Tråden om gröna energikällor [Vindkraft, solenergi, kärnkraft osv.)

Permalänk
Medlem
Skrivet av filbunke:

Frankrike bygger också nytt!

Flamanville 3

Började byggas i december 2007, då beräknad vara klar 2012, tros bli klar 2022...
Ursprunglig kostnad, €3,3 miljarder.
Senaste kostnadsberäkningen.... €19,1 miljarder.
Så närapå sex (6) gånger så dyr....

Det går bra att bygga reaktorer! /s

Nu var detta väl iof en rätt ny design eller? Dessa EPR-reaktorer väl samma som byggdes i Finland med liknande resultat. Att dessa projekt har varit ofrantligt dyra behöver ju inte betya att andra projekt i framtiden kommer lida av samma problematik.

Första vågen av GenIII/+ reaktorer är väl nu i drift, och ganska många nya under produktion eller planerade. Får väl se om det kommer gå att bygga GenIII/+ reaktorer i Europa framöver utan att kostnaderna skenar nu när det börjar bli en mer etablerad teknik. Turkiet håller väl på att bygga flera VVER-1200, får väl se hur det går. Nu kanske inte turkiet/ryssland är den mest trovärdiga kombinationen när det kommer till finanser...

Dock får man nog säga att konstnaderna är otroligt osäkra, kan ändå förstå att få vågar planera för nybygge i Europa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av M_X_E_Q:

*bort/mod*

De flesta här inne är medvetna om miljön, finns säkert några som sitter och förnekar det hela, men genomgående är ändå MP och deras motsvarigheter inom EU ganska små partier. Min uppfattning är att det handlar inte om budskapet, utan om hur man presenterar lösningen och den sedvanligt kassa retoriken: "Vi måste minska x, y och z, annars går jorden under"

Det blir då allt för enkla argument för populisterna att skjuta ned och de har tendenser att prata i ordalag som "vakna" eller "hjärntvättade" och då är det ingen som orkar med dem när de inte ens är med i matchen själva. MP och deras motsvarigheter uppfattas som konservativa partier och i Sverige vill vara uttalade vågskålar och vända kappan efter förutsättningarna, dvs om en blå regering i framtiden bedöms ha en bättre, konservativ inställning så kan MP stötta denna istället.

Ett exempel för att tydliggöra:
MP vill stänga Bromma flygplats och att man ska åka tåg istället.
Mittenpartierna vill istället för att minska på flygresorna, satsa pengar på utveckling av tekniken och skapa inrikesflyg som går på batterier och de resonerar att det är inte flyget som är problemet utan utsläppen som flygen skapar.

Norge satsar på samma lösningar, framför vägar och räls men de har förstås andra geografiska skillnader också.
Som företagare inom mina branscher vet jag mycket väl att det är främst gröna lösningar som är där pengarna finns och allt mer kommer även sociala lösningar, speciellt nu efter Covid. Tekniken kommer alltid gå framåt tills den bedöms inte kunna utvecklas längre och då ersättas av något annat.

Min fråga, slutligen: Vet du varför miljövänners retorik kring det hela är så begränsad? Ingen vill höra att man måste minska på något, samtidigt som de flesta istället vill höra 'vi ska satsa på x för att minska y'. Vad händer den dagen flyget går på batterier? Är man som miljövän fortfarande emot det då? Jag som arbetar efter väldigt breda, horisontella värderingar får inte ihop en så smal retorik som de som är emot kärnkraft/flyg/vattenkraft/eller-vad-det-nu-kan-vara använder, så det är en genuin fråga.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon214822:

Inte alls. Solkraftverk dimensioneras typiskt med mycket högre toppeffekt än vad man har som medeleffekt. Det innebär att det en stor del av tiden genereras mer energi än vad som kan levereras. Antingen använder man energin till något eller så låter man bli. Energin är alltså gratis, den kan till och med ha ett negativt pris.

Även om du har omvandlingsförluster så kan vätgas vara ett sätt att använda den energi som annars hade gått förlorat.

Fast så mycket solkraft kommer vi aldrig ha i Sverige, de toppar som finns sparar vatten i magasinen då vattenkraften är frekvensstyrd. Andra länder kommer kunna spara relativt mycket i magasin med pumpkraftverk. Då vi kan producera över 200 TWh el utan solkraft och då länder med bättre förutsättningar kan köra koncentrerad termisk solkraft som kan producera el dygnet runt känns det bara konstigt att tala om batterilagring som ska förse flera länder med el och solceller som ska producera el några timmar om dagen. Än mer konstigt att vi skulle producera vätgas med överskott och transportera runt LH2 runt världen, ett sådant scenario kräver markant ökad energianvändning, det är inte så att sol kommer generera 1 000 000 TWh/år på primärsidan.

IEA 2070-scenariot talar om mer sol än vind, men det betyder inte PV. Det betyder inte heller att sol står för mer energi än vi använder idag totalt.

Mycket vind här hade väl gett utrymme till att lagra på andra sätt än pumpkraftverk, men lagring i varmvatten eller smältsalt för att driva turbiner när elen behövs är närmare till hands än batterier. Det batterierna behövs till är persontransporter och kortare lastbilstransporter.

Har Australien väldigt mycket sol får de väl göra fossilfri järnsvamp där istället för i Kiruna och Gällivare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jag förstår inte riktigt vad du argumenterar mot här, finns vad inte?

