NZXT är för de flesta ett välbekant märke när det kommer till chassi och datorutrustning som nätaggregat samt fläktar. Jag har tidigare kollat på andra modeller från företaget, bland annat deras uppdaterade NZXT H1 V2 och lyxiga NZXT H7 Elite, som båda lämnade mig väldigt goda intryck.

Det är nu dags att kolla på en modell från mellansegmentet som lägger fokus på lite annat än att se snygg ut. Det handlar om NZXT H5 Flow och paradnumret för detta chassi avslöjas redan i namnet: Högt luftflöde. Utan att avslöja för mycket redan nu, bör nämnas att det uppnås på ett intressant vis.

På med kaffekokaren eller knäck en energidryck och luta dig tillbaka. Det är dags att ta en närmare titt på NZXT H5 Flow!

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men besitter övrigt bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och skärmpaneler som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på SweClockers forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och måla Warhammer. Nattfotografering och drönarflygning är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av NZXT som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

NZXT H5 Flow sticker inte direkt ut från mängden när det kommer till specifikationerna, åtminstone inte vid en första anblick. Värt att nämna är dock att det inte medföljer någon frontmonterad fläkt, däremot sitter en fläkt monterad i chassits botten, något som jag definitivt kommer gå in lite mer på under artikelns gång. Perforerad frontpanel, härdad glassida och två kammare är istället mer traditionella inslag.

I övrigt bjuds det på en ensam USB Type-A Gen 1-port (5 Gbps), en USB Type-C Gen 2-anslutning (10 Gbps) och avslutningsvis ett kombinerat 3,5-mm-uttag för headset. Chassit har ingen medföljande RGB-belysning, som annars är ganska populärt nu för tiden. Det medföljer heller inte någon fläktkontroller, något som hade varit trevligt att se givet att det handlar om ett chassi med mycket luftflöde.

Egenskaper

NZXT H5 Flow

Format

ATX Miditower

Material

Stål
Plast
Härdat glas

Dimensioner (H × B × D)

464 × 227 × 446 mm

Vikt

7 kg

Maximal längd grafikkort

365 mm

Maximal höjd processorkylare

165 mm

Maximal längd nätaggregat

Ej specifierat

Medföljande fläktar

2 st. 120 mm F Series Quiet, en i bakkant, en i botten

Plats för radiator

Upp till 280 mm i fronten
Upp till 240 mm i toppen
Upp till 120 mm i bak

Anslutningsmöjligheter

1 st. kombinerat 3,5-mm-hörlursuttag
1 st. USB Type-A 3.2 Gen 1 (5 Gbps)
1 st. USB Type-C 3.2 Gen 2 (10 Gbps)

Pris

1 390 kronor

Specs_3.png

Jag vill även uppmärksamma och tacka @Komplett för lånet av övriga komponenter. Detta inkluderar två Kingston Fury 16 GB 5 200 MHz DDR5-moduler och en 1 TB Kingston KC3000 NMVE PCI Express för lagring. Även Intel Core i7-12700K och Zotac Geforce RTX 3070 Ti Trinity ingår i testsystemet.

Möt NZXT H5 Flow

Den modell jag har till hands för dagens tester är den vita utgåvan av NZXT H5 Flow. Skulle vitt inte vara i din smak säljer NZXT en version i svart skrud också. Det första jag möts av när jag packar upp allt är en massa håligheter och den främre IO-panelen som huserar startknapp, en USB Type-A Gen 1, USB Type-C Gen 2, samt det kombinerade 3,5-mm-uttaget för headset.

Intro_01.png
Intro_02.png
Intro_03.png
Intro_04.png

Jag börjar med att ta mig en vända runt chassits yttre och kan här se att det är väl tilltaget med dammfilter. Toppen är helt löstagbar och sitter med magnetremsor längsmed hela filtret. Den perforerade och helt damfiltertäckta framsidan lossas enkelt från sina två snabbfästen och kan därefter lyftas. Med fronten bortplockad är det enkelt att komma åt den bottenmonterade främre fläktens filter också. Till sist har vi ett filter som håller partiklar borta från nätaggregatet.

Intro_05.png
Intro_06.png
Intro_07.png
Intro_08.png
Intro_09.png

Jag vänder nu blicken mot chassits innanmäte och det första steget är att skruva upp tumskruvarna som håller glaspanelen på plats. Med fönstret placerat åt sidan får jag nu en god inblick i vad NZXT H5 Flow har att visa upp. Det är väldigt spartanskt och allt skriker verkligen "optimerat för flöde". Det enda som sticker ut lite är den plåtbit som täcker de hål där kablar förs genom moderkortsplåten.

I chassits främre och nedre kant kan jag nu se den bottenmonterade fläkten som ligger något vinklad. Tanken med denna fläkt är att förse ett monterat grafikkort med fräsch luft från ett dedikerat insug. Jag blir lite extra nyfiken och lyfter bort den bakre chassisidan för att ta mig en närmare titt på fläktens montering. Det är väldigt intressant att se en fläkt monterad på detta vis med dedikerat insug i modern tappning. Jag påminns mycket om äldre Dell-burkar.

