Datorbyggarguide: Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

I detta avsnitt går vi igenom hur man monterar Intels referenskylare samt eftermarknadskylaren Noctua NH-U12S på ett moderkort med sockeln LGA 1151.

Dagens processorer alstrar en del värme och behöver därför någon form av kylanordning som tar hand om denna. I denna del går vi igenom hur man monterar Intels egna referenskylare på sockel LGA 1151 samt hur man går tillväga för att installera den populära eftermarknadskylaren Noctua NH-U12S.

Intels referenskylare

Vi inleder med Intels egen referenskylare som levereras ihop med en hel del olika processorer från företaget – dock inte med prestandamodeller som Core i5-7600K och Core i7-7700K, då dessa kräver mer rejäla doningar för att hålla temperaturerna nere. I exemplet nedan används en Pentium G4560 samt den medföljande kylaren till denna.

lga1151_kylare_1.jpg

En närmare titt på områden runt sockeln på moderkortet avslöjar totalt fyra hål som används för monteringen av processorkylare. I fallet Intels referenskylare krävs inga extra monteringsdetaljer då allt som behövs redan sitter förmonterat på själva kylaren.

lga1151_kylare_3.jpg

För att fylla igen ojämnheterna i processorns värmespridare samt själva kylflänsen används oftast något som kallas för kylpasta. För referenskylare, som exempelvis den vi kikar på här från Intel, är dock nästan alltid denna förapplicerad på själva kylflänsen, och det enda användaren behöver göra är att ta bort eventuella skyddsfilmer eller plasthöljen på undersidan.

Förutom kylpastan kan den skarpsynte även observera fyra plastpiggar på den ovanstående bilden, där dessa omringar själva kylflänskonstruktionen. Det är dessa piggar som i ett senare skede ska träs genom monteringshålen i moderkortet och slutligen låsa fast kylaren mot processorn.

lga1151_kylare_2.jpg

Då Intels referenskylare kan monteras åt fyra olika håll är det en bra idé att placera den på ett sådant sätt så att fläktkabeln räcker till fläktkontakten för processorkylare på moderkortet. Här rekommenderar vi att ta en titt i moderkortets manual, då denna anger var samtliga fläktkontakter finns att tillgå på kortet.

lga1151_kylare_5.jpg

När man har vridit kylaren på ett sådant sätt att fläktkabeln räcker till kontakten på moderkortet är det dags att släppa ned den på processorn och i samma veva matcha upp de fyra plastpiggarna med hålen i moderkortet. Här rekommenderar vi att rucka lite försiktigt på ovansidan av pinnarna så att de tar plats i hålen.

lga1151_kylare_6.jpg
lga1151_kylare_7.jpg

Härnäst är det dags att låsa fast kylare i moderkortet, vilket görs genom att en serie låspiggar trycks ner genom plastpiggarna som sitter i monteringshålen på moderkortet. Det enklaste sättet att utföra detta är att sätta tummarna på två pinnar som är belägna diagonalt från varandra och sedan på ett bestämt sätt trycka rakt ned.

Vid nedtryckningen kommer ett tydligt klickande ljud att uppstå, vilket oftast tyder på att låspinnen har gått igenom plastpinnen. Därefter är det bara att flytta tummarna till de resterande pinnarna på diagonalen och trycka ned ännu en gång.

lga1151_kylare_8.jpg
lga1151_kylare_9.jpg

För att kontrollera att kylaren verkligen sitter fast kan man vända på moderkortet och kika närmare på piggarna som sticker ut genom monteringshålen. Vid korrekt låsning ska de svarta låspinnarna ha tryckts igenom den vita plastpiggarna och expanderat dessa så pass mycket att de hakar fast i baksidan på moderkortet.

lga1151_kylare_10.jpg

När allt ser ut att sitta som det ska är det bara att avsluta monteringen genom att koppla in fläktkabeln i fläktkontakten på moderkortet som är tillägnad processorkylare. Är man osäker var denna kontakt sitter finns denna information i moderkortets manual.

Noctua NH-U12S

Förutom Intels referenskylare vill vi även visa hur man monterar en typisk eftermarknadskylare på denna plattform, då de flesta som köper en lite dyrare processor troligtvis kommer att satsa på denna typen av kylanordning. Som exempel använder vi Noctuas populära modell NH-U12S.

lga1151_kylare_12.jpg

Till skillnad från Intels referenskylare kräver oftast eftermarknadskylare att en del monteringsdetaljer skruvas dit i förväg, och så är fallet med Noctua NH-U12S. Första steget är att vända på moderkortet och sätta på en monteringsplatta med gängade tappar, där de sistnämnda ska löpa genom de fyra monteringshålen som omringar baksidan av sockeln.

lga1151_kylare_13.jpg
lga1151_kylare_14.jpg

När monteringsplattan är på plats är det dags att vända tillbaka moderkortet och kika på ovansidan. De gängade tapparna sticker nu upp genom monteringshålen som omringar sockeln och kommer på sikt att agera fästpunkt åt resten av monteringsdetaljerna. Första steget är dock att trycka dit plastdistanser på var och en av tapparna.

lga1151_kylare_15.jpg
lga1151_kylare_16.jpg
lga1151_kylare_18.jpg
lga1151_kylare_19.jpg

Nästa steg är att sätta dit monteringsskenorna som själva kylanordningen ska skruvas fast i. Dessa läggs på plats, träs genom tapparna och vilar på plastdistanserna som monterades tidigare. För att fixera skenorna används totalt fyra tumskruvar som bör efterdras med hjälp av en skruvmejsel.