Saken är att arter dör ut hela tiden, oftast tack vare vår påverkan, vilket förstås är hemskt och förkastligt. Men man får ju hela tiden väga fördelarna mot nackdelarna med en föreslagen lösning. Vi har haft vattenkraft väldigt länge så skadan är liksom redan skedd, moderniserar vi kan vi förbättra situationen för dessa hotade arter samtidigt som vi kan få ut mer effekt.

Idealet vore förstås att ha en energiproduktion som inte påverkar något alls, men det går förstås inte (utanför Sci-Fi). Alltså får man titta på hur dåliga alternativen är i förhållande till hur bra de är på att producera energi och förstås kostnaden. Kärnkraft har inte så stor påverkan, uranbrytning är ingen trevlig affär men det är ändå förhållandevis små mängder, sen värmer de upp vattnet och så men det är ju ganska lokalt, och de producerar mycket el. Så vad är då problemet? Först och främst skulle jag säga kostnaden. Det är så extremt dyrt med kärnkraft att det kräver enorma statliga subventioner, vilket andra "fossilfria" kraftslag inte gör på alls samma nivå. Sen finns ju risken för olyckor eller attacker. Den är inte särskilt hög men konsekvenserna är ju extrema. Tjernobyl var inte så nära oss men ändå fick vi kassera renar i 28 år efter olyckan exempelvis. Sen kan man gå in på etiken i att gräva upp bränslet under hemska förhållanden, riskerna med transporter och liknande, och förstås hela slutlagringsbiten. Sammantaget har kärnkraften en hel del nackdelar i mina ögon.

Vindkraft har förstås sina problem också men de tenderar att överdrivas i debatten i mina ögon. Att det krävs resurser för att bygga vindkraftverken är liksom inget jätteproblem, eller snarare är det ett relativt litet problem för vindkraften jämfört med kärnkraften eller de flesta andra alternativ. Visst behövs det vissa metaller och annat för turbinerna och generatorerna, men även kärnkraften kräver ju dessa saker liksom. Återvinningen av kasserade vindsnurror tas ofta upp som ett stort problem men samma gäller ju där, allt man bygger måste ju kasseras när livstiden är slut. Bladen är inte så enkelt återvinningsbara, men de är heller inte särskilt giftiga eller skadliga på något sätt, inte som mycket av materialen från en kärnreaktor exempelvis. Risken för fåglar är på det stora hela en petitess, som dessutom är enkel att minska, tamkatter dödar ju extremt mycket fler fåglar än vindkraften exempelvis. Rent estetiskt kan man ju ha problem med snurrorna förstås, men det får man ju komma över.
Det stora problemet med vätgas är ju att det är så ineffektivt. Att gå från el till vätgas och tillbaka till el igen innebär ju förluster långt över 50%, och det är utan förluster i transport, energin som krävs för att lagra det och så vidare. Det betyder förstås inte att det är dåligt, om vi har ett överskott är ju energin "gratis" så då spelar inte förlusterna så stor roll. På samma sätt finns det ju industriprocesser och annat som kan använda vätgasen direkt, som det fossilfria stålet exempelvis, och där blir ju förlusterna lägre.

Väldigt bra sagt. Måste ge dig en stjärna för sakliga argument.

Skrivet av Bizzro:

Problemet är att miljöpåverkan hos vattenkraften så gärna förlåts av kärnkraftshatarna, man tittar på utsläpp och inget annat. Man gnäller om hur farligt för miljön uranbrytning skulle vara i Sverige medans man gladeligen låter dammar stå kvar som förstört några av våra viktigaste biotoper t.ex.

Jag har inga problem med att det måste "kosta" att vi ska få energi från någonstans. Sen ska vi givetvis försöka minimera den kostnaden. Det jag har problemet med är hykleriet runt kärnkraften och hur man målar över problemen med "den fina naturliga vattenkraften". Skulle naturpåverkan vara det enda som avgjorde, då skulle vi ha bara kärnkraft och inga dammar.

Det kommer såklart kosta både i formen av investering men också i form av underhåll. Sedan även miljöpåverkan som har ett väldigt lågt pris idag. Det korrekta är att öka kostnaden på verklig miljöpåverkan ännu mer än den är idag. Då skulle det vara rimligt att ur ett ekonomiskt perspektiv stänga ner majoriteten av vattenkraftverken och bara behålla de energimässigt viktigaste mot att rimliga åtgärder för bevarande av fisklivet sätts in. Det skulle då teoretiskt vara möjligt att bygga nya om det väger över miljökostnaden. Helt utan vattenkraft har jag svårt att se, åtminstone i nuvarande situation.

Skrivet av skewgen:

Är generellt för kärnkraft, i synnerhet tycker jag man bör satsa stort på toriumbaserade varianter (då slipper man de största slutförvaringsproblemen). Gärna många små utspridda toriumkraftverk då detta nog på sikt har störst möjlighet att bli billigt.
En stor fördel prismässigt med mer stabila och styrbara kraftkällor är att priset för elnätet blir klart lägre, varierande källor (som vindkraft osv) ställer klart högre krav på elnätet. Är värt att tänka på i alla prisdiskussioner.

Jag gillar även vindkraft ska sägas, men där krävs någon form av bra mellanlagringsteknik. Jag gillar vätgas som koncept, och med lite effektivare elektrolys så skulle det vara väldigt intressant att lagra överskottsel som vätgas.
Vätgas är ju dessutom ett potentiellt drivmedel för flygplan (jetmotorer) och kan användas vid ståltillverkning utan att behöva gå igenom en bränsecell och återkonverteras. Sen är ju även vätgasbilar inte en så dålig idé även om de har lite underläge mot elbilar för tillfället, men det finns klara fördelar i form av vikt, räckvidd och påfyllnad.

