Datorbyggarguide: Hur man installerar ett nätaggregat

I detta avsnitt går vi igenom hur man monterar ett nätaggregat enligt formfaktorn ATX i ett datorchassi samt hur man kopplar in kablarna från detta.

För att kunna mata en dators olika komponenter med ström behövs ett nätaggregat. Nätaggregatets jobb är att omvandla den 230 V växelström vi får ur vägguttaget till både likström och lägre spänningar som är bättre anpassade för denna typ av elektronik.

I denna artikel beskriver vi hur man monterar ett nätaggregat enligt den vanligaste formfaktorn ATX. Modellen som används är Corsairs RM750x, vilket är ett så kallat modulärt nätaggregat med löstagbara kablar. Nätaggregatet tar här plats i chassit Fractal Design Define R5 och paras ihop med en skara komponenter som är vanliga för ett nybygge.

nataggregat_1.jpg

Det första vi behöver göra är att se över vilka kablar som behövs för att driva just detta datorsystem. För vårt modulära nätaggregat ligger samtliga kablar lösa i en separat påse, och vi väljer här att endast koppla in de som behövs för att hålla kabelstöket nere. Först och främst behöver vi strömmatning till moderkortet, vilket sker via en tjock kabel som mynnar ut i en 24-pinskontakt.

nataggregat_2.jpg

De flesta moderkortet kräver även ytterligare strömförsörjning som matar processorn. Till detta ändamål behöver vi kabeln som mynnar ut i en 8-pinskontakt. Denna kontakt är ofta delbar och kan därmed användas på moderkort där extramatningen sker via en 4-pinskontakt.

nataggregat_3.jpg

Ska ett högpresterande grafikkort monteras i systemet behöver detta nästan alltid extra strömmatning från nätaggregatet. I vårt fall kräver kortet dubbla 8-pins PCI Express-matningar, och vi plockar därför fram en kabel med två sådana kontakter ur påsen. Nämnvärt är att denna typ av kontakter nästan alltid är delbara och därmed även kan användas till grafikkort som matas med 6-pinskontakter.

nataggregat_4.jpg

Sist men inte minst behöver vi kablar för att strömmata två SATA-baserade lagringsenheter. Dessa kablar har ofta ett flertal kontakter monterade på sig, där vissa inte kommer att användas vid själva bygget.

nataggregat_5.jpg
nataggregat_6.jpg
nataggregat_7.jpg
nataggregat_8.jpg

Härnäst har det blivit dags att koppla in de utvalda kablarna i själva nätaggregatet. Vanligtvis är anslutningarna uppmärkta tydligt på detta samtidigt som själva kontakterna endast kan kopplas in åt ett håll.

nataggregat_9.jpg

Näst på tur är att montera nätaggregatet i chassit, där monteringspunkten för detta kan variera mellan olika chassimodeller. I fallet Define R5, och många andra moderna chassin, ska nätaggregatet ta plats i botten, där en ventilationsöppning i underkant låter enheten plocka in sval luft utifrån.

nataggregat_10.jpg

Lyft nu in nätaggregatet i chassit med fläkten pekandes nedåt och skjut in detta så baksidan täpper till hålet i chassits bakkant.

nataggregat_11.jpg
nataggregat_12.jpg
nataggregat_13.jpg

Därefter är det dags att skruva fast nätaggregatet i chassit. I bakkant syns totalt fyra monteringshål som ska matchas upp med skruvhålen på själva enheten.

nataggregat_14.jpg
nataggregat_15.jpg

Med nätaggregatet på plats kan vi påbörja kabeldragningen och inkopplingen av kontakterna till komponenterna. Chassit vi använder oss av har ett dedikerat utrymme för kablar på baksidan av moderkortsplåten, så vi börjar med att mata hela hopen med kablar genom hålet som återfinns framför nätaggregatet.

nataggregat_16.jpg
nataggregat_17.jpg
nataggregat_18.jpg
nataggregat_19.jpg

När alla kablar väl har passerat genom hålet börjar vi med att koppla in strömkontakterna till lagringsenheterna, då anslutningspunkterna till dessa är åtkomliga för denna sida. Strömkontakten för SATA-enheter har en L-formad konstruktion och kan endast kopplas in åt ett håll.

nataggregat_20.jpg

Då resterande komponenter som behöver strömmatning sitter i chassits huvudkammare behöver vi dra kablarna tillbaka dit. Lyckligtvis har de flesta moderna chassina dedikerade genomdragningshål på strategiskt placerade positioner, vilket gör att kablarna löper ut precis dit de behöver kopplas in.

nataggregat_21.jpg
nataggregat_22.jpg
nataggregat_23.jpg

Vi börjar med 8-pinskabeln som ska mata ström via moderkortet till processorn. Detta genomdragningshål återfinns längst upp i högra hörnet i detta fall. Ett hett tips är att dela på kontakten och sedan slå ihop den igen när den har passerat hålet, detta för att göra själva genomdragningen enklare.

nataggregat_29.jpg
nataggregat_30.jpg
nataggregat_31.jpg

Anslutningspunkten för 8-pinskabeln återfinns nästan alltid i den övre vänstra delen av moderkortet. Kontakten går bara att montera åt ett håll och låses fast med hjälp av en plastspärr när kontakten är helt nedtryckt.

nataggregat_24.jpg
nataggregat_25.jpg
nataggregat_26.jpg

Härnäst är det dags att dra 24-pinskabeln till huvudkammaren via det övre genomdragningshålet på vänster sida.

