Sedan början av 2018 har det talats mycket om säkerhetshålen Spectre och Meltdown, där ett flertal processorer från Intel är drabbade av båda medan AMD:s är skonade från den sistnämnda. Tillverkarna tillsammans med Microsoft har arbetat med att åtgärda och mildra effekterna av dessa, bland annat genom mikrokodsuppdateringar och uppdateringar för Windows.

Via tyska Heise framkommer det information om åtta nya säkerhetshål som liknar Meltdown och Spectre och kallas Spectre New Generation, eller Spectre NG. Inga uppgifter kring säkerhetshålen har släppts för allmänheten, men de påverkar enligt uppgift processorer från Intel och ARM. Huruvida AMD är påverkade är ännu okänt.

De som påverkas mest uppges vara företag som hyr ut moln- och lagringstjänster av olika slag då det via en virtuell maskin är möjligt att komma åt värddatorn och få tillgång till skyddad data. Enligt uppgift klassar Intel fyra av säkerhetshålen som allvarliga och arbetar redan med uppdateringar för att täppa igen dessa.

De nyligen upptäckta säkerhetshålen väntas inte vara lika allvarliga för vanliga användare, då det finns ett flertal enklare metoder som kan användas för att komma åt information från dessa. Det rekommenderas dock att installera de nya säkerhetsuppdateringarna när dessa blir tillgängliga, men det finns ännu ingen information om när detta kan tänkas ske.