Enligt mitt sätt att se på det (för Sverige) så kan man gå vägen med vindkraft (och i viss mån solkraft), men då krävs en stor satsning på mellanlagring och en stabilisering med stora kostnader på elnätet. Mellanlagring i batterier i form av befolkningens elbilar etc. tror jag inte på som lösning. Tror inte det är tillräckligt, helt enkelt, för att kompensera en höst med dålig vind. Skulle nog föredra en satsning på vätgasbilar över elbilar också om man väljer denna väg.

Den andra vägen för minskad miljöpåverkan är enligt mig satsning på dessa 4e generationens kärnreaktorer med toriumsalter. De ger en jämn och fin utspridd eltillförsel som passar bra i dagens elnät, detta lämpar sig också bra för hur vi idag konsumerar el.
Det som krävs är en tydlig satsning och troligtvis stora initiala kostnader, det kommer också möta hårt politiskt motstånd (ska inte underskattas i kalkylen), för att lyckas så krävs det att man håller linjen. Största problemet här är ju att de inte finns som annat än prototypverk än, det krävs såklart en stor ekonomisk satsning för att förverkliga dessa.

En kombination är såklart också möjlig och jag vill verkligen att dessa kärnreaktorer blir en verklighet i någon skala i framtiden åtminstone för möjligheten att minska halveringstiden för det "utbrända" kärnbränsle vi har i världen.

Väl sammanfattat. Du har läst på ser jag.

Jag tror också torium kommer vara det allmänt rådande i framtiden av flera skäl. Vi har några tekniska problem att tackla först men så fort vi kommit förbi dessa så tror jag det blir åka av om inte osaklighet och politiskt motstånd sätter stopp för det.

För sannerligen så kommer vi behöva mer energi för att klara av att hålla våran levnadsstandard. Det finns de som förespråkar neddragningar av elförbrukningen men det går endast där vi kan spara på något som egentligen är onödigt effektivitetsbortfall. @Petterk nämnde bättre uppvärmning av hus och där tror jag det finns mycket att spara även om det inte går överallt. Men fortfarande även om vi sparar så kommer vi behöva el till annat, såsom transporter och andra saker i framtiden. Samhället behöver dessutom mer el för att kunna producera mer saker miljövänligare på hemmaplan. Som det är idag så förbrukar vi en stor andel av våran energi utomlands i smutsiga verk och fabriker.

Skrivet av MsSmith:

De flesta här inne är medvetna om miljön, finns säkert några som sitter och förnekar det hela, men genomgående är ändå MP och deras motsvarigheter inom EU ganska små partier. Min uppfattning är att det handlar inte om budskapet, utan om hur man presenterar lösningen och den sedvanligt kassa retoriken: "Vi måste minska x, y och z, annars går jorden under"

Det blir då allt för enkla argument för populisterna att skjuta ned och de har tendenser att prata i ordalag som "vakna" eller "hjärntvättade" och då är det ingen som orkar med dem när de inte ens är med i matchen själva. MP och deras motsvarigheter uppfattas som konservativa partier och i Sverige vill vara uttalade vågskålar och vända kappan efter förutsättningarna, dvs om en blå regering i framtiden bedöms ha en bättre, konservativ inställning så kan MP stötta denna istället.

Ett exempel för att tydliggöra:
MP vill stänga Bromma flygplats och att man ska åka tåg istället.
Mittenpartierna vill istället för att minska på flygresorna, satsa pengar på utveckling av tekniken och skapa inrikesflyg som går på batterier och de resonerar att det är inte flyget som är problemet utan utsläppen som flygen skapar.

Norge satsar på samma lösningar, framför vägar och räls men de har förstås andra geografiska skillnader också.
Som företagare inom mina branscher vet jag mycket väl att det är främst gröna lösningar som är där pengarna finns och allt mer kommer även sociala lösningar, speciellt nu efter Covid. Tekniken kommer alltid gå framåt tills den bedöms inte kunna utvecklas längre och då ersättas av något annat.

Min fråga, slutligen: Vet du varför miljövänners retorik kring det hela är så begränsad? Ingen vill höra att man måste minska på något, samtidigt som de flesta istället vill höra 'vi ska satsa på x för att minska y'. Vad händer den dagen flyget går på batterier? Är man som miljövän fortfarande emot det då? Jag som arbetar efter väldigt breda, horisontella värderingar får inte ihop en så smal retorik som de som är emot kärnkraft/flyg/vattenkraft/eller-vad-det-nu-kan-vara använder, så det är en genuin fråga.

Självklart, jag brukar också fråga hur det kan vara flygplatsens fel när det är planen som släpper ut. Tvärtom skulle luftbaserad transport kunna vara energieffektivare än vägbaserad om vi hade mer effektiva plan. Eller ja, energieffektiva plan finns. Det var en person som flög jorden runt med bara solceller på vingarna för att visa att det går, och det finns redan idag batteridrivna plan och bränsledrivna plan som har lägre miljöavtryck än vad en motsvarande bil har. Sett till detta skulle vi kunna gynnas av snarare fler flygplatser mer utspritt i samhället.

Det framstår som ett hyckleri när allt handlar om att lägga ner en flygplats och att införa plastpåseskatter. Är noll verklig miljönytta även om det kanske var ett snyggt försök till greenwashing.

