Med allt tuffare konkurrens från Android-lägret och inte minst Samsung Galaxy S3 är förväntningarna uppskruvade inför nästa generation Iphone, som visserligen inte väntas presenteras på årets utvecklarkonferens i juni (WWDC) men väl senare under året, möjligtvis i oktober.

Nu publicerar 9to5mac vad som sägs vara bilder på skalet till Iphone 5, eller åtminstone en tidig prototyp. Enligt uppgifterna är telefonen fortfarande lika bred som Iphone 4/4S, men växer på höjden till ett mått av 3,999 tum på diagonalen, för att passa till en skärmpanel med upplösningen 1136 x 640 pixlar. Det kan jämföras mot 960 x 640 pixlar på 3,5 tum i dagens Iphone.

Fler nyheter är att den glasbeklädda baksidan försvinner till förmån för ett bakstycke av metall med integrerade antenner. Dessutom syns numera en centrerad framåtvänd kamera för videosamtal via Facetime, hörlursuttag i telefonens nederkant samt en betydligt mindre Dock-kontakt, som innebär att dagens tillbehör och laddare inte går att använda utan adapter.

Utöver detta väntas vad som hittills är känt som Iphone 5 innehålla en ny processor, troligtvis snarlik den som används till nya Ipad, stöd för mobilt bredband via 4G/LTE samt levereras med Ios 6. Lanseringen väntas ske någon gång i årets andra hälft.