I och med gårdagens presentation av grafikkortet Radeon RX 6700 XT från AMD tillåts partnertillverkare visa upp sina alster. Förutom AMD:s egna referenskort på modellen utlovades grafikkort baserade på kretsen Navi 22 i åtskilliga utgåvor – närmare bestämt från hela åtta stycken tillverkare. Bland dessa märks inte helt oväntat de AMD-exklusiva tillverkarna Sapphire, Powercolor och XFX – men även kinesiska Yeston, förutom de för oss i norden "vanliga" märkena.

Asrock

Asrock figurerade i AMD:s presentation med ett Phantom-osande grafikkort, komplett med RGB-bestyckad centerfläkt. Officiellt är det tyst från Asrock sida – men förutom kort i sagda Phantom-serie väntas även olika varianter av kort i serien Challenger.

Asus

rx6700xt-rogstrix-1.jpg

ROG Strix RX 6700 XT

rx6700xt-rogstrix-2.jpg

ROG Strix RX 6700 XT

rx6700xt-tufgaming-1.jpg

TUF Gaming RX 6700 XT

rx6700xt-tufgaming-2.jpg

TUF Gaming RX 6700 XT

asus-6700xtdual-1.jpg

Dual 6700 XT

asus-6700xtdual-2.jpg

Dual 6700 XT

Först ut i bokstavsordning är Asus, som rider Radeon RX 6700 XT ut mot slagfältet på tre modeller – ROG Strix, TUF Gaming och Dual. Den förstnämnda tar med sin stora kylare upp tre expansionsplatser och erbjuder förutom trippla fläktar med semi-passiv kurva även RGB-belysning och ett kort, egenutvecklat mönsterkort.

TUF Gaming tar upp lika många expansionsplatser i anspråk, men skalar istället ned den estetiska framtoningen. Semi-passiv kylning återfinns även här, medan belysningen begränsas till TUF-logotypen på kylarens sida – likt ROG Strix-varianten bygger kortet på ett egenutvecklat mönsterkort.

Radeon RX 6700 XT i Dual-utförande är enligt Asus valet för den som vill ha ett mindre kort. Det tar fortsatt tre expansionsplatser i anspråk, men dess kortare längd gör det enligt tillverkaren utmärkt för Micro ATX- samt Mini ITX-byggen. Längd uppges dock ännu inte.

Gigabyte

6700xt-gaming-1.png

RX 6700 XT Gaming

6700xt-gaming-2.png

RX 6700 XT Gaming

6700xt-eagle-1.png

RX 6700 XT Eagle

6700xt-eagle-2.png

RX 6700 XT Eagle

6700xt-1.png

RX 6700 XT

6700xt-2.png

RX 6700 XT

Även Gigabyte satsar på tre modeller av Radeon RX 6700 XT – Eagle, Gaming och en referensmodell från AMD utan suffix. Den förstnämnda får trippla fläktar om 80 millimeter och värmeledningsrör som idkar direktkontakt med grafikprocessorns kärna, samt en semi-passiv fläktkurva. Baksidan pryds av en plåt i metall, medan RGB-belysning begränsas till strax under bolagets logotyp på kortsidan.

Kortet vid namn Gaming bjuder på samma kylare med något omstöpt estetik och ett annat färgtema. Sannolikt skiljer sig kortet även åt både referensmodell och Eagle genom högre klockfrekvenser – ett område där Gigabyte ännu inte lättat på tyglarna och släppt på informationen.

MSI

rx6700xt-gamingx.png

RX 6700 XT Gaming X

rx6700xt-gamingx-2.png

RX 6700 XT Gaming X

rx6700xt-mech.png

RX 6700 XT Mech

rx6700xt-mech-2.png

RX 6700 XT Mech

MSI:s kort var överlägset kortast under AMD:s presentation, vilket kan förklaras med att bolaget valt att inspireras av referenskortets utförande med endast två fläktar. Till start kommer just AMD:s referensdesign, men den flankeras av två eller tre modeller, beroende på hur vi räknar.

Likt övriga tillverkare uppger MSI ännu inga klockfrekvenser, men modellserierna blir sedan tidigare kända Gaming och Mech. Bitigast kylning får Gaming och dess toppmodell Gaming X, där bolagets kylare Twin Frozr är uppe i sin åttonde version. Strömförsörjningen matas med dubbla kontakter om 8 pinnar, och så även i fallet Mech – som positioneras strax ovanför AMD:s referenskort i utbudet.

Powercolor

Powercolor har valt att ännu inte presentera några egenutvecklade Radeon RX 6700 XT, men bistod till AMD:s presentation med en bild på vad som ser ut att föreställa ett Red Devil-kort. Bolagets hemsida pryds än så länge endast av ett kort av AMD:s referensdesign, men en ny produktserie vid namn Hellhound utlovas på Twitter "inom kort".

Sapphire

AMD:s evige vapendragare Sapphire gör inte mycket väsen av sig inför lanseringen. Inga Radeon RX 6700 XT figurerar ännu på bolagets hemsida, men av AMD:s presentation att döma kommer bolaget utöver ett referenskort att tillhandahålla åtminstone ett kort av modellen Nitro+.

XFX

Sist av de för oss på nordiska breddgrader kända tillverkarna är XFX, ett annat AMD-exklusivt varumärke som sitter still i båten. Bolaget väntas komma till start den 18 mars med åtminstone ett kort utöver referensmodell – Speedster Merc 319.

Yeston

yeston-sakura.png

Tidigare lanserade Yeston Radeon RX 6800 XT Sakura Hitomi. Bildkälla: Wccftech

Det utan tvekan mest färggranna grafikkortet att synas kom från kinesiska Yeston. Bolaget har sedan tidigare något av en tradition att skapa färgglada och udda skapelser – vilket även går igen i det blomprydda(!) kortet vars fullständiga namn är Radeon RX 6700 XT Sakura Hitomi. Modellserien huserar sedan tidigare kort av bland annat Radeon RX 6800-snitt.

Mer information gällande kort från framförallt Asrock, Sapphire och XFX väntas i upptakten till lanseringen av Radeon RX 6700 XT den 18 mars. Referenskortet har ett av AMD rekommenderat pris på 479 USD, motsvarande cirka 5 000 kronor i svensk handel – men om sentida grafikkortslanseringar är något att döma efter lär priset förbli just en rekommendation.

Vilket Radeon RX 6700 XT ser du fram emot mest?