Fotnot:
Jag märker att det kommit hit ett fåtal personer som inte klarar av att hålla en normal diskussionsnivå utan istället urartar i pajkastning när något går emot världsbilden. Detta är inget som vi andra vill se och jag hoppas att ni som detta berör slutar med. Om inte kommer jag börja anmäla, och det är vare sig ni älskar eller hatar kärnkraft för att försvara tråden. Jag hoppas jag slipper det och vi kan argumentera sakligt, och att ni istället frågar "varför?", "källor?" etc. om ni inte håller med.

Permalänk

@skewgen jag tror också på en lösning med thorium eller högtemperaturreaktorer, där det går att använda spillvärmen i andra industriella processer eller att spjälka vätgas med hjälp av spillvärmen. i indonesien ska det byggas en ny reaktor. jag kommer inte ihåg om det är nuscale eller thorcon som står för designen men det ska bli intressant att följa. förhoppningsvis så blir priset bra och att det blir serieproduktion av reactorerna som dem har tänkt, för att få ner priset per enhet.

Visa signatur

"Ta det lungt jag är dyslektiker"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Balconette:

För sannerligen så kommer vi behöva mer energi för att klara av att hålla våran levnadsstandard. Det finns de som förespråkar neddragningar av elförbrukningen men det går endast där vi kan spara på något som egentligen är onödigt effektivitetsbortfall. @Petterk nämnde bättre uppvärmning av hus och där tror jag det finns mycket att spara även om det inte går överallt. Men fortfarande även om vi sparar så kommer vi behöva el till annat, såsom transporter och andra saker i framtiden. Samhället behöver dessutom mer el för att kunna producera mer saker miljövänligare på hemmaplan. Som det är idag så förbrukar vi en stor andel av våran energi utomlands i smutsiga verk och fabriker.

Tror du tänker lite fel där, finns inget större egenvärde i att Sverige blir mer eller mindre fossilfritt om inte hela världen också blir det, om hälften av svenskens utsläpp kommer från konsumtionsartiklar som importeras så är det där utsläppen behöver reduceras i minst lika stor grad som här hemma.

För vår del så skulle en minskning av fjärrvärme och direktverkande el för uppvärmning och varmvatten täcka både personbilarna och lastbilstransporterna om sektorn elektrifieras, du kan kasta in elektrifierade flygresor också. Vi skulle ändå släppa ut flera gånger mer än någon i Nordkorea när vi räknar per capita, vilket kanske inte är första tanken när de har kolkraftverk mitt i huvudstaden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Balconette:

Självklart, jag brukar också fråga hur det kan vara flygplatsens fel när det är planen som släpper ut. Tvärtom skulle luftbaserad transport kunna vara energieffektivare än vägbaserad om vi hade mer effektiva plan. Eller ja, energieffektiva plan finns. Det var en person som flög jorden runt med bara solceller på vingarna för att visa att det går, och det finns redan idag batteridrivna plan och bränsledrivna plan som har lägre miljöavtryck än vad en motsvarande bil har. Sett till detta skulle vi kunna gynnas av snarare fler flygplatser mer utspritt i samhället.

Det framstår som ett hyckleri när allt handlar om att lägga ner en flygplats och att införa plastpåseskatter. Är noll verklig miljönytta även om det kanske var ett snyggt försök till greenwashing.

Där är det dock ett ganska enkelt svar: 71 200 resenärer ska ta sig till och från Arlanda dagligen med utsläpp kopplade till resan medan tåget oftast avgår från en central punkt inne i en stad. Det skulle då krävas en stabil koppling mellan flygplats och stad för att det inte ska vara flygplatsens fel.

Men visst är det så att tekniken mer eller mindre finns tillgänglig redan idag och jag tycker det är otroligt spännande att vara i en ålder där man antagligen kommer se åtminstone EU-resor som går på el innan man dör.

Gällande plastpåseskatten var det inte av direkta miljöskäl som den kom till. Den kom till för att plastpåsar som var i princip gratis allt för ofta hamnade i busskurer, buskage eller på andra ställen än i soporna och var både skadliga och farliga för djurliv och annat samtidigt som de fular ned samhället. Plastpåseskatten har gett förväntad effekt, dvs påsar man köper på rulle som soppåse används just som soppåse och det finns bärkassar och annat som ersätter den slit och släng modell som användes innan.

Liberalerna som lade fram förslaget anser att skadorna som uppstår efter påsens användning är större än resursbehovet för att framställa själva påsen som i detta fall är viktigast men det är många som missförstått hela syftet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Tror du tänker lite fel där, finns inget större egenvärde i att Sverige blir mer eller mindre fossilfritt om inte hela världen också blir det, om hälften av svenskens utsläpp kommer från konsumtionsartiklar som importeras så är det där utsläppen behöver reduceras i minst lika stor grad som här hemma.

Det där kan jag verkligen inte hålla med om. Skulle Sverige kunna bli fossilfritt relativt tidigt i jämförelse med andra länder så ska det anses vara ett föregångsland eller exempel på hur man har gjort här. Sedan tar respektive land efter och kopierar samt anpassar det region för region.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Det där kan jag verkligen inte hålla med om. Skulle Sverige kunna bli fossilfritt relativt tidigt i jämförelse med andra länder så ska det anses vara ett föregångsland eller exempel på hur man har gjort här. Sedan tar respektive land efter och kopierar samt anpassar det region för region.

