Att installera RAM-minnen är ett av de enklare momenten när en dator ska byggas och görs med fördel innan moderkortet monteras in i chassit. I den här artikeln går vi igenom hur man monterar två minnesmoduler av DDR4-typ på ett Intel-baserat moderkort med styrkretsen Z270.

ram_1.jpg

De flesta moderkorten enligt formfaktorn ATX är bestyckade med totalt fyra minnesplatser, vilket även är fallet med modellen vi använder för denna artikel. Det finns dock undantag, och då handlar det främst och Intels högprestandaplattform med styrkretsarna X99 och X299, där dessa vanligtvis har åtta minnesplatser.

ram_2.jpg

Det första man behöver göra är att se över vilka av minnesplatserna som ska användas först på moderkortet. Här är det ett utmärkt tillfälle att plocka fram manualen till kortet, då det nästan alltid finns specificerat i vilken ordning de olika platserna ska användas. På vårt moderkort ser vi att platserna A2 och B2 ska användas när två minnesmoduler installeras tillsammans.

ram_3.jpg
ram_4.jpg

Innan minnesmodulerna kan tryckas på plats på moderkortet behöver de aktuella minnesplatserna låsas upp. Hur dessa lås ser ut kan variera mellan olika tillverkare, där exempelvis vårt moderkort från Asus endast har ett lås per minnesplats. Vi låser här upp de gråa minnesplatserna (A2 och B2) genom att trycka plastspärrarna åt sidan försiktigt.

ram_5.jpg
ram_6.jpg

Innan vi trycker minnena på plats är det även värd att visa upp hur andra tillverkares låsmekanismer ser ut. På de ovanstående bilderna visas ett moderkort från MSI, och här är det alltså två plastspärrar per minnesplats som gäller. Detta innebär att båda spärrarna måste öppnas upp innan minnet kan installeras i minnesplatsen.

ram_7.jpg

Nu har det blivit dags för själva installationen av minnet, och vi börjar med minnesplatsen längst bort. RAM-minnen kan endast monteras åt ett håll, vilket snabbt blir tydligt om man detaljgranskar minnesmodulen, där denna har en ingröpning vid kontaktpunkterna i underkant. Inuti minnesplatsen finns en motsvarande plastpigg som ska matchas upp med ingröpningen på minnesmodulen.

ram_8.jpg

När man väl har matchat upp minnesmodulens ingröpning med plastpiggen i minnesplatsen är det bara att sätta båda tummarna på modulen och trycka bestämt rakt nedåt. Vid nedtryckningen kommer ett klickande ljud att höras i samband med att plastspärren som låser fast modulen faller på plats.

ram_9.jpg
ram_10.jpg

Därefter är det dags att montera den sista minnesmodulen. För vårt moderkort hoppar vi över en minnesplats och stoppar ner minnesmodulen i den andra gråa platsen. Efter att återigen ha matchat upp ingröpningen på minnet med plastpiggen i minnesplatsen återstår det bara att trycka ner minne med båda tummarna och sedan är installationen klar.

Nästa del: Hur man installerar ett moderkort

Delar i SweClockers Datorbyggarguide:

 1. Hur man bygger en dator

 2. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

 3. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel TR4

 4. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

 5. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 2011-3

 6. Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4

 7. Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

 8. Hur man installerar RAM-minne

 9. Hur man installerar ett moderkort

 10. Hur man installerar en hårddisk och en SSD-enhet

 11. Hur man installerar en M.2 SSD-enhet

 12. Hur man installerar ett nätaggregat

 13. Hur man installerar ett grafikkort

butiker_taby_1.jpg

SweClockers datorbyggarguide presenteras i samarbete med Webhallen

Sugen på att uppgradera? Webhallen har på kort tid vuxit till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare inom hårdvara, hemelektronik, gadgets, spel och film. Titta in i butiken för att se alla erbjudanden!

Köp RAM-minnen på Webhallen