nataggregat_32.jpg
nataggregat_33.jpg

Som synes på bilden ovan sitter anslutningspunkten till 24-pinskabeln i perfekt position i förhållande till genomdragningshålen vi drog kabeln genom. Inkopplingen påminner mycket om 8-pinskontakten, där denna endast går att montera åt ett håll samtidigt som kontakten låses fast av en plastspärr när den är helt nedtryckt.

nataggregat_27.jpg
nataggregat_28.jpg

Då var det dags för den sista kabeln att dras, denna gång för strömmatningen till grafikkortet. Vi tar kabeln och trycker den igenom det nedre genomdragningshålet på vänster sida.

nataggregat_35.jpg
nataggregat_36.jpg
nataggregat_37.jpg
nataggregat_38.jpg

Grafikkortet som används behöver strömmatning av en 8-pins samt en 6-pinskontakt. Vi börjar därför med att slå ihop ena kontakten för att forma en 8-pinsvariant för att sedan trycka in denna i anslutningspunkten på grafikkortet. För den andra kontakten låter vi extrapinnarna hänga löst och ansluter sedan denna till 6-pinskontakten på grafikkortet.

nataggregat_39.jpg
nataggregat_40.jpg

Sista steget blir att städa upp lite på moderkortsplåtens baksida. För detta ändamål kan exempelvis buntband användas, men i fallet Fractal Design Define R5 har trevligt nog modellen utrustats med förmonterade kardborrband. Vi tar därför och samlar ihop kablarna på ett snyggt vis och buntar ihop dem.

Nästa del: Hur man installerar ett grafikkort

Delar i SweClockers Datorbyggarguide:

 1. Hur man bygger en dator

 2. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

 3. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel TR4

 4. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

 5. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 2011-3

 6. Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4

 7. Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

 8. Hur man installerar RAM-minne

 9. Hur man installerar ett moderkort

 10. Hur man installerar en hårddisk och en SSD-enhet

 11. Hur man installerar en M.2 SSD-enhet

 12. Hur man installerar ett nätaggregat

 13. Hur man installerar ett grafikkort

butiker_taby_1.jpg

SweClockers datorbyggarguide presenteras i samarbete med Webhallen

Sugen på att uppgradera? Webhallen har på kort tid vuxit till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare inom hårdvara, hemelektronik, gadgets, spel och film. Titta in i butiken för att se alla erbjudanden!

Köp nätaggregat på Webhallen

Kommentarer till artikeln

0 debattinlägg

Skicka en rättelse
45

Microsoft vill snabba upp uppdateringsprocessen för Windows 10

Större uppdateringar av Windows 10 är ofta synonymt med en lång uppdateringsprocess. Nu meddelar Microsoft att utvecklarna arbetar febrilt med att korta ner den processen. Läs mer

15

Google Assistant kommer till Sverige

Avsaknaden av Google Assistant har låst ute svenskar från många av företagets tjänster. Nu avslöjar Google att tjänsten kommer till Sverige inom några månader. Läs mer

15

Testpilot: EVGA Z370 FTW och Z370 Micro ATX

Det har blivit dags att testa moderkort och testpiloten "DavidtheDoom" tittar närmare på två modeller från EVGA, nämligen Z370 FTW och Z370 Micro ATX. Läs mer

266

Tävla och vinn ett Geforce GTX 1080 Ti med bredbandsleverantören Ownit

Under rådande grafikkortsbrist kommer Ownit till undsättning med en ny tävling för SweClockers medlemmar, som får chansen att vinna ett Asus Geforce GTX 1080 Ti ROG Strix Gaming. Läs mer

6

EK Water Blocks släpper vattenblock för Nvidia Titan V

I december släppte Nvidia för första gången arkitekturen Volta för vanliga konsumenter. Nu bistår EK Water Blocks med vattenblock och täckplåtar till grafikkortet. Läs mer

63

Postnord öppnar nytt tullager för importpaket

Postnord aviserar att bolaget nu öppnar ett nytt tullager i Örebro. Detta för att hantera den stora mängd importpaket som kommer omfattas av den nya tullavgiften. Läs mer

90

Quiz: Legendariska buggar och misslyckanden

Ny vecka innebär ny frågesport på SweClockers, som denna gång handlar om välkända buggar och snedsteg genom tiderna. Läs mer

7

SweClockers mobilsajt uppdateras med möjlighet att skapa annonser i marknaden

Teknikavdelningen smider medan järnet är varmt och uppdaterar SweClockers mobilanpassade sajt, där det nu är möjligt att skapa annonser i marknaden samt söka i befintliga sådana. Läs mer

11

Corsair utökar chassifamiljen Obsidian med modellen 500D

Efter en utannonsering på CES är det nu dags för Corsair Obsidian 500D att ta plats i butikshyllorna. På menyn står påkostade materialval och bred kompatibilitet. Läs mer

9

AMD släpper drivrutin för Sea of Thieves

Den 20 mars är det dags för piratspelet Sea of Thieves att hitta ut i butikshyllorna. Inför lanseringen bistår nu AMD med färska drivrutiner. Läs mer

70

Dreamfilm-grundare döms till skadestånd på 4 miljoner kronor

Efter att domen överklagats till hovrätten får nu de fyra personer som drivit piratsajten Dreamfilm ett förhöjt straff. Bland annat döms de till 4 miljoner kronor i skadestånd. Läs mer

33

Test: Seasonic Prime Titanium Fanless 600 W

Total tystnad, skyhög verkningsgrad och imponerande elektrisk prestanda är några av ledorden för Seasonics nya fläktlösa nätaggregat Prime Titanium Fanless, som idag tar plats i testlabbet. Läs mer