Tekniken finns redan och alla länder har olika förutsättningar, det finns inget egenvärde i att vi avvecklar oljan men resten av världen ökar sina fossila utsläpp. Det är inte så att vi kommer börja producera massor grön el och ta hem produktion vi flyttat utomlands. Ingen kommer ta efter ett eremit-Sverige.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Tekniken finns redan och alla länder har olika förutsättningar, det finns inget egenvärde i att vi avvecklar oljan med resten av världen ökar sina fossila utsläpp. Det är inte så att vi kommer börja producera massor grön el och ta hem produktion vi flyttat utomlands.

Det är väl ingen som säger att de ska öka? I vissa fall måste de öka utsläppen eller som i Kina satsa på kärnkraft för att komma ifatt. Det kan säkert ta flera hundra år innan omställningen är klar men på sikt kommer det att minska totalt.

Det är precis det som sker där EU vill bli mindre beroende av exempelvis Kina gällande framställning av teknik, som exempel. Sweclockers rapporterade om detta nyligen.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Bizzro:

Och vattendragen är inte helt döda heller, bara extremt förstörda. Vissa vattendrag har i dag några enstaka procent av vandrande fisk av vad man hade för 100 år sedan, men fisken finns där ännu och det går möjligen att återställa många vattendrag.

Då har vi olika definition på förstörd. För mig betyder förstörd att något är bortom räddning. Så jag gick på ditt påstående om att det redan var förstört, och då finns det ju inget att göra. Är inte dessa områden förstörda så handlar det ändå om att jämföra olika mer eller mindre dåliga alternativ.

Citat:

Sen så har vi faktiskt redan förstört klimatet rejält. vi har bara inte sett det ännu. Slutar vi släppa ut CO2 idag så kommer saker och ting att fortsätta försämras om inget ytterligare görs i flera årtionden pga lagget i klimatsystemet.

Du behöver inte lära upp mig om klimatet och miljöförstörelse, jag är väl medveten om problemet. Det är därför jag anser att kärnkraft bara är ett populistiskt verktyg för att få mer röster då kärnkraften inte löser något alls idag utan om 10-20 år och då är det försent på riktigt.

Citat:

Men finns ju ingen anledning att försöka fixa nåt och återställa enligt dig, så då är det väl bara att acceptera? Gjort är gjort och kommer aldrig tillbaka!

Många vattendrag är fortfarande i nedåtgående spiraler när det kommer till djurliv. Andra hankar sig fram med diverse åtgärder/hjälp. Men skadan är redan skedd så varför göra något enligt dig? Finns i din värd inget värde i att återställa det som en gång var?

Lägg av med att bygga sådana halmgubbar.

Citat:

Vi ska alltså leva med dagens CO2 nivå också? Även fast vi inte sett konsekvenserna ännu? För hur kan du säga att vi sett den slutliga konsekvensen av vårt dammutbyggande? Hur många till arter försvinner de närmsta 100 åren från svenska vatten som ett resultat av vattenkraften som fortfarande går att rädda i dag?

Men till vilket pris? Vattenkraften är nödvändig och kritisk för oss och har varit under lång tid, är det lika kritiskt att det finns ålar i älvarna, eller laxöring? Självklart hade jag föredragit att de inte påverkades men vad har vi för alternativ?

Citat:

För att inte tala om det ekonomiska värdet oreglerade vatten har för turism. Vattenkraft är knappast det enda sättet att extrahera värde från den biotopen.

Turismen är en jävla parasit i min åsikt. Det spelar ingen roll om vi pratar på landsbygden eller i städerna, man lägger så sjukt mycket pengar och resurser på att få hit en massa folk som ska komma och spendera pengar hela tiden till ytterst tveksam nytta, utan en tanke på vilken påverkan det har på varken miljön eller samhället. Men det har inte med saken att göra egentligen. Modernisera vattenkraften, lägg ner mindre ineffektiva kraftverk och satsa på några större istället.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Det är väl ingen som säger att de ska öka? I vissa fall måste de öka utsläppen eller som i Kina satsa på kärnkraft för att komma ifatt. Det kan säkert ta flera hundra år innan omställningen är klar men på sikt kommer det att minska totalt.

Det är precis det som sker där EU vill bli mindre beroende av exempelvis Kina gällande framställning av teknik, som exempel.

Självklart ska världen öka sina fossila utsläpp, det finns ingen satsning på grön energi och kärnkraft som kan stoppa den utvecklingen. Miljömålen vi har handlar inte om flera hundra år i framtiden...

Att flytta produktion till Indien, Bangladesh och Vietnam är inte att flytta hem produktion. Tänker du på halvledare så handlar det inte om Kina.

Permalänk
Vila i frid
Skrivet av snajk:

men vad har vi för alternativ?

Konsumera mindre?

Permalänk
Medlem
Skrivet av hasenfrasen:

Konsumera mindre?

Nej, men konsumera smartare

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Turismen är en jävla parasit i min åsikt.

Jag måste säga att sedan jag flyttade till västkusten har jag börjat ogilla turister. De kommer redan på försommaren, det blir kaos i trafiken, det är fullt på stränderna, i hamnarna, i skogarna. Det blir skräpigt och jävligt. Jag ser även Tyskar som åker i buss med ett separat släp med mat så de slipper köpa dyr mat i Sverige. Sälja smöret och tappa pengarna...

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

För att dra samtalet tillbaka:

Den här bilden visar rätt bra hur tekniken utvecklats de senaste tio åren

Permalänk
Avstängd
Skrivet av hasenfrasen:

Konsumera mindre?

Jag tror inte det är realistiskt, inte så mycket som hade krävts om vi ska lägga ned vattenkraften.