lga1151_kylare_20.jpg

Till skillnad från Intels referenskylare har inte Noctuas NH-U12S kylpastan förapplicerad, utan denna levereras i en separat tub. Det finns ett flertal olika sätt att applicera kylpasta, men vi rekommenderar det enklaste, det vill säga att klämma ut ett riskorn av pastan i mitten av processorn och låta kylaren trycka ut denna vid monteringen.

lga1151_kylare_21.jpg

Härnäst är det dags att fästa själva kylanordningen på moderkortet. Börja med att ställa kylaren försiktigt på processorn och samtidigt matcha upp de båda skruvarna med de gängade tapparna på monteringsskenorna.

lga1151_kylare_22.jpg
lga1151_kylare_23.jpg
lga1151_kylare_24.jpg

När kylaren står på plats och skruvarna vilar på de gängade tapparna är det dags att plocka fram skruvmejseln igen. Börja med att skruva ned ena skruven ett par varv så att den gängar ordentligt i monteringsskenan. Fortsätt sedan till den andra skruven och upprepa proceduren. Därefter är det bara att fortsätta på samma sätt till båda skruvarna är skruvade i botten.

lga1151_kylare_25.jpg
lga1151_kylare_26.jpg

Sista steget är att montera på fläkten med hjälp av metallclips som träs på själva kylflänsen. Därefter är det bara att koppla in fläktkabeln i fläktkontakten på moderkortet som är menad för processorkylare. Är man osäker var denna kontakt sitter på moderkortet så finns denna information i manualen till kortet.

Nästa del: Hur man installerar RAM-minne

Delar i SweClockers Datorbyggarguide:

 1. Hur man bygger en dator

 2. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

 3. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel TR4

 4. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

 5. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 2011-3

 6. Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4

 7. Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

 8. Hur man installerar RAM-minne

 9. Hur man installerar ett moderkort

 10. Hur man installerar en hårddisk och en SSD-enhet

 11. Hur man installerar en M.2 SSD-enhet

 12. Hur man installerar ett nätaggregat

 13. Hur man installerar ett grafikkort

butiker_taby_1.jpg

SweClockers datorbyggarguide presenteras i samarbete med Webhallen

Sugen på att uppgradera? Webhallen har på kort tid vuxit till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare inom hårdvara, hemelektronik, gadgets, spel och film. Titta in i butiken för att se alla erbjudanden!

Köp processorkylare på Webhallen

Kommentarer till artikeln

0 debattinlägg

Skicka en rättelse
0

SweClockers har bra koll på dyra datorkomponenter

Förra veckans quiz fortsatte på hårdvaruspåret, men fokuserade istället för kodnamn på dyra datorkomponenter. Denna gång lyckades endast 146 personer som lyckades få ihop 10 rätt. Läs mer

25

Fantastiskt trächassi av "deeshu" i galleriet

Ibland dyker det upp byggen som helt enkelt är rakt av fantastiska. När deeshu går loss och konstruerar intrikat trächassi blir det ett sådant tillfälle. Får inte missas! Läs mer

63

Rockstar utesluter inte Red Dead Redemption 2 för PC/Windows

När Rockstar frågas ut om en eventuell PC-version av kommande Red Dead Redemption 2 är svaren något kryptiska, men innebär att en framtida lansering för PC/Windows inte kan uteslutas. Läs mer

17

Intel trappar upp produktionen på 14 nanometer

I ett försök att mätta den höga efterfrågan på processorer som råder bekräftar Intel att de flyttar delar av produktionstesterna på 14 nanometer till ytterligare en fabrik. Läs mer

70

AMD spås tredubbla sin marknadsandel till följd av Intels kapacitetsproblem

Investeringsfirman Jefferies förutspår att AMD:s processordivision kan inneha 30 procent av marknaden i framtiden, vilket baseras på Intels rådande problem med att möta efterfrågan. Läs mer

SweClockers prestandaindex för grafikkort är uppdaterat med Nvidias Geforce RTX 2000

I SweClockers prestandaindex figurerar en uppsjö av grafikkort, och nu har tabellerna utökats med värden för Nvidias purfärska Geforce RTX 2000-modeller. Läs mer

51

Spelstudion Telltale Games lägger ned

Spelutvecklaren Telltale Games har bland annat producerat The Wolf Among Us. Nu meddelar företaget att de lägger ned, och 250 anställda sägs upp med omedelbar verkan. Läs mer

101

Helgsnack: Teknik i vardagsrummet

Vi är nyfikna på vad ni har för teknik i vardagsrummet! Har ni sparat farfars LP-skivor eller har ni uppgraderat? Hur ser ni på film? Hur lyssnar ni på musik? Diskutera i forumtråden! Läs mer

45

Snabbtest: Shadow of the Tomb Raider och Forza Horizon 4 Demo på Geforce RTX 2000

Med recensionen av Geforce RTX 2000-korten avklarad passar redaktionen på att smida medan järnet är varmt och bränna av ett snabbtest av två nya och högintressanta speltitlar. Läs mer

96

Intel Core i9-9900K, i7-9700K och i5-9600K prislistas hos återförsäljare

I höst väntas Intels nionde generations Core-processorer, där framförallt utökat antal kärnor för toppmodellerna står på menyn. Nu letar sig preliminära prisuppgifter ut på nätet. Läs mer

70

Quiz: Svindyra datorkomponenter och tillbehör

Geforce RTX 2080 Ti är Nvidias dyraste grafikkort på länge, men det är inte den första produkten att hamna i den övre delen av prisskalan. SweClockers bjuder på quiz om dyra datorprylar. Läs mer