De senaste nyheterna om Surface-serien är riktigt tråkiga för fans av Microsofts hårdvaruserie. Två dagar innan företagets stora Surface-event blev det känt att Surface-pappan Panos Panay lämnar företaget efter 19 år för att jobba med Amazons produktsvit. Detta följdes av ett ordentligt understimulerande event där Microsoft presenterade två nya bärbara datorer och fokuserade mer på nästa stora Windows 11-uppdatering.

surface-laptop-studio-2-image-2_web.jfif

Surface Laptop Studio 2 visades nyligen upp.

Inga nya spännande hybriddatorer, ingen uppdatering kring tveskärmade telefonen Duo, inga intressanta ljudprodukter. Bara ny basic-version av Surface Laptop och en uppgradering av Laptop Studio. Under tidigare event har företaget pushat hårt - med Panos i spetsen - på ny teknik och hårdvara och varit vägledande för andra PC-tillverkare. Trots att datorer för många endast är verktyg för arbete eller verktyg, lyckades Microsoft med Surface förgylla segmentet med roliga, intressanta och åtråvärda produkter.

Det är oklart vem som ska bli framtidens vägledare på PC-fronten.

Vad Microsoft också gjorde var att som enskild tillverkare ta upp kampen mot Apple. Med Surface-serien hade PC-sfären äntligen en produktserie som gick att peka på och säga ”det här är vad PC handlar om”. Surface Pro var ett betydligt bättre alternativ till Ipad och Surface Laptop gav användare en högkvalitativ PC-upplevelse som var jämförbar med Macbook Pro. Surface Studio vs Apple Imac och så vidare.

Tittar vi bara på intresset här på SweClockers talar siffrorna kort och gott för sig själva. Intresset för bärbara datorer är generellt svalt, men när Apple eller Microsoft visat upp nya maskiner åker intresset upp ordentligt. Även om andra företag visar upp riktigt intressanta datorprylar lyckas dessa sällan nå samma intressenivå som Microsoft och Apple.

Microsoft-Surface-Laptop-5.jpg

Med Surface Laptop i vinrött visade Microsoft att datorer hade lov att vara lite lattjolajbans.

Att Surface läggs ned, eller i alla fall trappas ned, är egentligen ingenting konstigt eller chockerande. Intresset för hybriddatorer som Surface Pro har dippat ordentligt och Microsofts förmåga att släppa nya Surface-enheter till sinnessjukt högt pris med gammal hårdvara har verkligen inte hjälpt att hålla intresset uppe.

Givetvis är det bra om ens produkter säljer bra, men för mig behövde inte Microsofts Surface-serie vara lika populära som till exempel Apples Macbooks. Så länge Microsoft visar branschen vad som är möjligt med en dator, både på utsidan och på insidan, skulle jag vara nöjd.

När företaget visade upp Surface Pro dröjde det inte länge innan andra tillverkare hoppade på trenden med ordentliga datorer i surfplatteformat. Utan Surface hade hybridvågen aldrig kommit och det är oklart vem som ska bli framtidens vägledare på PC-fronten och axla rollen som PC-världens kämpe i Mac VS PC-kriget. Dell? HP? Acer?

Panay.PNG

Surface-pappan Panos Panay har lämnat Microsoft för Amazon.

Sedan går det förstås att ifrågasätta hela PC vs. Mac-striden då PC inte behöver någon enskild kämpe. Vi har ändå Intel, AMD, Nvidia, AMD och Microsoft som tillsammans ger oss entusiaster hårdvara, mjukvara och flådiga tekniker som gör det onödigt att ett ensamt företag representerar PC.

Värt att påpeka är att det är väldigt oklart vad som händer med Surface-segmentet i framtiden. Även om Panos Panay var seriens frontfigur och starke ledare finns det definitivt folk som kan driva verksamheten vidare hos Microsoft. Men om Microsoft tycker det är värt är en helt annan fråga. I slutändan är jag nog mest bitter över att jag aldrig mer kommer så se en passionerad Panos Panay få mig att bli exalterad över nya datorer.