Missförstå mig inte nu, det är jättesorgligt att arter försvinner, men arter försvinner typ varje dag av diverse anledningar. Att kunna ha en stabil vattenkraft som ur väldigt många aspekter är det bästa för oss är viktigare, enligt min åsikt, än att några få arter försvinner från våra älvar.

Skrivet av ingenjören:

Jag måste säga att sedan jag flyttade till västkusten har jag börjat ogilla turister. De kommer redan på försommaren, det blir kaos i trafiken, det är fullt på stränderna, i hamnarna, i skogarna. Det blir skräpigt och jävligt. Jag ser även Tyskar som åker i buss med ett separat släp med mat så de slipper köpa dyr mat i Sverige. Sälja smöret och tappa pengarna...

Jo absolut. Bor man längre norrut kanske det inte är så illa, men tänk då hur det hade blivit om alla älvarna var återställda!? Invasion! Snåla tyskar överallt som skräpar ner, förstör och gapar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Så... mellan kärnkraft och fossila bränslen finns ingenting? Du medger själv att trenden inte bryts inom närtid men frågan är väl vad du definierar som närtid. Solenergi är det enda riktiga och ny teknik för att ta till vara på den på många olika sätt. Jag har redan sagt tidigare att det i vissa fall kommer öka men på sikt kommer minska. Den som snackar skit här är du, som vanligt.

Det jag menar är att vi kommer producera och använda mer fossila bränslen om 30 år än idag. När det väl vänder tar det ändå lite tid innan vi går under dagens nivå. Ingen arbetar på att ersätta 80 % av världens energi, de arbetar bara på att öka energiproduktionen.

Det du sysslar med är argumentationsfel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jag tror inte det är realistiskt, inte så mycket som hade krävts om vi ska lägga ned vattenkraften.

Missförstå mig inte nu, det är jättesorgligt att arter försvinner, men arter försvinner typ varje dag av diverse anledningar. Att kunna ha en stabil vattenkraft som ur väldigt många aspekter är det bästa för oss är viktigare, enligt min åsikt, än att några få arter försvinner från våra älvar.
Jo absolut. Bor man längre norrut kanske det inte är så illa, men tänk då hur det hade blivit om alla älvarna var återställda!? Invasion! Snåla tyskar överallt som skräpar ner, förstör och gapar.

Flyttade ner från Norrbotten. Lugnt och skönt. Myggorna och knotten kommer alltid hålla turisterna borta 6 mån/år. På vintern kylan.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Det jag menar är att vi kommer producera och använda mer fossila bränslen om 30 år än idag. När det väl vänder tar det ändå lite tid innan vi går under dagens nivå. Ingen arbetar på att ersätta 80 % av världens energi, de arbetar bara på att öka energiproduktionen.

Det du sysslar med är argumentationsfel.

Som vi är överens om är det en tröskel att ta sig över.
Givetvis arbetas det på att ersätta "80% av världens energi". Kolkraften ska förstås ersättas med alternativ. Även energiproduktionen måste upp, givetvis.

Nej det sysslas inte med argumentationsfel, du har bara fel.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Petterk:

Det jag menar är att vi kommer producera och använda mer fossila bränslen om 30 år än idag. När det väl vänder tar det ändå lite tid innan vi går under dagens nivå. Ingen arbetar på att ersätta 80 % av världens energi, de arbetar bara på att öka energiproduktionen.

Det du sysslar med är argumentationsfel.

Du tar upp det här hela tiden, energianvändningen ökar och därför kommer fossilt att öka också. Du har absolut en poäng men samtidigt är det ett väldigt mörkt synsätt. Transportsektorn står för en stor del av de fossila utsläppen, men eldrift och andra tekniska lösningar kan ju minska detta, inte bara elbilar utan mer tåg, båtar utan förbränningsmotorer och så vidare. Jordbruket står också för en stor del av utsläppen av "växthusgaser" som till stor del är svåra att komma till bukt med utan förändringar i beteenden. Men vi ser ju ett skifte nu att köttkonsumtionen minskar i alla fall i "väst" exempelvis, och elektrifiering hjälper ju även jordbruket. Och så vidare på de flesta områden.

Sen är det en annan aspekt som du inte verkar ha med i dina tankegångar: Priset på fossila bränslen ökar och lär öka kraftigt framöver.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Du tar upp det här hela tiden, energianvändningen ökar och därför kommer fossilt att öka också. Du har absolut en poäng men samtidigt är det ett väldigt mörkt synsätt. Transportsektorn står för en stor del av de fossila utsläppen, men eldrift och andra tekniska lösningar kan ju minska detta, inte bara elbilar utan mer tåg, båtar utan förbränningsmotorer och så vidare. Jordbruket står också för en stor del av utsläppen av "växthusgaser" som till stor del är svåra att komma till bukt med utan förändringar i beteenden. Men vi ser ju ett skifte nu att köttkonsumtionen minskar i alla fall i "väst" exempelvis, och elektrifiering hjälper ju även jordbruket. Och så vidare på de flesta områden.

Sen är det en annan aspekt som du inte verkar ha med i dina tankegångar: Priset på fossila bränslen ökar och lär öka kraftigt framöver.

Du behöver inte heller argumentera mot en påstådd person, det är en halmdocka.

Vad vi kan göra om 40-50 år är något annat än vi gör idag och har gjort senaste årtiondena.

