Året var 2013 när den gode @Ceogar introducerade mig till skärmar med högre uppdateringsfrekvens än 60 Hz. Ända sedan dess har jag haft ett särskilt varmt intresse för just denna kategori av hårdvara.

Ett återkommande tema har varit att "den perfekta skärmen" aldrig har funnits. Det har alltid varit en avvägning mellan upplösning, uppdateringsfrekvens, färgkorrekthet och så vidare, där olika modeller erbjudit olika kompromisser beroende på avsett användningsområde.

Alling.jpg

Välkommen till SweClockers testpiloter!

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Simon Alling

 • Användarnamn: @Alling

 • Registrerad: 2011

 • Plats: Göteborg

 • Specialitet: Programmering och datavetenskap

Alling bor i Göteborg och arbetar som mjukvaruingenjör. Hans datorintresse väcktes redan i barndomen och har på senare år gått från spel och maxad prestanda till att centreras kring mjukare värden, såsom ljud, bild och eleganta små chassin.

När Alling inte skriver testpiloter sitter han i forumet och predikar om uppdateringsfrekvens på skärmar, arbetar ideellt med att förbättra sajten genom sitt skötebarn Better SweClockers eller hackar på något annat av alla sina fritidsprojekt. Och sitter han händelsevis inte vid datorn lallar han förmodligen runt på beachvolleybollplanen eller vid pingisbordet.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av LG, som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

I och med den senaste tidens intåg av 4K-upplösta OLED-paneler med 240 Hz uppdateringsfrekvens börjar den bilden nu äntligen luckras upp. Idag går det att köpa en skärm som åtminstone på pappret ska fungera strålande för allt från snabba spel till grafiskt arbete.

ALNG1554.jpg

En av dessa är LG Ultragear 32GS95UE, som nyligen snabbtestades av @JonasT, men som också har stått på mitt skrivbord i några veckor. I skrivande stund finns ett drygt halvdussin skärmar med liknande egenskaper på marknaden, men LG:n sticker ut på två tydliga sätt.

Ultragear 32GS95UE

Storlek

32 tum

Paneltyp

W‑OLED

Panelyta

Matt

Upplösning

3 840 × 2 160 pixlar

Uppdateringsfrekvens

240 Hz (3 840 × 2 160)
480 Hz (1 920 × 1 080)

Adaptiv synkronisering

G‑Sync Compatible
Freesync Premium Pro
VESA Adaptive Sync

Anslutningar

2 st. HDMI
1 st. Displayport
2 st. USB 3.0 (Type‑A)
1 st. 3,5 mm

Pris

18 990 kronor

Det ena är att den har en W‑OLED-panel, medan alla konkurrerande modeller såvitt jag vet erbjuder QD‑OLED. Detta har både för- och nackdelar (se @JonasT:s snabbtest), där den huvudsakliga fördelen är att W‑OLED fungerar betydligt bättre i ljus omgivning. Det finns också vissa indikationer på att W‑OLED är mindre känsligt för inbränning.

Det andra, och det som verkligen fick det att vattnas i munnen för undertecknad, är att den stöder inte mindre än 480 Hz(!) i den lägre upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar – något som borde göra även den mest kräsne FPS-spelaren mer än nöjd.

ALNG1562.jpg
ALNG1569.jpg

Det är en mycket trevlig produkt som möter mig när jag öppnar kartongen. Byggkvaliteten känns gedigen, och såväl själva skärmen som foten uppvisar ett synnerligen sobert formspråk. Baksidan har inslag av gaming-estetik, men på en fullt rimlig nivå. Den här skärmen kan ställas på ett kontor utan minsta problem.

På anslutningsfronten erbjuds en Displayport och två HDMI, två USB 3.0 och en kombinerad hörlurs- och mikrofonanslutning. Alla tre videoingångar är kapabla till 4K i 240 Hz med hjälp av Display Stream Compression (DSC).

ALNG1565.jpg

Medföljer gör en Displayport-kabel (utan den eländiga låsmekanismen, tack och lov), en Ultra High Speed-certifierad HDMI-kabel samt en rejäl pjäs till extern nätdel på inte mindre än 210 watt.

När jag anslutit skärmen och startar den noterar jag till min förtjusning att den redan från början matas med 4K i 240 Hz. Detta kanske låter som en självklarhet, men spelskärmar har traditionellt ofta behövt ställas om från 60 Hz till sin maximala uppdateringsfrekvens av användaren.

ALNG1573.jpg

Jag hade redan en skärmarm, men det behövs inte – den medföljande foten är utmärkt.

Första intrycket är att det är en alldeles fantastisk skärm jag har framför mig. Bilden känns väldigt ren och jämn, och 240 Hz är förstås otroligt mjukt och följsamt, vilket jag visste sedan tidigare.

Jag upplever färgerna som varma, vilket verkar bero på att Color Temp är inställd på Manual. Efter att jag gått in i den rappa och lättnavigerade menyn och ändrat till Medium ser det mer neutralt ut.

Gaming i 4K

En skärm som denna torde verkligen vara som klippt och skuren för allt från snabba tävlingsinriktade spel till titlar med stort fokus på story och visuell inlevelse.

ALNG1551.jpg

En rejäl dator rekommenderas för att verkligen göra Ultragear 32GS95UE rättvisa.

Min egen stackars dator med en 5700X3D och ett RTX 2060 Super har inte en chans att göra en sådan här skärm rättvisa, men lyckligtvis har jag fått låna ett riktigt monster med en 7800X3D och ett RTX 4090 av Inet. Stort tack för detta!

