Datorbyggarguide: Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

I detta avsnitt går vi igenom hur man monterar Intels referenskylare samt eftermarknadskylaren Noctua NH-U12S på ett moderkort med sockeln LGA 1151.

Dagens processorer alstrar en del värme och behöver därför någon form av kylanordning som tar hand om denna. I denna del går vi igenom hur man monterar Intels egna referenskylare på sockel LGA 1151 samt hur man går tillväga för att installera den populära eftermarknadskylaren Noctua NH-U12S.

Intels referenskylare

Vi inleder med Intels egen referenskylare som levereras ihop med en hel del olika processorer från företaget – dock inte med prestandamodeller som Core i5-7600K och Core i7-7700K, då dessa kräver mer rejäla doningar för att hålla temperaturerna nere. I exemplet nedan används en Pentium G4560 samt den medföljande kylaren till denna.

lga1151_kylare_1.jpg

En närmare titt på områden runt sockeln på moderkortet avslöjar totalt fyra hål som används för monteringen av processorkylare. I fallet Intels referenskylare krävs inga extra monteringsdetaljer då allt som behövs redan sitter förmonterat på själva kylaren.

lga1151_kylare_3.jpg

För att fylla igen ojämnheterna i processorns värmespridare samt själva kylflänsen används oftast något som kallas för kylpasta. För referenskylare, som exempelvis den vi kikar på här från Intel, är dock nästan alltid denna förapplicerad på själva kylflänsen, och det enda användaren behöver göra är att ta bort eventuella skyddsfilmer eller plasthöljen på undersidan.

Förutom kylpastan kan den skarpsynte även observera fyra plastpiggar på den ovanstående bilden, där dessa omringar själva kylflänskonstruktionen. Det är dessa piggar som i ett senare skede ska träs genom monteringshålen i moderkortet och slutligen låsa fast kylaren mot processorn.

lga1151_kylare_2.jpg

Då Intels referenskylare kan monteras åt fyra olika håll är det en bra idé att placera den på ett sådant sätt så att fläktkabeln räcker till fläktkontakten för processorkylare på moderkortet. Här rekommenderar vi att ta en titt i moderkortets manual, då denna anger var samtliga fläktkontakter finns att tillgå på kortet.

lga1151_kylare_5.jpg

När man har vridit kylaren på ett sådant sätt att fläktkabeln räcker till kontakten på moderkortet är det dags att släppa ned den på processorn och i samma veva matcha upp de fyra plastpiggarna med hålen i moderkortet. Här rekommenderar vi att rucka lite försiktigt på ovansidan av pinnarna så att de tar plats i hålen.

lga1151_kylare_6.jpg
lga1151_kylare_7.jpg

Härnäst är det dags att låsa fast kylare i moderkortet, vilket görs genom att en serie låspiggar trycks ner genom plastpiggarna som sitter i monteringshålen på moderkortet. Det enklaste sättet att utföra detta är att sätta tummarna på två pinnar som är belägna diagonalt från varandra och sedan på ett bestämt sätt trycka rakt ned.

Vid nedtryckningen kommer ett tydligt klickande ljud att uppstå, vilket oftast tyder på att låspinnen har gått igenom plastpinnen. Därefter är det bara att flytta tummarna till de resterande pinnarna på diagonalen och trycka ned ännu en gång.

lga1151_kylare_8.jpg
lga1151_kylare_9.jpg

För att kontrollera att kylaren verkligen sitter fast kan man vända på moderkortet och kika närmare på piggarna som sticker ut genom monteringshålen. Vid korrekt låsning ska de svarta låspinnarna ha tryckts igenom den vita plastpiggarna och expanderat dessa så pass mycket att de hakar fast i baksidan på moderkortet.

lga1151_kylare_10.jpg

När allt ser ut att sitta som det ska är det bara att avsluta monteringen genom att koppla in fläktkabeln i fläktkontakten på moderkortet som är tillägnad processorkylare. Är man osäker var denna kontakt sitter finns denna information i moderkortets manual.

Noctua NH-U12S

Förutom Intels referenskylare vill vi även visa hur man monterar en typisk eftermarknadskylare på denna plattform, då de flesta som köper en lite dyrare processor troligtvis kommer att satsa på denna typen av kylanordning. Som exempel använder vi Noctuas populära modell NH-U12S.

lga1151_kylare_12.jpg

Till skillnad från Intels referenskylare kräver oftast eftermarknadskylare att en del monteringsdetaljer skruvas dit i förväg, och så är fallet med Noctua NH-U12S. Första steget är att vända på moderkortet och sätta på en monteringsplatta med gängade tappar, där de sistnämnda ska löpa genom de fyra monteringshålen som omringar baksidan av sockeln.

lga1151_kylare_13.jpg
lga1151_kylare_14.jpg

När monteringsplattan är på plats är det dags att vända tillbaka moderkortet och kika på ovansidan. De gängade tapparna sticker nu upp genom monteringshålen som omringar sockeln och kommer på sikt att agera fästpunkt åt resten av monteringsdetaljerna. Första steget är dock att trycka dit plastdistanser på var och en av tapparna.

lga1151_kylare_15.jpg
lga1151_kylare_16.jpg
lga1151_kylare_18.jpg
lga1151_kylare_19.jpg

Nästa steg är att sätta dit monteringsskenorna som själva kylanordningen ska skruvas fast i. Dessa läggs på plats, träs genom tapparna och vilar på plastdistanserna som monterades tidigare. För att fixera skenorna används totalt fyra tumskruvar som bör efterdras med hjälp av en skruvmejsel.