Kärnkraften har inte en utbyggnadstakt där den kommer ligga på mycket större andel av energianvändningen än idag. Sol, vind och biomassa har potential att växa som andel av all energi vi använder, men samtidigt kommer mängden fossila bränslen öka. Det är först när vi slutar öka energianvändningen eller ökar byggtakten av andra källor dramatiskt som det kommer börja minska. De mål vi har haft i världen som 1,5 gradersmålet är omöjligt att uppnå, att vi kan sänka utsläppen längre fram är fullt möjligt. Hade trenden idag varit att vi varje år använder mindre energi hade vi varit ett litet steg i rätt riktning, men vi går inte i rätt riktning och det tål att påpekas. Världen kommer finnas här även med ökade utsläpp. Vill ni inte att framtiden ser mörk ut är det dags att börja arbeta med förändringen, inte att diskutera pipedreams.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Petterk:

Fast så mycket solkraft kommer vi aldrig ha i Sverige, de toppar som finns sparar vatten i magasinen då vattenkraften är frekvensstyrd. Andra länder kommer kunna spara relativt mycket i magasin med pumpkraftverk. Då vi kan producera över 200 TWh el utan solkraft och då länder med bättre förutsättningar kan köra koncentrerad termisk solkraft som kan producera el dygnet runt känns det bara konstigt att tala om batterilagring som ska förse flera länder med el och solceller som ska producera el några timmar om dagen. Än mer konstigt att vi skulle producera vätgas med överskott och transportera runt LH2 runt världen, ett sådant scenario kräver markant ökad energianvändning, det är inte så att sol kommer generera 1 000 000 TWh/år på primärsidan.

IEA 2070-scenariot talar om mer sol än vind, men det betyder inte PV. Det betyder inte heller att sol står för mer energi än vi använder idag totalt.

Mycket vind här hade väl gett utrymme till att lagra på andra sätt än pumpkraftverk, men lagring i varmvatten eller smältsalt för att driva turbiner när elen behövs är närmare till hands än batterier. Det batterierna behövs till är persontransporter och kortare lastbilstransporter.

Har Australien väldigt mycket sol får de väl göra fossilfri järnsvamp där istället för i Kiruna och Gällivare.

Jag tror du missförstår mig. Inte en chans att vi här uppe på våra breddgrader skulle få så stort överskott på solkraft att vi skulle exporterar LH2 eller ammoniak. Min tanke är hela tiden att när Australien badar i solkraft på sin sommar så gör dom ammoniak av överskottet ("flytande solsken") och skickar det med tankbåt till oss för att vi skall använda på vår vinter när vi behöver mer el och solkraften ger väldigt lite.

Sedan kan det mycket väl bli så att Australien med massor med billig solkraft kan konkurrera ut våra stålverk. Kan inte den branschen alls men med taskigt med sol kan vi få svårt att konkurrera på marknader för energikrävande produkter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Kolkraften ska förstås ersättas med alternativ.

Vi använde ca 62 % mer kol 2020 än 1990. Byter du ut kolkraft mot gaskraft så ökar ändå de totala utsläppen de efterfrågan ökar så pass mycket att vi producerar mer naturgas som mer än väger upp för det.

Att det kan avvecklas från olika regioner betyder inte att det totalt sett ersätts med kärnkraft eller ren el.

Det finns andra värden än att sänka de globala utsläppen, men regionala mål som ett klimatneutralt net-zero EU 2050 kommer inte uppnås, fossila bränslen är helt enkelt för billiga och alternativen kommer inte byggas snabbt nog.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon214822:

Jag tror du missförstår mig. Inte en chans att vi här uppe på våra breddgrader skulle få så stort överskott på solkraft att vi skulle exporterar LH2 eller ammoniak. Min tanke är hela tiden att när Australien badar i solkraft på sin sommar så gör dom ammoniak av överskottet ("flytande solsken") och skickar det med tankbåt till oss för att vi skall använda på vår vinter när vi behöver mer el och solkraften ger väldigt lite.

Sedan kan det mycket väl bli så att Australien med massor med billig solkraft kan konkurrera ut våra stålverk. Kan inte den branschen alls men med taskigt med sol kan vi få svårt att konkurrera på marknader för energikrävande produkter.

Australien kan konkurrera ut vår järnsvamp med vind också.

Tror inte på Australien som energiexportör i den meningen, har de stor produktion av energi kan det användas till tung industri som kemiindustrin eller järnsvamp.

Vi behöver inte importera någon energi på våra breddgrader för att hålla oss varma om vintern, vi har redan vattnet, vinden och skogen och utöver det kan bygga hus som producerar mer energi än de gör av med. Bygger vi kärnkraft kanske vi så småning om kan bygga ihop de med fjärrvärmenäten också.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Petterk:

<klipp>
Trenden är att efterfrågan på energi ökar mer än utbyggnaden av grön energi, kärnkraft ökar inte sin andel av primärenergi med den takt vi bygger i. Det som alltså ökar är fossila bränslen. Det är ingen trend vi bryter inom närtid.

EU siktar på nollutsläpp 2050. Liknande för både USA och Kina. Sedan beror mycket på vad man menar med "vi". Är det globalt, EU, Sverige eller bara södra Sverige? Olika villkor gäller för all dessa "vi", både för förväntad ökning av energi och hur stor andel som är fossilt eller icke-fossilt. Jag tror du underskattar hur snabbt omställningen nu har börjat snurra.

Ökade närmaste åren? Fullt möjligt på sikten 2-5 år. På längre sikt, typ till 2040-2050 kommer vi nog se en rätt markant minskning av fossila bränslen, kanske når man målen på "carbon neutral".

