Att installera ett moderkort i ett chassi är troligtvis det moment som de flesta nybörjarna fasar för när de ska bygga sin första dator. Denna oro är inte heller helt ogrundad då det finns en hel saker som kan gå fel om man inte håller tungan rätt i mun och följer instruktionerna till punkt och pricka.

I denna artikel går vi igenom hur man monterar in ett Intel-baserat moderkort enligt formfaktorn ATX i chassit Fractal Design Define R5. Vi rekommenderar starkt att man kikar igenom den inbäddade videon till artikeln, då den ger ett tydligare bild hur hela monteringsprocessen går till än vanliga stillbilder.

moderkort_1.jpg
moderkort_2.jpg

En bra utgångspunkt är att gräva fram den så kallade I/O-skölden från moderkortskartongen. Denna plåtbit skickas med i princip alla moderkort som säljs i dagsläget och har som syfte att täcka över mellanrummen vid portarna på kortets baksida. Själva I/O-sköldens monteringsplats återfinns vanligtvis i chassits bakkant där ett gapande hål återfinns till vänster om insticksplatserna.

moderkort_3.jpg
moderkort_4.jpg

Installationen av I/O-skölden sker från insidan av chassit, där denna förs mot hålet i bakkant. Placera skölden direkt mot hålet och tryck med bestämd kraft längs med kanterna på denna så kommer den att kilas fast i chassit.

moderkort_6.jpg

Nästa steg är att förbereda chassit för själva moderkortsmonteringen med hjälp av en uppsättning distanser. Distanserna har en extremt viktig uppgift i form av att höja upp moderkortet en bit från själva chassit, vilket i praktiken gör att eventuella kortslutningar undviks.

moderkort_5.jpg

Börja med att avgöra hur många distanser som behövs för just ditt moderkort. Detta avgör man lätt genom att kika hur många monteringshål det finns för den aktuella modellen. Generellt för formfaktorn ATX, och just vårt moderkort, finns det totalt nio monteringshål att tillgå, och därför ska det finnas nio distanser monterade i chassit.

moderkort_10.jpg
moderkort_11.jpg

Därefter är det ett bra tillfälle att titta på huruvida det redan redan sitter några distanser förmonterade i chassit. I fallet Fractal Define R5, och många andra moderna chassin, återfinns en så kallad guidedistans monterad direkt vid leverans. Denna är till för att underlätta vid monteringen då den "guidar" moderkortet att lägga sig i rätt position för de resterande distanserna.

moderkort_7.jpg
moderkort_8.jpg

Nästa steg är att avgöra var distanserna ska skruvas på plats i chassit. Det finns olika metoder att avgöra detta, där det vanligaste är att kika närmare på monteringshålet på moderkortet och sedan matcha upp respektive hål i chassit. För Define R5 finns det trevligt nog en instansad guide på moderkortsplåten som anger vilka hål som ska användas för respektive formfaktor.

moderkort_9.jpg

Då det redan sitter en förmonterad distans i chassit och moderkortet har totalt nio monteringshål plockar vi fram åtta distanser och skruvar dem på plats i hålen som markerats för formfaktorn ATX.

moderkort_12.jpg

Med alla distanserna på plats är det ett ypperligt tillfälle att dubbelkolla att dessa matchar upp med monteringshålen på moderkortet. Om någon distansplacering i chassit avviker från hålet på moderkortet, se till att flytta denna till rätt position innan monteringen av det sistnämnda sker, då kortslutning annars kan uppstå i värsta fall.

moderkort_13.jpg
moderkort_14.jpg

Nu har det blivit dags att montera in själva moderkortet i chassit. Det enklaste sättet att göra detta är att föra in det i en vinkel mot chassits bakkant och börja med att matcha upp portarna på moderkortet med hålen i I/O-skölden som monterades tidigare.

moderkort_15.jpg

När allt ser ut att matcha upp är det bara att släppa ned moderkortet försiktigt så att det vilar på distanserna, där de sistnämnda ska matcha upp med monteringshålen på moderkortet. Då vårt chassi har en guidedistans underlättas detta enormt, då denna sticker upp genom det mittersta monteringshålet och placerar moderkortet i perfekt position i förhållande till de resterande distanserna.

moderkort_16.jpg
moderkort_17.jpg

Med moderkortet på plats är det dags att skruva fast detta. Då guidedistansen inte behöver någon skruv plockar vi fram åtta skruvar och dubbelkollar en sista gång att varje monteringshål på moderkortet matchar upp med en distans på chassit. Därefter skruvar vi fast moderkortet.

moderkort_18.jpg
moderkort_19.jpg

Nu har det blivit dags att koppla in alla kablar till moderkortet och vi börjar med de som löper från chassits knappar och lysindikatorer. En närmare titt på vårt chassi Define R5 avslöjar en strömknapp, en resetknapp samt lysdiodindikatorer för ström- och hårddiskaktivitet. Dessa är kopplade till en serie kontakter på chassits insida som i sin tur ska kopplas till moderkortet.