Jag hade tänkt använda Portal RTX som exempel på spel som vinner på såväl bra färger, svärta och upplösning som mjukt flyt, men det visade sig vara alltför tungdrivet även för ett RTX 4090, så det fick bli vanliga Portal istället.

20240706124705_1.jpg

Bara det faktum att jag spelade igenom hela Portal på bara två sessioner säger faktiskt en hel del i sig, givet hur otroligt sällan jag spelar något annat än Counter‑Strike – i min Steam Year in Review 2023 fanns bokstavligen inget annat spel.

Även gamla hederliga Battlefield 3 ser fantastiskt bra ut och flyter på som en dröm. Detsamma gäller Trackmania Nations Forever, Black Mesa och i princip vad jag än kastar på Ultragear 32GS95UE – så länge datorn mäktar med, förstås.

Gaming i 480 Hz

Så har vi då 480 Hz-läget, eller Dual‑Mode som LG kallar det. Det aktiveras med en fysisk knapp på skärmens underkant, vilket är helt klockrent. Skärmen blir som förväntat svart i några sekunder och kommer sedan tillbaka. Operativsystemet uppfattar det som en annan skärm, med allt vad det innebär för bildskärmskonfigurationer och annat.

480 Hz.png

Om 240 Hz flöt bra känns 480 Hz overkligt verkligt, i brist på bättre ord. Jag spelar vanligtvis i 144 Hz och måste givetvis dra igång Counter‑Strike 2 för att se hur skillnaden upplevs där.

Så fort jag börjar spela känner jag att det är så här det ska vara. Det är som att se rakt in i spelvärlden utan någonting emellan. Trots att jag inte är särskilt duktig på CS upplever jag det som att jag blir mindre begränsad i hur jag kan röra mig och agera i spelet. En ren fröjd!

ALNG1576.jpg

CS i 480 Hz är något alldeles extra!

Visst kan konfirmeringsbias spela in här, det ska jag inte förneka, men upplevelsen lämnar mig med ett brett leende på läpparna, likt ett barn på julafton. Hur ska jag kunna gå tillbaka till min gamla trötta 144 Hz-skärm efter detta?!

Förutom extremt hög uppdateringsfrekvens har LG ytterligare ett ess i rockärmen för alla tävlingsinriktade spelare. Den som tycker att 32 tum är för stort kan nämligen välja att Dual‑Mode ska simulera antingen 24 eller 27 tum. Smart!

ALNG1577.jpg

Är 32 tum för stort? Inga problem!

Arbete och allmän användning

Jag sätter givetvis Ultragear 32GS95UE på prov även i andra sammanhang än spel, huvudsakligen i form av mjukvaruutveckling och framställandet av denna artikel. Även där skiner den, och liksom @JonasT stör jag mig inte på subpixelstrukturen.

Inte heller tänker jag ens tanken att Ultragear 32GS95UE skulle kunna ha en fläkt förrän jag läser denna kommentar av @Lagers. Jag har hittills varit stenhårt emot allt vad fläktar heter i skärmar, men den hörs inte överhuvudtaget om jag inte lägger örat dikt an mot skärmens överkant. Jag sitter förvisso inte i ett fullständigt ekofritt rum, men jag är tämligen ljudkänslig.

Mitt enda frågetecken kring fläkten är om den kommer börja höras i takt med att den åldras. Det kan vara rätt klurigt att byta en komponent i en skärm, och kommer det ens gå att få tag i en reservdel?

ALNG1575.jpg

Något som helt klart saknas är en USB‑C-anslutning för att enkelt ansluta en bärbar dator. I synnerhet den som ofta arbetar hemifrån lär vilja ha det, och jag kan tycka att det borde ingå på en skärm för nästan 20 000 kronor. Flera konkurrerande modeller erbjuder detta till ett lägre pris.

Värt att nämna är att inställningen Peak Brightness möjliggör något högre maximal ljusstyrka på bekostnad av att den dynamiskt ändras beroende på hur ljust innehåll som visas på skärmen. Detta sker utan någon fördröjning, vilket gör funktionen fullt duglig, men det går även att stänga av den helt.

ALNG1566.jpg

Likt @JonasT är jag positivt överraskad av ljudet. Det kommer verkligen ur själva panelen och påminner kvalitetsmässigt om det från en portabel Bluetooth-högtalare modell mindre. Goda nyheter för den som inte har högtalare på skrivbordet men ändå emellanåt vill kunna spela upp ett videoklipp eller till och med en låt för någon som sitter bredvid.

Sammanfattning

Avsaknaden av USB‑C är ett stort frågetecken för mig som inte sällan arbetar hemma. I övrigt, och i synnerhet som spelskärm betraktad, träffar Ultragear 32GS95UE mitt i prick. Den är inte helt utan nackdelar, men den är precis vad jag längtat efter i åratal, och mer därtill!

Positivt

 • Allt jag velat ha i en skärm!

 • 480 Hz-läge med hårdvaruknapp

 • Fungerar utmärkt i ljusa rum

 • Oklanderligt utseende

Tänkvärt

 • Risken för inbränning med OLED

 • Ska helst paras med en maffig dator

Negativt

 • Ingen USB‑C

 • Min plånbok lever numera i ständig skräck

 • Jag kan inte komma ihåg vad den heter

LG Ultragear 32GS95UE finns tillgänglig hos svenska återförsäljare för 18 990 kronor.

Särskilt tack till Inet!

Inet lånade ut den högpresterande datorn som användes för att testa LG Ultragear 32GS95UE. Den senaste modellen av Inet System G90 R7X3D/4090 tillsammans med skärmen finns på Inets webbplats:

Inet System G90 R7X3D/4090
LG Ultragear 32GS95U