Troligen var det Santa Cruz Operation, mer känt som SCO, som skapade den första IT-certifieringen. SCO grundades 1979 och utvecklade ett gäng olika UNIX-baserade mjukvaror. Bland annat Xenix och SCO UNIX. 1985 lanserade de ett certifieringsprogram för sina produkter och troligen här, för knappt 40 år sedan, började alltså certifierings-resan inom IT-branschen.

Idag är det, inte minst bland IT-konsluter, självklart att verifiera och intyga sin kunskaper genom att ta olika certifieringar. Anders Katsaras-Lindh, senior konsult och nätverkstekniker på IT-Total, tog sin första certifiering 2006 och har nu ett tjugotal bara inom Aruba.

– I början var det såklart nervöst, men jag tycker inte att det är så skrämmande att ta cert längre. Det har blivit en del av jobbet och det finns så många fördelar att det lätt överväger arbetet som krävs för att klara det.

Det blir en boost för självförtroendet, ett kvitto och bevis på att man kan sin sak. Sen kan man se det som ett sätt att stärka sitt personliga varumärke, menar Anders.

– Jag tycker också det gör det lättare att motivera en högre lön. Det blir tydligt att man har kunskaper på en viss nivå.

Sist men inte minst stärker det också partnerskapet till tillverkaren som du certifierar dig inom.

– I mitt fall blir jag uppmärksammad av Aruba. Utöver diplomet från själva certifieringen åker jag en gång per år till USA och får träffa produktägarna inom Aruba. Vi pratar om utvecklingen av produkterna och får en chans att påverka. Det känns såklart kul och givande, avslutar Anders Katsaras-Lindh.

Vinn en certifiering – Implementing Aruba Network Security

Nu kan du vinna en cerifiering inom Aruba. För att vara med och tävla behöver du först genomgå en "self assessment". Därefter väljer IT-Total ut åtta stycken som får genomgå utbildningen. Anmälan sker här.

Kursen är en e-learningkurs och tar ungefär fem dagar. Därefter sker cerifiering fysiskt på plats i Arrows lokaler i Kista norr om Stockholm.

Värdet på utbildningen är 13 000 kr. Eventuell vinstskatt betalas av deltagarna.

Sponsras av IT-Total

IT-TOTAL.png

Den här artikeln sponsras av IT-Total, som just nu söker säkerhetsmedvetna nätverkstekniker. Har du ett stort intresse för nätverk och säkerhet? Då kan du vara den person de söker. Det viktiga är inte att ha ett flådigt CV, utan praktiska kunskaper och ett starkt driv. Läs mer om vilka tjänster som finns lediga.