Sammanfattning

Seagate Firecuda 520 är en riktig snabb SSD-enhet. I sina bästa stunder presterar den markant bättre än förra generationens bästa SSD. Faktum är att den även presterar riktigt bra när den kombineras med ett PCI Express 3.0-moderkort.

Även i mer verklighetsbaserade tester presterar den bra. Jag var till exempel imponerad att den verkar hantera kontinuerlig skrivning så pass bra jämfört med de andra SSD som jag hade att testa med. Däremot är det tydligt att du inte får en lika bra hastighetshöjning vid alla tillfällen.

Det är trist att Seagate inte skickar med en kylfläns, särskilt som det inte tycks ha påverkat priset. Under mina tester höll sig temperaturen runt max 65 °C utan kylfläns men det beror mycket på vilket chassi den sitter i och andra komponenter. Alla X570-moderkort har medföljande kylfläns men om man till exempel tittar på det moderkort som jag köpte, Asus TUF Gaming X570-Plus (Wifi). Finns det endast kylfläns på ena platsen och jag vill ha ännu en högpresterande SSD bör jag därför köpa till en separat kylfläns.

Prismässigt ligger Firecuda 520 1 TB på runt 2,95 kronor/GB vilket är helt i linje med andra PCI Express 4.0. Däremot är det självklart dyrare än PCI Express 3.0-baserade SSD även om dessa är långsammare, åtminstone på ett X570-baserat moderkort.

Skulle jag rekommendera Seagate Firecuda 520? Ja, om du har ett X570-baserat moderkort tycker jag det är väl värt pengarna. Faktum är att det även kan vara värt om du har ett moderkort med PCI Express 3.0 ifall du vet att du kommer uppgradera inom en inte allt för lång framtid eftersom den redan presterar mycket bra med PCI Express 3.0 och sen kan växla upp när du uppgraderar.

Fördelar:

  • Mycket bra prestanda över PCI Express 4.0, men även PCI Express 3.0

  • Fem års garanti

Nackdelar:

  • Ingen medföljande kylfläns

Seagate FireCuda 520 1 TB kostar i skrivande stund 3 399 kronor och finns att köpa hos Webhallen.