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Vi använde ca 62 % mer kol 2020 än 1990. Byter du ut kolkraft mot gaskraft så ökar ändå de totala utsläppen de efterfrågan ökar så pass mycket att vi producerar mer naturgas som mer än väger upp för det.

Att det kan avvecklas från olika regioner betyder inte att det totalt sett ersätts med kärnkraft eller ren el.

Det finns andra värden än att sänka de globala utsläppen, men regionala mål som ett klimatneutralt net-zero EU 2050 kommer inte uppnås, fossila bränslen är helt enkelt för billiga och alternativen kommer inte byggas snabbt nog.

Ja och under samma period har folkmängden ökat från fem miljarder till sju miljarder. Vad försöker du ens säga? Du måste förstå att utveckling är en konstant händelse. Du skriver som att det finns ett slutdatum någonstans i relativ närtid. Mål är viktiga att ha men behöver inte alltid nås, ibland räcker det med att ställa om mentalt.

Exempel: Ett mål kan vara att åka Vasaloppet. Det kanske inte görs men omställningen till att motionera regelbundet kan vara tillräckligt för ett sundare liv, och det kanske räcker.

Om målen nås 2030, 2050 eller 2100 är kanske inte särskilt relevant så länge vi har strävan att bli bättre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Trenden är att efterfrågan på energi ökar mer än utbyggnaden av grön energi, kärnkraft ökar inte sin andel av primärenergi med den takt vi bygger i. Det som alltså ökar är fossila bränslen. Det är ingen trend vi bryter inom närtid.

Det där är en sanning med modifikationer. I de flesta I-länderna har trenden brutits för många år sen. Tyskland, Sverige, England, USA m fl förbrukar mindre fossila bränslen nu än de gjorde för 10 år sen och har inte ökat sin efterfrågan på el sedan förnybart började ta fart.

Här är tex Tysklands utveckling:

Här är UK, en gång Europas kolgris nr 1:

USA, inte alls lika bra då gas har blivit populärt men ändå en nedgång:

Boven i dramat är ju exempelvis Kinas och Indiens utveckling. Vad EU & co lyckas åstadkomma har ingen större effekt när de två (med flera) går tvärt åt motsatt håll förstås.

Men - varje TWh kolkraft som inte eldas "här" är ju en som kan eldas "där" utan att utsläppen egentligen blir sämre, och dessutom innebär ju vår utbyggnad av förnybart att kostnaden och expertisen gör att det blir billigare varje år.

Till slut kanske det lönar sig för alla länder att köra förnybart istället för att öka på med fossilt, tack vare att vi (som har råd) agerar lite "försökskaniner"?

En annan interssant grej som jag snubblade över bland dessa källor - Tyskland genererade mer än sveriges totala strömfröbrukning från vind+sol under 2020, över 180 TWh! ¤

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Ja och under samma period har folkmängden ökat från fem miljarder till sju miljarder. Vad försöker du ens säga?

Befolkningen har ökat bra mycket mindre än ökningen av fossila bränslen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av 0cool:

Det där är en sanning med modifikationer. I de flesta I-länderna har trenden brutits för många år sen.

Det är faktiskt ingen motsägelse och något jag tagit upp när det gäller Sverige.

Den mängd länderna som minskat sina fossila utsläpp idag använder är dessutom fortfarande bra mycket högre än det vi behöver för att nå globala mål och de stora förändringarna för att minska utsläppen i dessa länder är redan gjorda. Andra länder i fortfarande i stadiet att de ökar sina utsläpp och även när det vänder kommer många av dessa använda mer fossila bränslen än idag.

Kina och Indien är inte de enda länderna som har rätt till utveckling. Indien har inte ens haft sin utveckling än, de ligger på ca 2 ton CO2e per capita. När Kina minskar sina utsläpp är det dags för Indien, Pakistan, Indonesien, Bangladesh, Filippinerna, Nigeria o.s.v. att öka.

Att Tyskland har mycket vind är något jag pekat på i flertalet inlägg, de är en bra analog för oss då de har en landmassa som är något mindre än Sveriges. Kan hjälpa oss att kika på, men det hjälper inte världen särskilt mycket. Användningen av fossila bränslen ökar fortfarande i sin helhet. Det kommer säkert vända, men EU kommer inte vara klimatneutralt 2050 och världen (IEAs 2070-scenario) kommer inte vara klimatneutralt 2070. Det är ändå inte särskilt mycket vi gör åt saken.

När det gäller USA tittar du bara på elproduktion och tycks missa att deras totala utsläpp inte gått ner sedan 1990, något vi och Tyskland ändå klarat.

Skrivet av anon214822:

EU siktar på nollutsläpp 2050. Liknande för både USA och Kina. Sedan beror mycket på vad man menar med "vi". Är det globalt, EU, Sverige eller bara södra Sverige? Olika villkor gäller för all dessa "vi", både för förväntad ökning av energi och hur stor andel som är fossilt eller icke-fossilt. Jag tror du underskattar hur snabbt omställningen nu har börjat snurra.

Ökade närmaste åren? Fullt möjligt på sikten 2-5 år. På längre sikt, typ till 2040-2050 kommer vi nog se en rätt markant minskning av fossila bränslen, kanske når man målen på "carbon neutral".

Ska EU ha stora mängder CCS på så kort tid? Jag skulle säga att det är ett civilbyggnadsprojekt vi inte klarar av. Det vi kan ställa om på 30 år är möjligen delar av transportsektorn.