Datorbyggarguide: Hur man installerar ett nätaggregat

I detta avsnitt går vi igenom hur man monterar ett nätaggregat enligt formfaktorn ATX i ett datorchassi samt hur man kopplar in kablarna från detta.

För att kunna mata en dators olika komponenter med ström behövs ett nätaggregat. Nätaggregatets jobb är att omvandla den 230 V växelström vi får ur vägguttaget till både likström och lägre spänningar som är bättre anpassade för denna typ av elektronik.

I denna artikel beskriver vi hur man monterar ett nätaggregat enligt den vanligaste formfaktorn ATX. Modellen som används är Corsairs RM750x, vilket är ett så kallat modulärt nätaggregat med löstagbara kablar. Nätaggregatet tar här plats i chassit Fractal Design Define R5 och paras ihop med en skara komponenter som är vanliga för ett nybygge.

nataggregat_1.jpg

Det första vi behöver göra är att se över vilka kablar som behövs för att driva just detta datorsystem. För vårt modulära nätaggregat ligger samtliga kablar lösa i en separat påse, och vi väljer här att endast koppla in de som behövs för att hålla kabelstöket nere. Först och främst behöver vi strömmatning till moderkortet, vilket sker via en tjock kabel som mynnar ut i en 24-pinskontakt.

nataggregat_2.jpg

De flesta moderkortet kräver även ytterligare strömförsörjning som matar processorn. Till detta ändamål behöver vi kabeln som mynnar ut i en 8-pinskontakt. Denna kontakt är ofta delbar och kan därmed användas på moderkort där extramatningen sker via en 4-pinskontakt.

nataggregat_3.jpg

Ska ett högpresterande grafikkort monteras i systemet behöver detta nästan alltid extra strömmatning från nätaggregatet. I vårt fall kräver kortet dubbla 8-pins PCI Express-matningar, och vi plockar därför fram en kabel med två sådana kontakter ur påsen. Nämnvärt är att denna typ av kontakter nästan alltid är delbara och därmed även kan användas till grafikkort som matas med 6-pinskontakter.

nataggregat_4.jpg

Sist men inte minst behöver vi kablar för att strömmata två SATA-baserade lagringsenheter. Dessa kablar har ofta ett flertal kontakter monterade på sig, där vissa inte kommer att användas vid själva bygget.

nataggregat_5.jpg
nataggregat_6.jpg
nataggregat_7.jpg
nataggregat_8.jpg

Härnäst har det blivit dags att koppla in de utvalda kablarna i själva nätaggregatet. Vanligtvis är anslutningarna uppmärkta tydligt på detta samtidigt som själva kontakterna endast kan kopplas in åt ett håll.

nataggregat_9.jpg

Näst på tur är att montera nätaggregatet i chassit, där monteringspunkten för detta kan variera mellan olika chassimodeller. I fallet Define R5, och många andra moderna chassin, ska nätaggregatet ta plats i botten, där en ventilationsöppning i underkant låter enheten plocka in sval luft utifrån.

nataggregat_10.jpg

Lyft nu in nätaggregatet i chassit med fläkten pekandes nedåt och skjut in detta så baksidan täpper till hålet i chassits bakkant.

nataggregat_11.jpg
nataggregat_12.jpg
nataggregat_13.jpg

Därefter är det dags att skruva fast nätaggregatet i chassit. I bakkant syns totalt fyra monteringshål som ska matchas upp med skruvhålen på själva enheten.

nataggregat_14.jpg
nataggregat_15.jpg

Med nätaggregatet på plats kan vi påbörja kabeldragningen och inkopplingen av kontakterna till komponenterna. Chassit vi använder oss av har ett dedikerat utrymme för kablar på baksidan av moderkortsplåten, så vi börjar med att mata hela hopen med kablar genom hålet som återfinns framför nätaggregatet.

nataggregat_16.jpg
nataggregat_17.jpg
nataggregat_18.jpg
nataggregat_19.jpg

När alla kablar väl har passerat genom hålet börjar vi med att koppla in strömkontakterna till lagringsenheterna, då anslutningspunkterna till dessa är åtkomliga för denna sida. Strömkontakten för SATA-enheter har en L-formad konstruktion och kan endast kopplas in åt ett håll.

nataggregat_20.jpg

Då resterande komponenter som behöver strömmatning sitter i chassits huvudkammare behöver vi dra kablarna tillbaka dit. Lyckligtvis har de flesta moderna chassina dedikerade genomdragningshål på strategiskt placerade positioner, vilket gör att kablarna löper ut precis dit de behöver kopplas in.

nataggregat_21.jpg
nataggregat_22.jpg
nataggregat_23.jpg

Vi börjar med 8-pinskabeln som ska mata ström via moderkortet till processorn. Detta genomdragningshål återfinns längst upp i högra hörnet i detta fall. Ett hett tips är att dela på kontakten och sedan slå ihop den igen när den har passerat hålet, detta för att göra själva genomdragningen enklare.

nataggregat_29.jpg
nataggregat_30.jpg
nataggregat_31.jpg

Anslutningspunkten för 8-pinskabeln återfinns nästan alltid i den övre vänstra delen av moderkortet. Kontakten går bara att montera åt ett håll och låses fast med hjälp av en plastspärr när kontakten är helt nedtryckt.

nataggregat_24.jpg
nataggregat_25.jpg
nataggregat_26.jpg

Härnäst är det dags att dra 24-pinskabeln till huvudkammaren via det övre genomdragningshålet på vänster sida.

