Användning och prestanda

Under detta test användes primärt en Ulti-Mat Silver Edition som musmatta. Vi testade även musen på en tygmatta från Q-pad och diverse andra underlag. Som referensprogram att testa musen i använde vi Photoshop, World of Warcraft, Call of Duty 2 samt generellt arbete i Windows. Det sistnämnda kan vara surfning, flyttning av filer och ändra inställningar i Windows.

Först kan vi nämna något om fötterna på musen, som är i materialet teflon. Nederst finns det en stor teflon-platta och överst två stycken böjda plattor. Hur det kommer sig att Razer och Microsoft valde denna typ av teflonplattor vet vi inte, men här finns det plats för förbättring. Den nedersta plattan fungerar som den skall och bidrar till låg friktion på grund av sin storlek. De översta är dock alldeles för små vilket gör att rörelserna ibland kan bli ryckiga på grund av att det blir damm på dem. Detta är värre om man har en musmatta i tyg vilket enligt vår erfarenhet tar till sig damm lättare.

Microsoft Habu har en funktion som ingen annan mus har i skrivande stund: utbytbara tumknappar. Det följer med två stycken moduler som innehåller två olika typer av tumknappar, som syns på bilderna nedan. Via en liten knapp på undersidan kan man ta bort den befintliga tumknappsatsen och enkelt sätta in den nya. På en av modulerna är knapparna rätt små och korta på längden, medan de är lite längre och större på den andra. Att kunna byta tumknappar är en mycket bra funktionen då alla har en egen smak när det gäller hur tumknapparna skall se ut.

När vi började testa musen i Windows märkte vi att musen, trots att fötterna är något små, har mycket liten friktion på musmattan. Musen ligger riktigt bra i handen vilket ger en känsla av total kontroll. Bakdelen av musen sluttar inte lika mycket som på Intellimouse Explorer 3.0 vilket gör att den känns litet större, vilket är till det bättre. Knapparna sluttar inte nedåt som på många andra möss, ni som har testat en Razer Diamondback tidigare känner igen dessa knappar. Högerknappen på musen är dessutom något lägre än den vänstra vilket ger ytterligare komfort under långa rundor. Sammanfattat är Habu den skönaste musen att hålla i handen vi någonsin testat.

I Adobes Photoshop fungerar musen mycket bra. På grund av den låga friktionen är det mycket behagligt att göra svepande rörelser som när man ritar på frihand. När man går ner på finliret med att rita pixel för pixel känns den mycket precis. Önskar man lägre muskänslighet kan man ställa in detta med en knapp, eller att helt enkelt sänka eller höja upplösningen (dpi).

Vi startade speltesterna med en förhållandevis lång runda World of Warcraft. I början fungerade musen perfekt och den var mycket skön att använda. Men vi hittade en detalj som möjligen glädjer en del men gör andra missnöjda. Det handlar om att när man lyfter musen från musmattan fysiskt för att kunna svepa längre åt något håll följer muspekaren med. Det vill säga, den optiska sensorn läser av ytan även om musen är en halv centimeter ovanför ytan. Detta kan tryckas trivialt, men är man exempelvis van med en mus som Intellimouse 3.0 blir denna mus praktiskt taget oanvändbar. I övrigt fungerade musen perfekt i World of Warcraft och de många svepande rörelserna kändes mycket precisa. Vi testade denna mus i ungefär två veckor och kunde inte vänja oss bort från att den optiska sensorn läser av ytan trots att man inte har den på musmattan, så det tar troligen mer än två veckor att vänja sig för de flesta.

När vi startade igång actionspelet Call of Duty 2 kändes musen mycket bättre, då man inte lika ofta gör stora svepande rörelser som i World of Warcraft. Precisionen kändes mycket bra och det kändes verkligen som musen "flög" fram på underlaget. Oavsett om vi satt med ett krypskyttegevär någon stans i mitten av Frankrike eller stormade egyptiska städer med automatvapen begränsades vi aldrig av någon av musens egenskaper.