Bland svenska aktörer är Mionix ett känt namn inom speltillbehör, där framförallt spelmössen i ergonomiska serien Naos varit en framgångssaga. De senaste åren har bolaget skiftat fokus från gaming för att istället satsa på livsstil (eng. lifestyle), med hårdvara i regnbågens alla färger samt motiv på snabbmat och hajfenor.

DeskPad_black.jpg

Satsningen föll inte ut väl bland entusiaster, där många vänt bolaget ryggen. Det här märks inte minst på Mionix senaste årsredovisning, rapporterar Di Digital. Under år 2018 gjorde Mionix en förlust på 11,2 miljoner – större än bolagets omsättning på 6,4 miljoner. Ett rejält dyk mot 2017 års förlust på 5,5 miljoner och omsättningen 15,7 miljoner.

Resultatet har lett till att bolagets tidigare VD, Carl Silbersky, hoppade av sin post i höstas. In klev istället Peter Nygren, som när han var 19 år gammal grundade företaget och fram till år 2016 var dess VD, men valde då att kliva ned efter att bolaget tog en riktning han inte tyckte om.

Peter Nygren hoppade tillsammans med en vän av universitetet som 19-åring för att grunda Mionix, som han också jobbade med i 10 år innan han gick vidare till en annan bransch. Enligt egen utsago valde han att åter inta rollen som VD då han inte ville se sitt livsverk gå i stöpet.

Den förra ledningen valde att satsa på livsstilssegmentet med "shark fins" och färger för att nå en bredare kundbas, istället för premium och gaming där vi har våra rötter. Med facit i hand var den kundgruppen inte intresserad av Mionix. Nu återgår vi till vårt ursprung och ska dessutom fila till vårt varumärke samt givetvis släppa nya produkter.

Peter-Nygren.jpg

I samtal med Peter Nygren, som i skrivande stund befinner sig på spelmässan Gamescom i Tyskland, berättar han om bolagets tidigare satsning och om ledningens tidigare beslut. Han berättar också om att den tidigare VD:n köptes ut i början av året och inte längre är involverad i företaget.

Samtidigt som Nygren kritiserar den tidigare ledningens beslut meddelar han att Mionix går tillbaka till rötterna och åter ska fokusera på gamers. Det blir dock inte helt enligt samma koncept som tidigare, utan målet är att sälja produkter inom vad grundaren kallar "superpremiumsegmentet" – något dyrare än andra giganter som Razer, Steelseries, Logitech och Corsair.

Framöver ligger vårt fokus på "superpremiumsegmentet", som påminner mer om det Mionix gjorde förr men än mer påkostat. Tanken är att lägga oss i en något högre prisklass än de flesta och motivera detta genom att göra kompromisslösa produkter och använda de bästa materialen, komponenterna, sensorerna och lägga tid på detaljer som bidrar med komfort, stabilitet och göra extra noggrann kvalitetssäkring. Vi bryr oss om de små detaljerna som att enheter ska ha samma tryckkänslighet.

Enligt Nygren själv handlar det om påkostade tillbehör av hög kvalitet, där de bryr sig om "de små detaljerna". Samtidigt utlovas noggrann kvalitetssäkring för att säkerställa att samtliga produkter av en modell presterar och känns identiskt. I främst billigare tangentbord och möss kan saker som tryckkänslighet ofta skilja mellan olika enheter.

Att arbeta på nya produkter blir ingenting som Mionix sköter helt bakom låsta dörrar. Som en avslutande kommentar berättar Nygren att bolaget återupptar kontakten med gamla alfa- och betatestare, vilka kommer få lämna feedback och vara delaktiga i att ta fram de nya produkterna.

Produkter i "superpremiumsegmentet" år 2020

Resultatet av omstarten och de första produkterna i "superpremiumsegmentet" ska synas under de första dagarna av nästa år, då Mionix planerar visa dessa i samband med CES 2020. Elektronikmässan går av stapeln den 7 januari och äger rum i Las Vegas, USA.

Mionix-Naos-3200.jpg

Mionix Naos får jubileumsutgåva på 10-årsdagen

Den som väntar på något nytt från Mionix har dock en nyhet att se fram emot redan till månadsskiftet november-december 2019, då serien Naos fyller 10 år. Då ska Mionix släppa en jubileumsutgåva, med ett omarbetat inre och något omgjord men liknande form som tidigare.

Äger eller har du ägt en produkt av Mionix? Vad tycker du om deras satsning på "life style" och att det nu slopas till förmån för mer traditionell spelutrustning, med mer påkostad hårdvara än tidigare? Finns en plats på marknaden för dyrare och "kompromisslös" kringutrustning som utlovas?

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!