Att bygga i NZXT H5 Flow

Med genomgången av chassit avklarat är det dags att börja montera delarna. Jag förväntar mig redan nu att processen kommer vara väldigt smidig då det är gott om utrymme.

Bygg_01.jpg
Bygg_02.png
Bygg_03.png
Bygg_04.png
Bygg_05.png

Jag börjar med att montera processorn, primärminnen, SSD-enhet och även tornkylaren NZXT T120 direkt på moderkortet. Detta för att slippa krångla med detta inuti chassi, en process som kan vara lite bökig även i de rymligaste plåtlådorna. Med det ur vägen lyfter jag in moderkortet och placerar det i chassit.

Det är nu dags att montera nätaggregatet som lyfts in på sidan i chassits baksida. jag måste säga att jag är lite imponerad här, för trots att jag har ett nätaggregat som ändå är rätt långt med kablarna fastsatta är det inga som helst problem att få plats med allt. Även när jag avslutningsvis kopplar alla kablar till moderkortet är det enkelt att pula undan överblivet kablage mellan fläkten och nätaggregatet.

Bygg_06.png
Bygg_07.png

Det sista att göra är att montera grafikkortet och koppla på strömmen för detta också. Hela processen tog mig nog inte mer än 15–20 minuter från det att jag lagt upp allt på bordet; smärtfritt från början till slut vågar jag påstå. Slutresultatet är enligt mig stilrent och snyggt också, där tidigare nämnda täckplåt för kablage, till höger om moderkortet, gör sitt jobb med att dölja ormboet på baksidan.

Luftlöde och Övriga tankar

Eftersom chassit ändå har beteckningen Flow i sitt namn tänker jag att lite snabbtester är på sin plats. Det korta men ändå fullgoda svaret är att luftflödet räcker och blir över. Inga komponenter har några som helst problem att hålla sig svala och väl kylda under de laster jag kastar på systemet i ett försök att värma upp det. Medföljande fläktar är även tysta kan jag tycka – resterande delar i systemet hörs betydligt mer.

Dock ska det sägas att det är två saker jag ställer mig lite tveksam till: Det ena är hur pass effektiv den lutande fläkten är i slutändan, kontra att ha en tredje främre fläkt i mer klassisk konfiguration. Att ha en snedvriden fläkt på detta vis låser för möjlighet att installera större radiatorer i framkant, vilket känns kontraproduktivt för ett chassi vars primära syfte är att hålla komponenterna kylda.

Det andra är att det inte inkluderas någon fläkt i framkant på chassit, utan denna fick kompletteras från NZXT inför denna pilot och är således något också en köpare kommer behöva införskaffa separat. Chassit får för egen del gärna vara någon hundring dyrare men faktiskt komma med allt som rimligen ändå behövs för optimal funktion.

Sammanfattning

Jag har under året tagit mig en titt på flertalet modeller ur NZXT:s chassisortiment och det var nu äntligen dags för NZXT H5 Flow att ta plats i hemmakontoret för en genomgång. Som namnet antyder handlar det om ett chassi vars primära jobb är att flytta en massa luft och hålla komponenterna väl kylda.

Samman_01.png

Den modellen jag testar är av det vita slaget, men NZXT H5 Flow finns även i svart utförande också. Chassit är vid första anblick väldigt spartanskt och inte något som direkt sticker ut. Det är fyllt med perforerade hål och tillhörande dammfilter. Samtliga paneler lossas enkelt med antingen tumskruvar alternativt snabbfästen, för att sedan lyftas åt sidan.

Själva byggprocessen har nästan aldrig varit smidigare än i NZXT H5 Flow. Från det att jag lägger upp allt på bordet, monterar respektive komponent och slutligen stänger igen chassit tar det under 20 minuter totalt. Det finns gott om plats för att smidigt kabeldra och sedan gömma kablarna från insyn.

Med allt väl monterat och klart är det självfallet ett måste att testa huruvida chassit kan leva upp till sitt namn. Jag kör därför igenom en vända med tungt laddade tester som belastar komponenterna till max. Det är inga som helst problem för NZXT H5 Flow att slussa bort varmluften.

Samman_02.png

Det känns dock som att det saknas lite för full pott. Ett chassi som är designat för att flytta värme från komponenterna bör komma med alla verktyg för att göra detta direkt ur lådan, något jag inte riktigt känner är fallet med NZXT H5 Flow.

Bland annat fick jag komplettera med en extra 120 mm-fläkt i framkant som tillhandahölls av NZXT. Detsamma med fläktkontroller, något som jag anser borde ingå – även om dessa två saker skulle medföra ett något högre pris. Med det sagt är chassit i sig väldigt bra och rekommenderas för den som vill ha gott om kylningskapacitet!

Positivt:

  • Gott om utrymme vid montering

  • Väldigt bra luftflöde

  • Tysta medföljande fläktar

  • Stilrent och snyggt

Neutralt:

  • Tveksam funktion hos snedmonterad bottenfläkt

Negativt:

  • Få fläktar medföljer

  • Fläktkontroller ingår ej

NZXT H5 Flow finns tillgängligt hos flera svenska återförsäljare till det rekommenderade priset om 1 390 kronor.