Lagringsenheter är en absolut nödvändighet i varje datorbygge för att kunna installera operativsystem, programvaror och spel. I den här artikeln går vi igenom hur man monterar en typisk uppsättning lagringsenheter för ett nybygge, där dessa består av en 3,5-tumshårddisk samt en 2,5-tums SSD-enhet. Chassit som används vid monteringen är ett Fractal Design Define R5.

hdd_ssd_1.jpg
hdd_ssd_2.jpg
hdd_ssd_3.jpg

Hur lagringsenheter monteras varierar mellan olika chassimodeller, men metoden som återfinns i Fractal Designs Define R5 får ändå anses som relativt vanlig. Här syns en stapel av löstagbara vaggor, där var och en av dessa kan husera antingen en 3,5-tums- alternativt en 2,5-tumsenhet. Vi börjar med att plocka loss två av dessa från den nedre buren.

hdd_ssd_4.jpg
hdd_ssd_5.jpg

Låt oss börja med hårddisken i 3,5-tumsstorleken. Då hårddiskar har ett antal snurrande skivor på insidan kan dessa ge upphov till en del irriterande vibrationer. För att stävja detta väljer många chassitillverkare, däribland Fractal Design, att bestycka sina monteringsvaggor med vibrationsdämpande gummiringar. Vi inleder därför med att montera på dessa på vaggorna.

hdd_ssd_6.jpg
hdd_ssd_7.jpg
hdd_ssd_8.jpg

En närmare titt på själva hårddisken visar ett antal monteringshål på båda sidorna av enheten, där dessa används för fastskruvning i vissa chassin. I vårt fall ska vi dock använda oss av de fyra skruvhål som återfinns på hårddiskens undersida och lägger därför enheten upp och ner med dessa pekandes uppåt.

hdd_ssd_10.jpg
hdd_ssd_11.jpg
hdd_ssd_12.jpg

Därefter placerar vi vaggan med gummiringarna ovanpå hårddisken med "metallflärparna" pekandes i motsatt håll från enhetens kontakter. Hålen i gummiringarna behöver sedan matchas upp med skruvhålen på själva hårddisken innan totalt fyra skruvar fixerar enheten i vaggan.

hdd_ssd_13.jpg
hdd_ssd_14.jpg

Härnäst går vi vidare till SSD-enheten som är av den mindre storleksklassen 2,5-tum. Även denna har en uppsättning skruvhål på vardera sida av enheten, men i vårt fall ska återigen hålen på modellens undersida användas för monteringen.

hdd_ssd_15.jpg

En närmare granskning av den andra lagringsvaggan uppvisar en uppsättning mindre monteringshål, och det är alltså dessa som används ihop med 2,5-tumsenheter.

hdd_ssd_16.jpg
hdd_ssd_17.jpg
hdd_ssd_18.jpg

För att skruva fast SSD-enheten är det enklast att först matcha upp hålen i vaggan med skruvhålen i enheten, där "metallflärparna" återigen ska peka i motsatt riktning från lagringsenhetens kontakter. Håll därefter fast vaggan och enheten med ena handen medan den andra används för att skruva i totalt fyra fingängade skruvar.

hdd_ssd_19.jpg
hdd_ssd_20.jpg

Med båda enheterna fastskruvade i respektive vagga är det dags att stoppa in dem i chassit. Skjut in varje vagga tills "metallflärparna" låser fast dem i chassit med ett distinkt klickande ljud.

hdd_ssd_21.jpg

Nu är det dags att koppla in de kablar som behövs till båda lagringsenheterna. Både hårddisken och SSD-enheten behöver dels ström från nätaggregatet samt varsin SATA-kabel som löper till moderkortet.

hdd_ssd_22.jpg
hdd_ssd_23.jpg

Vi börjar med SATA-kablarna som utför själva dataöverföringen mellan lagringsenheterna och moderkortet. Dessa kablar medföljer nästan alltid moderkortet så ta en titt i kartongen till detta. I detta fall behöver vi dra dessa till SATA-portarna på själva moderkortet, vilket enklast utförs genom att mata kablarna genom hålet intill lagringsenheterna som löper till chassits huvudkammare.

hdd_ssd_24.jpg
hdd_ssd_25.jpg
hdd_ssd_26.jpg

När vi har matat kablarna genom hålet till huvudkammaren är det dags att koppla in dessa i SATA-portarna på moderkortet. Dessa går bara att montera åt ett håll och låses generellt fast med hjälp av en liten metallspärr på själva kontakten.

hdd_ssd_27.jpg
hdd_ssd_28.jpg

Härnäst ska vi koppla in SATA-kablarna till lagringsenheterna. Återigen kan dessa endast monteras åt ett håll då själva kontakten är L-formad.

hdd_ssd_29.jpg
hdd_ssd_30.jpg
hdd_ssd_31.jpg

Sist men inte minst ska båda lagringsenheterna strömmatas med kablar från nätaggregatet. Kontakten påminner om en större och inverterad variant av SATA-kontakten, där denna endast kan kopplas in åt ett håll.

Nästa del: Hur man installerar en M.2 SSD-enhet

Delar i SweClockers Datorbyggarguide:

 1. Hur man bygger en dator

 2. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

 3. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel TR4

 4. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

 5. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 2011-3

 6. Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4

 7. Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

 8. Hur man installerar RAM-minne

 9. Hur man installerar ett moderkort

 10. Hur man installerar en hårddisk och en SSD-enhet

 11. Hur man installerar en M.2 SSD-enhet

 12. Hur man installerar ett nätaggregat

 13. Hur man installerar ett grafikkort

webbis_present.PNG

Sponsras av Webhallen
Denna artikel produceras i samarbete med Webhallen som betalar för publiceringen. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.