, men det finns ändå tillräckligt med plats att manövrera in de olika beståndsdelarna utan allt för mycket besvär – något som även underlättas av en välskriven manual som beskriver den optimala ordningen för monteringen. Beroende på hur chassit konfigureras finns det därtill gott om utrymme för större processorkylare av lågprofilstyp.

fd_terra-40.jpg

Kabeldragningsmöjligheterna i chassit är godkända, men inget mycket mer än så. Där många av konkurrenterna har mer dedikerat utrymme för undanskuffande av kablar blir det lätt lite trångt och omständligt inuti Terra – och i synnerhet om man väljer att montera en fläkt i chassits botten. Här rekommenderar vi att satsa på enheter enligt den mer kompakta formfaktorn SFX samt välja en modell med särskilt följsamma kablar för att underlätta processen.

fd_terra-37.jpg

Att montera in grafikkort i Terra är väldigt enkelt tack vare den löstagbara monteringsramen. Det finns därtill gott om utrymme för ganska fläskiga modeller, då även tjocka kort kan ta plats om man justerar den inre stommen. Nu är det givetvis så att vissa av senaste snittets prestandamonster inte ryms till följd av restriktioner för längden på dessa, men detta känns ändå som en rimlig kompromiss sett till att det är ett SFF-chassi och någonstans behöver man dra en gräns så att storleken inte skenar iväg.

Just möjligheten att kunna justera den inre stommen att anpassas efter antingen tjocka grafikkort eller högre processorkylare är en väldigt intressant och unik funktion. Det hela känns också lite som ett tveeggat svärd, där det visserligen ger användaren flexibilitet men också ganska stora kompromisser när ett högpresterande system ska byggas. Den som exempelvis väljer ett megafläskigt grafikkort med enorm tjocklek kommer i många fall att para ihop det med en högpresterande processor, och i det fallet ryms endast en minimal processorkylare i bygget.

Med det sagt är det trevligt att kunna trimma in restriktionerna på millimeternivå gällandes både grafikkort och processorkylare, något som innebär att den som verkligen vill kunna optimera för ett välbalanserat system har möjlighet att göra det. Det hade möjligtvis varit trevligt att ha valmöjligheten att expandera chassit på höjden med exempelvis mer kylning likt vissa av konkurrenterna gör, men vi respekterar samtidigt valet att göra Terra till en mer sluten lösning.

Några mindre saker vi störde oss lite på som kan vara värda att lyfta innan säcken ska knytas ihop på Terra var fästet för 2,5"-enheten i fronten. Denna hålls på plats, dåligt, med kardborrband och det hade varit önskvärt med någon form av gummerad på frontpanelen som skapar friktion mot enheten. Vidare hade valfria dammfilter varit trevliga att se i någon kapacitet.

Med allt detta sagt är Fractal Designs Terra ett väldigt välbyggt, snyggt och trevligt SFF-chassi, som i kombination med rätt komponenter kan bli en perfekt bas för ett kompakt PC-bygge man gärna visar upp i hemmet. Det har en ganska hög prislapp om 2 349 kronor och dras med några mindre missar, men i det stora hela förtjänar det utan tvekan utmärkelsen Utmärkt Produkt.

Fördelar

Fractal Design Terra är ett utmärkt SFF-chassi som osar kvalitet.

  • Kvalitetskänsla och passform i toppklass

  • Goda expansionsmöjligheter för storleken

  • Lättarbetat

  • Flexibel och justerbar stomme

Nackdelar

  • Något omständlig kabeldragning

  • Dammfilter hade varit trevligt

  • Dålig monteringsanordning för 2,5"-enhet i framkant

  • Lite saftig prislapp

Pris vid publicering: 2 349 kronor