I föregående vecka landade MSRP-kortet MSI RTX 5070 Ti Ventus 3X OC på testlabbets bord. Över lag presterade kortet som väntat och bjöd på få överraskningar, då det i mångt och mycket var en nedskalad version av RTX 5080 som lanserades tidigare i år. Det fanns visst utrymme för ytterligare överklockning,från dess fabriksinställda överklockning, och temperaturen föll inom acceptabla parametrar. Desto mindre kunde man säga om ljudvolymen, vilket placerade kortet i bottenskiktet av vår testsvit - Enbart brädad av flaggskeppsmodellen och tillika tvåslotskylda RX 7900 XTX.
Med hopp om bättring i mån av decibel, och eventuellt ytterligare rum för överklockning, lyfter vi nu blicken mot ett partnerkort från Asus, närmare bestämt ASUS Prime GeForce RTX 5070 Ti. Prime är som bekant Asus ingångsserie för grafikkort i mellansegmentet, där man bjuds på få extravaganser. Fokus ligger enbart på ren prestanda, så frågan vi ställer oss är om alla MSRP-kort är skapade likvärdiga.
Asus Geforce RTX 5070 Ti Prime OC
Sparsmakade anslutningsmöjligheter.
Likt MSI:s dito bjuds vi på ett avskalat yttre, med tre 2.1b Displayport-utgångar samt en HDMI 2.1b-anslutning. Rent estetiskt kommer kortet i ett förhållandevis neutralt svart utförande, med silvertrim och debossad "PRIME"-text. Minimalistiskt, för att vara ett spelgrafikkort. Stilrent, helt enkelt.
Asus har liksom andra partnertillverkare valt att bestycka kortet med tre stycken fläktar för att förflytta värmen. Ramen som håller allt på plats är i plast, vilket drar ned intrycket något. Så långt har kortet inte överraskat.
Tre fläktar är det som gäller.
Desto mer intressant blir det när går in på djupet. Asus frångår traditionell kylpasta och har istället valt fasförändrande värmekuddar, vilket ger kylprestandan längre livslängd samtidigt som slutanvändaren själv slipper serva kortet efter några års bruk.
Backstycke med hål för genomflöde av luft.
Liksom MSI:s Ventus 3X OC finner vi ett bakstycke med en större öppning i ena änden, för att bättre avleda värme från kortets sex värmeledningsrör. En liten, men uppskattad detalj. Något besvikna blir vi dock på att bakstycket inte är helt i metall, likt Ventus 3X OC, men det täcker ändå de mest värmealstrande delarna. Här ser vi även tydligt BIOS-switchen för Asus P- respektive Q-läge, för den som är intresserad av antingen prestanda eller (relativ) tystnad. Valet står alltså mellan en högre ställd fläktkurva och spänningskurva, eller en något mer tillbakalutad upplevelse.
Prestandatester och överklockning
I vår undersökning av Asus Prime Geforce RTX 5070 Ti har vi specifikt valt att titta närmare på dess potential för överklockning, samt hur den står sig temperatur- respektive ljudmässigt mot MSI:s Ventus 3X OC. Testerna har därför utförts med en upplåst strömbudget om 113%, grafikminnet har höjts med +2000 MHz, samt att klockfrekvensen satts till +450 MHz. BIOS sattes till P-läget, alltså prestanda-läget. Samtliga justeringar har gjorts genom MSI Afterburner 4.6.6 Beta 5.
De syntetiska tester står 3DMark Speed Way samt Steel Nomad för, medan testlabbets ray tracing-spelsvit valdes för att belasta kortet maximalt.
Syntetiska tester
I Speed Way-benchmarken ser vi ett respektabelt lyft för Asus Prime OC, som placerar sig nästan precis emellan RTX 5080 och MSI:s RTX 5070 Ti Ventus 3x OC i överklockat utförande. 3 procent lägre än storebror RTX 5080, men fyra procent över konkurrenten. Det innebär ett lyft på elva procent från det redan fabriksöverklockade utförandet. Fördel Asus i såväl förinställt som egen överklockning, alltså.
Trots den ytterligare överklockningen landar 5070 Ti Prime OC 10 procent under RTX 5080. Här blir skillnaden mellan de två korten mer påtaglig, men mer kritiskt behåller det sitt övertag mot MSI:s överklockade dito. I jämförelse med dess fabriksöverklockade läge får vi Asus-modellen att leverera 10 procent mer prestanda än ur kartong.
