Applikationer

När jag pratar applikationer i detta läge handlar det inte direkt om sådana som finns på telefonen eller surfplattan, utan de program som kan installeras direkt på NAS-enheten. Asustor har valt att kalla dessa "appar".

Eftersom det i grunden handlar om en vanlig enklare Linux-burk så är det självklart att det finns möjlighet att installera program på den och Asustor, precis som Synology och QNap, har insett att det är smart att göra det enkelt för användare att installera program.

appcentral_1.png
appcentral2.png

Utbudet av applikationer är utan tvekan stort. Allt från node.js, docker, och Python till program för att ladda ner från Bittorrent finns. Det finns även olika typer av servrar och Asustors egna program för att till exempel strömma bilder och musik och deras applikation för övervakning. Mitt intryck efter att ha jämfört med min Synology-NAS är att utbudet inte riktigt är lika brett men troligtvis räcker det för de flesta.

För en komplett lista besök denna sida. En applikationer jag dock saknar är Plex. Problemet tycks vara att den ännu endast finns för ARMv7 men förhoppningsvis kommer en version för ARMv8 inom en inte allt för lång framtid.

EZ-Sync

En relativt ny applikationer som dök upp med senaste uppdateringen är EZ Sync. Tillsammans med EZ Connect, som gör det möjligt att ansluta till enheten via ett moln-ID, ska EZ Sync göra det enkelt att synkronisera över data från datorn (endast PC just nu) till NAS-enheten.

ezsync_desktop1.PNG
ezsync_desktop2.PNG
ezsync_desktop3.PNG
ezsync_desktop4.PNG
ezsync_desktop5.PNG
ezsync_desktop6.PNG
ezsync.PNG

Vad EZ Synk i grunden gör är att låta användaren lägga till en eller flera mappar och synkronisera dem kontinuerligt till enheten. Dessa filer kan sedan även kommas åt via Android eller IOS genom applikationen AiData. Det är lite som Onedrive, Dropbox eller Gdrive där det går att välja en mapp på datorn som synkroniseras till dessa tjänster, dock i detta fall till en lokal NAS.

Tyvärr upplevde jag att programmet var instabilt och kändes som en betaversion som ännu inte riktigt är redo. När det blivit stabilare är det dock en intressant lösning för de som vill ha sin data "hemma" men ändå kunna se till att den alltid är säkerhetskopierad.

Surveillance Center

Ännu en applikation jag är intresserad av är Surveillance Center då jag har en bunt med kameror som jag vill använda för övervakning. Som namnet antyder är det Asustors mjukvara för att kontrollera nätverkskameror.

Asustor AS4004T stödjer upp till 16 stycken IP-kameror och det medföljer en licens för fyra stycken direkt vid köp. Det är klart bättre än Synologys två gratislicenser.

surveliiance.PNG
surveliiance2.PNG
surveliiance3.PNG
surveliiance4.PNG

Jag testade lägga till ett par D-link-kameror som jag vet ska stödjas och tyvärr stötte jag på mycket problem med mjukvaran. Först och främst lyckades jag inte få ut någon bild från någon av mina kameror utan bara en text att programmet väntar på en videoström.

När jag till slut lyckades få igång bilden, fråga mig inte hur, så funkade det sporadiskt. Applikationen kraschade också flera gånger. Det är synd att det hände då det ser ut som programmet har en bra funktionalitet i övrigt.