nataggregat_32.jpg
nataggregat_33.jpg

Som synes på bilden ovan sitter anslutningspunkten till 24-pinskabeln i perfekt position i förhållande till genomdragningshålen vi drog kabeln genom. Inkopplingen påminner mycket om 8-pinskontakten, där denna endast går att montera åt ett håll samtidigt som kontakten låses fast av en plastspärr när den är helt nedtryckt.

nataggregat_27.jpg
nataggregat_28.jpg

Då var det dags för den sista kabeln att dras, denna gång för strömmatningen till grafikkortet. Vi tar kabeln och trycker den igenom det nedre genomdragningshålet på vänster sida.

nataggregat_35.jpg
nataggregat_36.jpg
nataggregat_37.jpg
nataggregat_38.jpg

Grafikkortet som används behöver strömmatning av en 8-pins samt en 6-pinskontakt. Vi börjar därför med att slå ihop ena kontakten för att forma en 8-pinsvariant för att sedan trycka in denna i anslutningspunkten på grafikkortet. För den andra kontakten låter vi extrapinnarna hänga löst och ansluter sedan denna till 6-pinskontakten på grafikkortet.

nataggregat_39.jpg
nataggregat_40.jpg

Sista steget blir att städa upp lite på moderkortsplåtens baksida. För detta ändamål kan exempelvis buntband användas, men i fallet Fractal Design Define R5 har trevligt nog modellen utrustats med förmonterade kardborrband. Vi tar därför och samlar ihop kablarna på ett snyggt vis och buntar ihop dem.

Nästa del: Hur man installerar ett grafikkort

Delar i SweClockers Datorbyggarguide:

 1. Hur man bygger en dator

 2. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

 3. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel TR4

 4. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

 5. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 2011-3

 6. Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4

 7. Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

 8. Hur man installerar RAM-minne

 9. Hur man installerar ett moderkort

 10. Hur man installerar en hårddisk och en SSD-enhet

 11. Hur man installerar en M.2 SSD-enhet

 12. Hur man installerar ett nätaggregat

 13. Hur man installerar ett grafikkort

butiker_taby_1.jpg

SweClockers datorbyggarguide presenteras i samarbete med Webhallen

Sugen på att uppgradera? Webhallen har på kort tid vuxit till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare inom hårdvara, hemelektronik, gadgets, spel och film. Titta in i butiken för att se alla erbjudanden!

Köp nätaggregat på Webhallen

Kommentarer till artikeln

0 debattinlägg

Skicka en rättelse
0

SweClockers har bra koll på dyra datorkomponenter

Förra veckans quiz fortsatte på hårdvaruspåret, men fokuserade istället för kodnamn på dyra datorkomponenter. Denna gång lyckades endast 146 personer som lyckades få ihop 10 rätt. Läs mer

25

Fantastiskt trächassi av "deeshu" i galleriet

Ibland dyker det upp byggen som helt enkelt är rakt av fantastiska. När deeshu går loss och konstruerar intrikat trächassi blir det ett sådant tillfälle. Får inte missas! Läs mer

63

Rockstar utesluter inte Red Dead Redemption 2 för PC/Windows

När Rockstar frågas ut om en eventuell PC-version av kommande Red Dead Redemption 2 är svaren något kryptiska, men innebär att en framtida lansering för PC/Windows inte kan uteslutas. Läs mer

17

Intel trappar upp produktionen på 14 nanometer

I ett försök att mätta den höga efterfrågan på processorer som råder bekräftar Intel att de flyttar delar av produktionstesterna på 14 nanometer till ytterligare en fabrik. Läs mer

70

AMD spås tredubbla sin marknadsandel till följd av Intels kapacitetsproblem

Investeringsfirman Jefferies förutspår att AMD:s processordivision kan inneha 30 procent av marknaden i framtiden, vilket baseras på Intels rådande problem med att möta efterfrågan. Läs mer

SweClockers prestandaindex för grafikkort är uppdaterat med Nvidias Geforce RTX 2000

I SweClockers prestandaindex figurerar en uppsjö av grafikkort, och nu har tabellerna utökats med värden för Nvidias purfärska Geforce RTX 2000-modeller. Läs mer

51

Spelstudion Telltale Games lägger ned

Spelutvecklaren Telltale Games har bland annat producerat The Wolf Among Us. Nu meddelar företaget att de lägger ned, och 250 anställda sägs upp med omedelbar verkan. Läs mer

101

Helgsnack: Teknik i vardagsrummet

Vi är nyfikna på vad ni har för teknik i vardagsrummet! Har ni sparat farfars LP-skivor eller har ni uppgraderat? Hur ser ni på film? Hur lyssnar ni på musik? Diskutera i forumtråden! Läs mer

45

Snabbtest: Shadow of the Tomb Raider och Forza Horizon 4 Demo på Geforce RTX 2000

Med recensionen av Geforce RTX 2000-korten avklarad passar redaktionen på att smida medan järnet är varmt och bränna av ett snabbtest av två nya och högintressanta speltitlar. Läs mer

96

Intel Core i9-9900K, i7-9700K och i5-9600K prislistas hos återförsäljare

I höst väntas Intels nionde generations Core-processorer, där framförallt utökat antal kärnor för toppmodellerna står på menyn. Nu letar sig preliminära prisuppgifter ut på nätet. Läs mer

70

Quiz: Svindyra datorkomponenter och tillbehör

Geforce RTX 2080 Ti är Nvidias dyraste grafikkort på länge, men det är inte den första produkten att hamna i den övre delen av prisskalan. SweClockers bjuder på quiz om dyra datorprylar. Läs mer