lga1151_kylare_20.jpg

Till skillnad från Intels referenskylare har inte Noctuas NH-U12S kylpastan förapplicerad, utan denna levereras i en separat tub. Det finns ett flertal olika sätt att applicera kylpasta, men vi rekommenderar det enklaste, det vill säga att klämma ut ett riskorn av pastan i mitten av processorn och låta kylaren trycka ut denna vid monteringen.

lga1151_kylare_21.jpg

Härnäst är det dags att fästa själva kylanordningen på moderkortet. Börja med att ställa kylaren försiktigt på processorn och samtidigt matcha upp de båda skruvarna med de gängade tapparna på monteringsskenorna.

lga1151_kylare_22.jpg
lga1151_kylare_23.jpg
lga1151_kylare_24.jpg

När kylaren står på plats och skruvarna vilar på de gängade tapparna är det dags att plocka fram skruvmejseln igen. Börja med att skruva ned ena skruven ett par varv så att den gängar ordentligt i monteringsskenan. Fortsätt sedan till den andra skruven och upprepa proceduren. Därefter är det bara att fortsätta på samma sätt till båda skruvarna är skruvade i botten.

lga1151_kylare_25.jpg
lga1151_kylare_26.jpg

Sista steget är att montera på fläkten med hjälp av metallclips som träs på själva kylflänsen. Därefter är det bara att koppla in fläktkabeln i fläktkontakten på moderkortet som är menad för processorkylare. Är man osäker var denna kontakt sitter på moderkortet så finns denna information i manualen till kortet.

Nästa del: Hur man installerar RAM-minne

Delar i SweClockers Datorbyggarguide:

 1. Hur man bygger en dator

 2. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

 3. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel TR4

 4. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

 5. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 2011-3

 6. Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4

 7. Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

 8. Hur man installerar RAM-minne

 9. Hur man installerar ett moderkort

 10. Hur man installerar en hårddisk och en SSD-enhet

 11. Hur man installerar en M.2 SSD-enhet

 12. Hur man installerar ett nätaggregat

 13. Hur man installerar ett grafikkort

butiker_taby_1.jpg

SweClockers datorbyggarguide presenteras i samarbete med Webhallen

Sugen på att uppgradera? Webhallen har på kort tid vuxit till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare inom hårdvara, hemelektronik, gadgets, spel och film. Titta in i butiken för att se alla erbjudanden!

Köp processorkylare på Webhallen

Kommentarer till artikeln

0 debattinlägg

Skicka en rättelse
45

Microsoft vill snabba upp uppdateringsprocessen för Windows 10

Större uppdateringar av Windows 10 är ofta synonymt med en lång uppdateringsprocess. Nu meddelar Microsoft att utvecklarna arbetar febrilt med att korta ner den processen. Läs mer

15

Google Assistant kommer till Sverige

Avsaknaden av Google Assistant har låst ute svenskar från många av företagets tjänster. Nu avslöjar Google att tjänsten kommer till Sverige inom några månader. Läs mer

15

Testpilot: EVGA Z370 FTW och Z370 Micro ATX

Det har blivit dags att testa moderkort och testpiloten "DavidtheDoom" tittar närmare på två modeller från EVGA, nämligen Z370 FTW och Z370 Micro ATX. Läs mer

266

Tävla och vinn ett Geforce GTX 1080 Ti med bredbandsleverantören Ownit

Under rådande grafikkortsbrist kommer Ownit till undsättning med en ny tävling för SweClockers medlemmar, som får chansen att vinna ett Asus Geforce GTX 1080 Ti ROG Strix Gaming. Läs mer

6

EK Water Blocks släpper vattenblock för Nvidia Titan V

I december släppte Nvidia för första gången arkitekturen Volta för vanliga konsumenter. Nu bistår EK Water Blocks med vattenblock och täckplåtar till grafikkortet. Läs mer

63

Postnord öppnar nytt tullager för importpaket

Postnord aviserar att bolaget nu öppnar ett nytt tullager i Örebro. Detta för att hantera den stora mängd importpaket som kommer omfattas av den nya tullavgiften. Läs mer

90

Quiz: Legendariska buggar och misslyckanden

Ny vecka innebär ny frågesport på SweClockers, som denna gång handlar om välkända buggar och snedsteg genom tiderna. Läs mer

7

SweClockers mobilsajt uppdateras med möjlighet att skapa annonser i marknaden

Teknikavdelningen smider medan järnet är varmt och uppdaterar SweClockers mobilanpassade sajt, där det nu är möjligt att skapa annonser i marknaden samt söka i befintliga sådana. Läs mer

11

Corsair utökar chassifamiljen Obsidian med modellen 500D

Efter en utannonsering på CES är det nu dags för Corsair Obsidian 500D att ta plats i butikshyllorna. På menyn står påkostade materialval och bred kompatibilitet. Läs mer

9

AMD släpper drivrutin för Sea of Thieves

Den 20 mars är det dags för piratspelet Sea of Thieves att hitta ut i butikshyllorna. Inför lanseringen bistår nu AMD med färska drivrutiner. Läs mer

70

Dreamfilm-grundare döms till skadestånd på 4 miljoner kronor

Efter att domen överklagats till hovrätten får nu de fyra personer som drivit piratsajten Dreamfilm ett förhöjt straff. Bland annat döms de till 4 miljoner kronor i skadestånd. Läs mer

33

Test: Seasonic Prime Titanium Fanless 600 W

Total tystnad, skyhög verkningsgrad och imponerande elektrisk prestanda är några av ledorden för Seasonics nya fläktlösa nätaggregat Prime Titanium Fanless, som idag tar plats i testlabbet. Läs mer