Microsoft har mottagit en del kritik för att Windows 10 som standard samlar in användardata utan att användaren blir meddelad om detta. I Frankrike har landets kommission för datasäkerhet, National Data Protection Commission (CNIL), utfärdat en varning till Microsoft om att detta beteende måste upphöra.

Varningen kommer som ett resultat av ett antal undersökningar utförda av franska myndigheter där Microsoft uppvisat bristfällig hantering av användardata ur säkerhetssynpunkt. Ett tillägg till varningen har därför utfärdats där Microsoft uppmanas att "säkerställa att användardata hanteras säkert och konfidentiellt".

En del av vad företaget anklagas för är insamling av överdrivna mängder data, och även data som anses vara irrelevant och bör därför inte insamlas. Ett exempel som anges är den data som samlas in runt de appar som användare installerar och hur länge dessa används. Den här informationen anses inte vara nödvändig för produkten eller tjänsten.

Säkerheten kritiseras också där skydd av betalningsinformation med fyrsiffriga PIN-koder anses bristfälligt, detta då det inte finns någon begränsning på hur många gånger en användare kan använda felaktiga koder.

Vidare klagomål riktar in sig på att ett användar-ID för skräddarsydd reklam är aktiverad som standard, utan att användaren får säga till om detta. Detta användar-ID kan användas av partners för att skräddarsy reklam i Windows-appar.

CNIL kritiserar även att användarinformation skickas ut ur EU till USA. Denna överföring skyddades tidigare av de så kallade Safe Harbor-principerna, som möjliggjorde överföring av information mellan EU och USA trots de båda regionernas olika regler runt dataintegritet. Safe Harbor-principerna ogiltigförklarades dock av EU-domstolen den 24 oktober 2015.

CNIL ger Microsoft tre månader att åtgärda den kritik som riktats mot företaget i varningen. CNIL:s officiella uttalande finns att läsa på myndighetens webbplats. Microsoft har svarat med att företaget ska släppa en uppdaterad policy för säkerhet och integritet nästa månad.