Speltester
När vi tittade närmare på MSI:s Ventus 3X OC hade vi vissa förhoppningar om att vid överklockning skulle det potentiellt kunna leverera RTX 5080-prestanda, men till en lägre prislapp. Så visade sig dock inte vara fallet. Hårdvarumässigt skiljde sig specifikationerna för mycket, och så även i detta fall. Med det sagt ser har dock avståndet krympt ytterligare. I genomsnitt skiljer det endast två bildruteuppdateringar i sekunden över hela teststviten. I såväl Alan Wake II som Dragon Age: The Veilguard ser vi ett identiskt medelvärde, med endast 1-2 fps lägre lägstavärde. De största procentuella skillnaderna uppmätte vi i Black Myth Wukong samt Star Wars Outlaws, där RTX 5070 Ti presterar 6 procent lägre än RTX 5080. Liksom Ventus 3X OC ser vi en marginell fördel över RTX 5080 i Star Wars Jedi: Survivor, i detta fall 3 procent.
Temperatur och ljudnivå
För att mäta temperatur och ljudnivå använder vi samma metodik som vi vanligtvis använder i grafikkortstesterna. Det vill säga ett belastningstest med benchmarkslingan Superposition där vi efter 30 minuter loggar ljudnivå och temperatur. Testerna genomförs i ett separat rum i ett testsystem byggt inuti ett chassi. Ljudnivå för testystemet med avstängda grafikkortsfläktar är 34,5 dBA.
Korten är i nedan mätningar märkta med (P) för prestanda-BIOS, (Q) för tyst BIOS samt OC för de kort som vi mätte med manuell öveklockning.
Så kommer vi då till den del där Asus ledning gentemot MSI kan komma att ta slut. Skall all denna extra prestanda vi har klämt ur kortet ge negativa resultat i mån av högre temperaturer och ljudnivåer? Det korta svaret är - nej. Med P-läge aktiverat placerar sig kortet på en stabil tredjeplats. Före såväl RTX 4070 samt, mer kritiskt, 3 grader svalare än RTX 5070 Ti Ventus 3X OC. Det är först när vi aktiverar Q-läget som kortet tappar fotfäste och går från 64 till 69 grader, men vi har i beaktning att det är dels en funktion av profilen, men också ett användarval.
När vi tittade på RTX 5080-serien fann vi att kylningslösningen inte fullt ut kunde mäta sig med konkurrenterna, men som en MSRP-kylning för RTX 5070 Ti fungerar den alldeles utmärkt.
Med såväl prestanda som temperatur säkrad tittar vi slutligen på ljudnivån. Månne vi här finna en spricka i rustningen? Än en gång blir svaret nej. RTX 5070 Ti Prime OC är förbluffande tyst. Med prestandaprofilen aktiverad hamnar kortet på en respektabel fjärdeplats, med 38,5 decibel. Går vi över till Q-läget tappar vi en decibel och intar tredjeplatsen med 37,6 decibel. Imponerande. Att det skiljer hela 7,5 decibel mellan Asus och MSI:s respektive modeller är svårt att greppa.
Skall vi komma med någon kritik mot ljudnivån är det att skillnaden mellan de två olika profilerna är så pass låg, men eftersom det ändå rör sig om två utmärkta resultat är det inte någon man bör hänga upp sig på.
Sammanfattning
Riktpriset för RTX 5070 Ti är 10 579 kronor, men vad får man egentligen för pengarna? Om man går i tankarna att uppgradera till MSI:s variant Ventus 3X OC kommer man säkerligen att bli nöjd. Kortet presterar väl och går inte allt för varmt. Visst är ljudnivån hög, men med ett par någorlunda isolerande hörlurar blir det ett mindre problem.
Men. För i princip samma summa får du ett grafikkort med bättre prestanda ur kartong, har bättre prestanda vid manuell överklockning, det är svalare, går betydligt tystare - och du kan välja mellan två olika profiler, baserade på just dina behov. Det är till och med mer estetiskt tilltalande.
Testlabbet rekommenderar därför Asus Geforce RTX 5070 Ti Prime OC till de som tittat närmare på de olika MSRP-varianterna av RTX 5070 Ti.