moderkort_20.jpg

I detta läge är det ett utmärkt tillfälle att plocka fram moderkortets manual, då den kommer att användas flitigt framöver. Först och främst handlar det om att hitta platsen på moderkortet för kopplingsplinten i vilken kontakterna från chassit ska kopplas in. På samma plats i manualen finns även ett kopplingsschema över hur de olika kontakterna ska kopplas in.

moderkort_22.jpg
moderkort_23.jpg

När det gäller vårt moderkort återfinns kopplingsplinten i det nedre högra hörnet. Ha manualen uppslagen i närheten och koppla därefter in en kontakt i taget på moderkortet. Nämnvärt är att kontakterna för ström- och hårddiskaktivitet har en plus- och minuspol, så se till att montera dessa åt rätt håll.

moderkort_24.jpg

Näst på tur är inkoppling av de lättillgängliga anslutningarna på chassits framsida. Här syns bland annat två USB 3.0- samt två USB 2.0-portar, som löper till kontakter på chassits insida för inkoppling till moderkortet.

moderkort_25.jpg
moderkort_26.jpg

Kabeln för USB 3.0-portarna mynnar ut i en stor kontakt som endast kan monteras åt ett håll. I vårt fall återfinns denna kontakt i nederkant på moderkortet i närheten av kopplingsplinten för ström- och resetknapparna.

moderkort_27.jpg
moderkort_28.jpg

Därtill syns kontakten för de frontmonterade USB 2.0-portarna, där denna likt USB 3.0-kontakten endast kan monteras åt ett håll. Anslutningspunkten för denna återfinns i närheten av USB 3.0-kontakten på vårt moderkort.

moderkort_29.jpg
moderkort_30.jpg
moderkort_31.jpg

De sista lättillgängliga anslutningarna i framkant utgörs här av en hörlursutgång samt en mikrofoningång. Likt de inre USB-kontakterna kan denna kontakt endast kopplas in åt ett håll.

moderkort_32.jpg

Näst på tur är två ytterst viktiga kontakter, nämligen de för strömmatningen till moderkortet. I de flesta fall utgörs dessa av två kontakter, en för huvudmatningen via en 24-pinskontakt samt en för den dedikerade strömmatningen till processorn via en 8-pinskontakt.

moderkort_33.jpg
moderkort_34.jpg

Börja med den bastanta 24-pinskabeln som löper från nätaggregatet. Denna kontakt kan endast monteras åt ett håll och har en liten plastspärr som låser fast den på moderkortet vid inkoppling.

moderkort_35.jpg
moderkort_36.jpg

Därefter är det dags att koppla in 8-pinskabeln från nätaggregatet till moderkortet. Anslutningspunkten till denna återfinns oftast i det övre vänstra hörnet av moderkortet och principen är densamma som 24-pinskontakten, där denna endast kan monteras åt ett håll och låses fast i moderkortet med hjälp av ett plastlås vid inkoppling.

moderkort_37.jpg
moderkort_38.jpg
moderkort_39.jpg

Nu har det blivit dags att koppla in eventuella chassifläktar till moderkortet. I Define R5 återfinns en fläkt i bakkant samt en i framkant och trevligt nog finns det även fläktkontakter att tillgå på moderkortet i närheten av dessa. Är man osäker på var fläktkontakterna sitter på ens specifika moderkort så finns detta oftast specificerat i manualen.

moderkort_40.jpg
moderkort_41.jpg
moderkort_42.jpg

Sist men inte minst ska det kopplas in lagringsenheter, vilket i vårt fall utgörs av två SATA-anslutna sådana. Som synes på bilden återfinns moderkortets SATA-kontakter på högerkanten i ett vinklat utförande. SATA-kablar medföljer ofta moderkortet och går endast att koppla in åt ett håll i kontakten.

Nästa del: Hur man installerar en hårddisk och en SSD-enhet

Delar i SweClockers Datorbyggarguide:

 1. Hur man bygger en dator

 2. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

 3. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel TR4

 4. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

 5. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 2011-3

 6. Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4

 7. Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

 8. Hur man installerar RAM-minne

 9. Hur man installerar ett moderkort

 10. Hur man installerar en hårddisk och en SSD-enhet

 11. Hur man installerar en M.2 SSD-enhet

 12. Hur man installerar ett nätaggregat

 13. Hur man installerar ett grafikkort

butiker_taby_1.jpg

SweClockers datorbyggarguide presenteras i samarbete med Webhallen

Sugen på att uppgradera? Webhallen har på kort tid vuxit till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare inom hårdvara, hemelektronik, gadgets, spel och film. Titta in i butiken för att se alla erbjudanden!

Köp moderkort på Webhallen